MALAYSIA WORLD HERITAGE TRAVEL SITE Rotating Header Image

37 Tempat Menarik Di Bangkok | Jom Bercuti Ke Ibu Kota Thailand

Apa yang dibayangkan kalau bercakap tentang Bangkok? Spa yang bertaraf dunia? Tokong dan patung Buddha yang tua? Pasar terapung? Pusat-pusat membeli-belah yang hebat? Ya semua ini ada di Bangkok. Semua tarikan-tarikan yang terdapat di Bangkok ini mesti anda lawati untuk sebuah kepuasan pelancongan yang maksima.

Tapi tahukah anda bahawa ibu negara Thailand ini turut menyimpan banyak tarikan unik dan misteri? Di mana? Teruskan membaca senarai tempat menarik di Bangkok yang sekali dilawati, pasti tidak dapat dilupakan.

37. Grand Palace

Grand Palace Bangkok
Sumber: Alessandro Lironi

Kalau sudah menjejakkan kaki ke sesebuah negara tanpa melawati bangunan bersejarahnya, percutian menjadi tidak begitu sempurna. Di Bangkok, Grand Palace adalah lokasi bersejarah yang wajib anda singgahi walau sepadat mana pun waktu anda di sini.

Istana yang dibina pada tahun 1782 ini pernah digunakan sebagai tempat tinggal keluarga diraja. Berkeluasan sekitar 214,000 kaki persegi, untuk melihat kesemua pelusuk kawasan istana ini mengambil masa lebih daripada satu jam. Bukan mudah nak dapat mendekati ruang istana kan? Alang-alang dah dapat masuk tu, teroka habis-habisan ya?

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.30am – 3.30pm)

Alamat: Na Phra Lan Road, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon


Baca: 29 Destinasi Terbaik Di Hatyai

36. Wat Pho / Wat Chetuphon

Temple of the Reclining Buddha
Sumber: Charliemagne Unggay

Jangan tak tahu, majoriti penduduk Thailand menganuti agama Buddha, maka, tidak hairanlah kalau di Thailand ini kaya dengan tokong-tokong dan lokasi patung Buddha.

Yang menariknya tentang tempat-tempat sebegini adalah kerana usianya yang kadangkala boleh mencecah ratusan tahun, bukan mudah untuk mengekalkan kecantikan sesuatu yang telah wujud begitu lama. Salah satu tokong Buddha klasik ini adalah Wat Pho ataupun Tokong Buddha Berbaring.

Kalau nak dibezakan dengan usia tokong yang lain, Wat Pho adalah yang tertua di Bangkok. Tokong yang dibina oleh King Rama I ini juga merupakan universiti Thailand yang pertama di mana sesiapa yang ingin mempelajari teknik urutan dan rawatan terapi yang lain boleh menghadiri kelas-kelas yang diadakan di sini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.30am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: 100 Baht

Alamat: 2 Sanamchai Road, Grand Palace Subdistrict, Pranakorn District


35. Sathorn Unique Tower

Sathorn-Unique-Tower
Sumber: Beat Küng

Bukanlah nama yang diberikan secara sengaja oleh pemiliknya, Sathorn Unique Tower ini diberikan nama demikian kerana kondisi menara ini yang terbengkalai setelah 80 peratus siap akibat krisis ekonomi yang melanda asia pada tahun 1997. Menara berketinggian 49 tingkat ini telah dibina di tengah-tengah bandaraya Bangkok.

Bagi anda yang berjiwa ekstrem dan ingin menikmati pemandangan yang memuaskan pandangan mata sekitar Bangkok, tak salah untuk anda cuba menawan bangunan tinggi ini. Namun begitu anda perlu membayar beberapa Baht terlebih dahulu kepada pengawal yang menjaga menara ini.

Alamat: 266/14-15, Soi Siam Square 3, Rama 1 Road, Pathumwan, Khet Pathumwan, Bangkok, 10330, 10330


34. Khao San Road

Khao San Road Bangkok
Sumber: Thailand Travel

Terletak berdekatan dengan banyak tarikan menarik di Bangkok seperti Wat Pho, Wat Phra dan Grand Palace, Khao San Road dikatakan sebagai pusat berkumpulnya ramai kaki backpackers di Thailand.

Di sinilah anda dapat menemui ramai orang yang berjiwa traveler terutamanya dalam golongan mat-mat saleh. Antara yang terdapat di sini adalah kafe, hotel bajet, kedai-kedai buku dan banyak lagi.

Alamat: Bang Lamphu, Phra Nakhon, Bangkok


33. Wat Arun

Wat Arun Bangkok
Sumber: InnerDhamma

Wat Arun ataupun digelar Temple of the Dawn ini telah wujud sejak zaman peperangan antara Siam dan Burma lagi. Dalam peperangan ini Siam telah dikalahkan, namun begitu mereka yang tidak gugur dalam peperangan menentang Burma termasuklah general angkatan perang, General Taksin, telah membina tokong ini.

Di sinilah juga raja Thailand kemudiannya mula membina istana. Tokong yang  berketinggian sekitar 79 meter ini terletak bersebalahan dengan Sungai Chao Phraya.

Waktu yang paling menarik untuk melawati Wat Arun adalah sewaktu sebelum matahari terbenam kerana anda akan disajikan dengan pemandangan yang menakjubkan matahari terbenam di sebalik Sungai Chao Phraya.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.30am – 5.30pm)

Bayaran Masuk: 20 Baht

Alamat: Arun Amarin Rd


32. Wat Traimit

Wat Traimit Bangkok
Sumber: Thai Unika

Pada sekitar tahun 1950-an, East Asiatic Company telah membeli sebidang tanah di sekitar sebuah tokong. Salah satu daripada perjanjian pembelian tersebut adalah untuk membuang sebuah patung Buddha yang dibuat daripada plaster yang terletak di tanah ini. Namun begitu, ketika patung ini cuba diangkat menggunakan kren, kabelnya putus kerana keberatan patung ini yang agak luar biasa.

Kerja-kerja pembuangan patung ini pun dibiarkan semalaman. Dikatakan pada waktu itu musim hujan sedang melanda Thailand, esok paginya, beberapa orang sami telah melalui kawasan patung Buddha ini dan terlihat kilauan cahaya daripada lapisan plaster patung ini.

Lapisan ini kemudiannya dibuang mendedahkan sebuah patung Buddha yang berketinggian 3.5 m yang diperbuat daripada 5.5 ton emas asli, inilah dia Wat Traimit, sebuah tokong dengan patung Buddha emas yang tidak diketahui asal-usulnya walaupun setelah banyak kajian dilakukan. Sisa-sisa plaster patung ini juga turut dipamerkan di sini.

Waktu Operasi: 9.00am – 5.00pm

Bayaran Masuk: Muzium 10 Baht | Golden Buddha Percuma

Alamat: 661 Tri Mit Rd, Khwaeng Talat Noi, Khet Samphanthawong, Krung Thep Maha Nakhon 10100


31. Erawan Shrine

Erawan Shrine Bangkok
Sumber: Stranger in Bangkok

Erawan Shrine adalah sebuah tempat suci Hindu yang terletak di tengah-tengah kawasan yang sibuk di Bangkok. Dibina pada tahun 1956 untuk menghilangkan nasib buruk yang menimpa mereka yang terlibat dalam pembangunan di kawasan sekitar tanah ini yang dipercayai kerana pemilihan tarikh yang salah untuk meletakkan batu asas pembinaan.

Antara perkara malang yang berlaku adalah seperti kos pembinaan yang lebih daripada bajet, kecederaan buruh-buruh binaan dan kegagalan kapal yang membawa batu marmar dari Itali untuk sampai ke tapak pembinaan. Setelah patung Brahma ini dibina, pembinaan bangunan dapat dijalankan dengan lancar. Macam-macamlah kan.

Alamat: Lumphini, Pathum Wan, Bangkok 10330


30. Giant Swing (Buaian Gergasi)

Giant Swing Bangkok
Sumber: Tourism Authority of Thailand, Mumbai

Giant Swing ataupun Buaian Gergasi ini bukanlah buaian di taman permainan yang boleh anda ayunkan kerana yang ada hanyalah tiangnya sahaja yang kelihatan seperti pintu gerbang yang tinggi.

Kalau bukan buaian kenapa dinamakan buaian? Mestilah ada sebabnya bukan? Giant Swing ini sebenarnya pada zaman dahulu pernah digunakan untuk menjalankan majlis keagamaan selepas musim menuai padi.

Dalam setiap kumpulan terdapat 3 orang peserta yang akan cuba mengimbangkan badan mereka pada sebuah papan yang sempit dan salah seorang daripada mereka akan dilantunkan sehingga ke ketinggian 25 meter dari paras tanah untuk cuba menangkap sekantung beg yang diisi dengan duit syiling perak menggunakan gigi mereka.

Namun begitu, majlis ini telah menyebabkan banyak kematian sehingga diharamkan oleh King Rama VII pada tahun 1932. Lihatlah dengan lebih dekat buaian ini dan bayangkan bagaimana permainan ini diadakan, seram sejuk rasanya.

Alamat: Thanon Bamrung Muang Khwaeng Sao Chingcha, Bangkok Krung Thep Maha Nakhon 10200


29. National Museum Wang Na Palace

Wang Na Palace
Sumber: EP

Koleksi barangan pameran yang terdapat di Bangkok National Museum ini bukanlah sikit, dikatakan antara yang terbanyak di Thailand, mana tidaknya, muzium ini merupakan satu-satunya muzium di Thailand sehinggalah ke pertengaharan tahun 1970-an.

Muzium ini mula dibuka oleh King Rama V untuk mempamerkan kesemua pemberian oleh ayahnya. Antara yang terdapat di muzium ini adalah batu-batu permata, pakaian, topeng Khon, senjata, emas, seramik, ukiran kayu, alat muzik dan banyak lagi.

Di samping ini semua, tapak muzium ini juga tak kurang nilai klasiknya kerana ia dibina di dalam kawasan istana lama, Wang Na yang dibina pada tahun 1887. Walaubagaimanapun, anda tidak dibenarkan untuk menangkap gambar di dalam galeri-galeri muzium ini ya.

Waktu Operasi: Rabu – Ahad (9.00am – 4.00pm)

Bayaran Masuk: 200 Baht

Alamat: Na Phra That Road, Bangkok


28. Jim Thompson House

Jim Thompson House
Sumber: CBS Travel Asia

Sekali lagi kita kembali dengan kisah misteri di Thailand. Kali ini pula berkaitan dengan seorang usahawan Amerika yang berjaya di Thailand, Jim Thompson. Siapa Jim Thompson ini?

Beliau merupakan seorang usahawan ternama yang terlibat di dalam industri sutera Thailand sehingga dianugerahkan dengan anugerah ‘The Order of the White Elephant,’ yang khas diberikan kepada orang luar negara yang menyumbang kepada negara Thailand.

Sebab itulah rumah Jim Thompson  dijadikan muzium sutera Thailand dan berkenaan Jim Thompson sendiri. Namun begitu, bukan bermakna anda dapat menemui beliau kalau datang ke sini, kerana beliau telah hilang tanpa jejak sewaktu bercuti di Cameron Highlands, ya di Malaysia.

Sudah banyak cubaan untuk mencari beliau dijalankan, namun sehingga kini tiada satu pun yang membawa kepada penemuan beliau.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Dewasa 150 Baht | Bawah 22 Tahun 100 Baht

Alamat: Jim Thompson House, 6 Soi Kasemsan 2, Rama 1 Road, Bangkok


27. Terminal 21

Terminal 21 Bangkok
Sumber: Bangkok Skylines

Terminal? Siapa nak melawat terminal, biar betul? Ini bukanlah terminal pengangkutan, tapi Terminal 21 ini sebenarnya adalah sebuah pusat membeli-belah yang berbeza dari yang lain.

Rasanya tak ada lagi tempat shopping dengan konsep yang diketengahkan Terminal 21 ini.  Untuk pengetahuan anda, setiap tingkat di kompleks ini memiliki tema yang berbeza berdasarkan bandaraya-bandaraya terkenal yang terdapat di dunia.

Di tingkat LG mall ini membawa tema Caribbean, Ground Floor bertema Rome, Mezzanine Floor bertema Paris, tingkat 1 bertema Tokyo, tingkat 2 bertema London, tingkat 3 bertema Istanbul, tingkat 4 bertema San Francisco dan tingkat 6 pula bertema Los Angeles.  Bagi anda yang gilakan fesyen, wayang dan kopi, ini adalah pusat membeli-belah yang dicipta khas untuk anda.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 10.00pm)

Alamat: 88 Soi Sukhumvit 19, Khwaeng Khlong Toei Nuea, Khet Watthana, Krung Thep Maha Nakhon 10110


26. Lumpini Park

Lumpini Park Bangkok
Sumber: Lens Opera

Di mana-mana bandaraya besar pun pasti tak akan mengetepikan kawasan hijau untuk menjadi paru-paru bandar tersebut. Kalau di Bangkok, Lumpini Park adalah lokasi bagi warga kota mendapatkan udara segar, menenangkan fikiran dan mata dari hiruk-pikuk bandar. Berkeluasan sekitar 500,000 kaki persegi, taman ini menyediakan ruang yang luas untuk anda yang ingin beraktiviti dalam udara yang bersih.

Antara aktiviti yang dapat dilihat diadakan di sini adalah seperti Tai Chi, berjogging, bersenam dengan peralatan senaman outdoor, bermain bola keranjang, menaiki bot pedal, malahan ada juga persembahan orkestra klasik yang boleh ditonton secara percuma.

Untuk pengetahuan anda, pada zaman dahulu iaitu dalam tahun 1920-an, taman ini pernah dijadikan sebagai pusat pameran kraftangan Thai dan bunga-bungaan.

Waktu Operasi: 5.00am – 9.00pm

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Rama IV Road, antara Ratchadamri Road dan Witthayu Road


25. Chatuchak Market

Chatuchak Market
Sumber: Sleepbkk

Di sinilah syurga bagi anda yang kaki shopping, dengan keluasan sekitar 27 ekar, Chatuchak Market menempatkan lebih daripada 8000 gerai membuatkan ia salah satu pasar yang terbesar di dunia. Setiap hari Sabtu dan Ahad ia mampu menarik hampir 200,000 orang pelawat.

Dengan bilangan gerai yang sebanyak ini, apa sahaja yang anda bayangkan mungkin ada di sini. Tapi, hati-hati, takut tersesat pula dah berpusing nanti, pastikan anda membawa peta pasar ini sebelum memulakan langkah.

Waktu Operasi:

Sabtu Ahad (9.00am – 6.00pm) | Jumaat (6.00pm – 12.00am) | Seksyen Tumbuhan Rabu Khamis (7.00am – 6.00pm)

Alamat: 587/10 Kamphaeng Phet 2 Rd, Khwaeng Chatuchak, Khet Chatuchak, Krung Thep Maha Nakhon 10900


24. Sungai Chao Phraya

Chao Phraya River
Sumber: Thailand Travel

Inilah punca kemajuan Bangkok, Sungai Chao Phraya, sungai yang terpenting dan terpanjang di Thailand, betapa pentingnya sungai ini sehinggakan dinamakan sebagai Chao Phraya yang bermaksud Sungai Raja ataupun sungai milik tuhan. Sehingga ke hari ini sekitar 50,000 penduduk Thailand masih menggunakan sungai ini yang juga merupakan laluan feri untuk menuju ke tempat kerja.

Sekiranya anda berpeluang ke Sungai Chao Phraya, jangan lepaskan peluang untuk menaiki feri merentasi sungai, anda dapat menikmati pemandangan kawasan yang sarat dengan pembangunan dan juga kawasan lain yang agak kontra iaitu kampung yang dipenuhi dengan pondok-pondok kayu.

Alamat: 780/488 Charoen Krung Road, Bang Kho Laem, Bangkok 10120


23. Siam Paragon

Siam Paragon Bangkok
Sumber: Mark Fischer / CC BY 3.0

Anda memiliki citarasa yang tinggi dan duit berkepuk menunggu untuk dibelanjakan? Siam Paragon pasti menjadi kegemaran anda. Semua kedai di sini sesuai untuk anda yang suka berbelanja mewah, butik fesyen yang ada di sini juga kebanyakannya daripada jenama antarabangsa dihasilkan pereka fesyen terkenal.

Bukan itu sahaja, di sini juga terdapat wayang multiplex yang cukup besar untuk anda sekeluarga menikmati filem terbaru dengan penuh keselesaan. Selain itu, Siam Paragon turut memiliki pusat akuarium dan Wax Museum. Tak nak shopping? Bawalah keluarga anda menikmati keseronokan yang ditawarkan di sini. Mesti best punyalah!

Waktu Operasi:  Setiap Hari (10.00am – 10.00pm)

Alamat: 991, Rama 1 Road | Pathum Wan, Bangkok 10330


22. Thai Massage

Thai Tradisional Massage Bangkok

Pada sekitar abad ke-2 dan ke-3, sami-sami Buddha yang datang daripada negara India untuk menyebarkan kepercayaan ini ke Thailand turut membawa masuk ilmu mengenai teknik urutan dan penyembuhan yang mereka miliki.

Pada ketika itu, tokong-tokong banyak dijadikan sebagai pusat urutan dan pengubatan. Sehingga kini, urutan negara Thailand terkenal di seluruh dunia. Jika anda sudah menjejakkan kaki ke negara ini tanpa merasai sendiri nikmat penuh kelegaan urutan ini, cukuplah rugi.

Di mana anda boleh mendapatkan urutan Thailand ini kalau di Bangkok? Antara yang terkenal adalah di  Wat Pho Thai Traditional Massage yang terletak di tokong Wat Pho dan Divana Divine Spa untuk rawatan dalam suasana yang lebih terapeutik.

Bayaran:

Wat Pho Thai Traditional Massage: Bermula Dari 260 Baht

Divana Divine Spa: Bermula Dari 1250 Baht

Alamat:

Wat Pho Thai Traditional Massage: 2 Sanamchai Road | Wat Po, Tatian, Bangkok 10200

Divana Divine Spa: 103 Thong Lor 17, Sukhumvit 55 North Klongton, Wattana Bangkok 10110


21. Muay Thai

Muay Thai Lumpini
Sumber: Bigtaxi Tour in Thailand

Thailand dan Muay Thai tidak dapat dipisahkan, inilah sukan yang terkenal di negara dengan bahasa selembut sutera ini, sukannya tidaklah selembut bahasanya ya. Bagi anda yang teringin melihat Muay Thai di depan mata, di Bangkoklah lokasinya untuk anda melihat antara perlawanan Muay Thai yang terbaik di Thailand.

Seringkali, perlawanan ini diadakan di Stadium Lumpini atau Stadium Ratchadamnoen di Bangkok. Lain ‘feel’nya kalau tengok secara langsung, jangan anda masuk ke dalam gelanggang sudahlah.

Alamat: Stadium Lumpini atau Stadium Ratchadamnoen


20. Dusit Zoo

Dusit Zoo Bangkok
Sumber: Sally Goh

Dusit Zoo Bangkok adalah zoo yang tertua di Thailand dengan usia yang sudah pun lebih daripada 60 tahun. Pada asalnya ia dibina oleh Raja Chulalongkorn (Rama V) sebagai taman peribadinya.

Namun selepas kematiannya, taman ini dibiarkan begitu sahaja sehinggalah ia diambil alih oleh kerajaan Bangkok yang kemudiannya memberikannya kepada Zoological Park Organization.

Di dalam zoo ini terdapat sekitar 1600 ekor haiwan yang termasuklah buaya, harimau, penguin, kangaroo, monyet dan banyak lagi. Selain zoo yang kaya dengan pelbagai jenis haiwan, Dusit Zoo turut memiliki pusat pendidikan, sebuah keretapi dan muziumnya sendiri.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Dewasa 150 Baht | Kanak-kanak 70 Baht

Alamat: Rama 5 road, Khwaeng Dusit, Khet Dusit, Bangkok


19. Perlawanan Air Semasa Festival Songkran

Water Fight During Songkran
Sumber: Monster Photo Box

Festival Songkran merupakan sambutan Tahun Baru Thailand yang telah wujud sejak zaman dahulukala. Pada awal sambutan ini, dikatakan dengan menyemburkan air, dosa dan nasib malang dapat dibuang.

Tapi setelah zaman berzaman berlalu, aktiviti semburan air telah bertukar menjadi sebuah perlawanan air yang cukup meriah di sekitar Thailand, kemeriahan festival ini agak luar biasa di bandaraya Bangkok kerana kepadatan penduduk dan pelancong-pelancong yang datang.

Waktu: 13 – 15 April


Baca: 30 Destinasi Terbaik Di Krabi

18. Bangkok Puppet Show, Aksra Theatre (Pertunjukan Boneka Bangkok)

Aksra Hoon Lakorn Lek Bangkok Puppet Show
Sumber: The Orchid House

Pertunjukan Boneka Bangkok adalah salah satu tarikan yang sangat penting untuk anda lihat. Anda akan dihiburkan dengan kisah-kisah klasik dan dongeng Thailand yang dilakonkan oleh boneka ini.

Yang menjadikan pertunjukan lebih unik daripada pertunjukan boneka yang lain adalah kerana anda dapat melihat bukan sahaja boneka, malahan dalangnya juga adalah sebahagian daripada pertunjukan ini.

Anda bukan sahaja akan teruja dengan pertunjukan yang cukup kreatif dan unik ini, anda pasti akan turut terpesona dengan keindahan rekaan dalaman teater ini yang dikelilingi oleh ukiran kayu dan lukisan tradisional bukan sahaja di dinding malahan pada ruang siling teater.

Waktu Operasi: 10.00am – 6.00pm

Waktu Pertunjukan:

Isnin – Rabu 7.30pm

Khamis – Ahad 6.30pm

Alamat: King Power Duty Free Complex, Soi Rang Nam, Berdekatan Victory Monument


17. Vimanmek Mansion (Rumah Agam Vivanmek)

Vimanmek Mansion Bangkok
Sumber: Chatrium Hotel Riverside Bangkok

Rumah Agam Vivanmek merupakan rumah yang diperbuat daripada kayu jati yang terbesar bukan sahaja di Thailand malahan di seluruh di dunia. Memiliki ciri seni bina Viktoria, rumah ini memiliki 31 buah bilik yang dijadikan ruang galeri.

Dahulunya rumah ini dijadikan sebagai tempat tinggal keluarga diraja, namun kini ia telah menjadi sebuah muzium yang mempamerkan pelbagai artifak purba, perabot antik termasuklah beberapa buah foto yang  diberikan oleh raja Thailand.

Waktu Operasi: Selasa – Sabtu (8.30am – 4.30pm)

Bayaran Masuk: 100 Baht

Alamat: 16 Ratchawithi Rd | Dusit, Bangkok 10300


16. Chinatown (Yaowarat Road)

Yaowarat Road Bangkok
Sumber: Ponidi Ponidi

Di mana-mana sahaja negara di dunia pasti ada Chinatownnya, kalau di Bangkok, Chinatownnya terletak di Yaowarat Road. Asalnya, Yaowarat Road ini merupakan pusat perdagangan yang utama dalam kalangan komuniti Cina yang datang sekitar 200 tahun yang lalu.

Berkepanjangan sekitar 1 km, Yaowarat Road padat dengan pelbagai jenis gerai, kedai emas, kedai pakaian, kedai barangan terpakai, barangan antik, alat muzik, restoran, dan banyak lagi, boleh rambang mata dibuatnya.

Pada waktu malam, lampu-lampu neon di jalan ini akan dibuka memeriahkan lagi suasana dan membuatkan anda berasa seperti berada dalam filem Hong Kong.

Alamat: Yaowarat Road


15. Sook Station Hostel

Sook Station Bangkok
Sumber: Sook Station

Walau bagaimana jahat pun anda, tidak pernah sekalipun dimasukkan di dalam penjara? Tapi anda teringin menjadi banduan? Kalau begitu, tak perlu fikirkan tempat penginapan yang lain lagi, menginap sahaja di Sook Station Hostel.

Anda akan ‘dipenjarakan’ secara sukarela. Sampai sahaja di sini nanti, anda akan diberikan pakaian lengkap banduan penjara yang berbelang hitam dan putih, untuk check-in pula, gambar anda sebagai banduan yang baru akan diambil. Anda akan diberikan nombor banduan sebagai kunci pintu hostel ataupun ‘penjara’.

Macam serius sahaja bunyinyakan? Jangan terkejut, hostel ini sebenarnya turut menawarkan beberapa bilik yang lengkap dengan ruang balkoni, dan di tingkat atas bumbung bangunan ini terdapat tab mandian air panas.

Di samping itu, bagi anda yang ada assignment ataupun kerja yang perlu diselesaikan, co-working space yang sangat selesa dengan wifi turut disediakan.

Harga: Bermula Dari RM165

Alamat: 45-49 Soi Sukhumvit 101/2, Khwaeng Bang Na, Khet Bang Na, Krung Thep Maha Nakhon 10260


14. KC Selfie Coffee

KC Selfie Coffee Bangkok
Sumber: Selfie Coffee Bangkok

Ada yang tak suka kopi? Tak kira, suka atau tak suka, anda mesti ke KC Selfie Coffee! Tak minum kopi itu pun tak apa, sebab yang penting dapatlah anda melihat buat julung kalinya wajah anda dihasilkan pada buih kopi ini.

Siapa yang sanggup abadikan masa dengan melukis wajah anda pada buih kopi, memang tak akan dijumpai. Menarik bukan? Oleh itu, nak fikir apa lagi, kopi  yang kaw dapat, wajah anda yang cantik itu pun ada pada kopi. Baru syok nak update instagram!

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 10.00pm)

Bayaran Masuk: Dari 85 Baht

Alamat:  965/8 Bangkok-Nonthaburi 29, Bangkok


13. Himmapan Avatar Show

Himmapan Avatar Show
Sumber: Jaruwan Raksatham

Menggabungkan filem Avatar yang dihasilkan James Cameron dengan lagenda daripada Thailand,  Himmapan Avatar Show memberikan anda satu pengalaman hiburan yang sukar dilupakan. Pertunjukan ini sangat luar biasa dengan teknologi 4D, aksi-aksi akrobatik yang mengujakan dan banyak lagi.

Jika anda menyangka bahawa anda hanya akan duduk di kerusi dan melihat pertunjukan ini dari jauh, salah sama sekali, kerana anda juga akan dibawa melalui hutan Himmapan yang padat dengan aksi-aksi yang dilakukan di sekeliling anda secara langsung. Dapat anda bayangkan keterujaan berada di sini?

Waktu Pertunjukan: Sabtu Ahad 2.30pm | Isnin dan Rabu – Ahad 7.30pm

Bayaran Masuk: Bermula Dari 861 Baht

Alamat: Jaturatid Rd | SHOWDC Mega Complex, Bangkok 10310


12. Hello Kitty Spa Massage

Hello Kitty Spa  Massage
Sumber: Sanrio Hello Kitty House Bangkok

Bagi anda yang sukakan suasana yang cute, jangan lepaskan peluang untuk melawat Hello Kitty Spa Massage yang lain daripada yang lain ini.

Pernah jumpa spa secomel ini? Masuk sahaja ke rumah ini, hati anda pasti girang dengan tiba-tiba melihat kecomelannya. Apatah lagi kalau dilengkapkan lagi dengan rawatan spa dan urutan, memang nikmatlah!

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 10.00pm)

Bayaran Masuk: Bermula Dari 350 Baht

Alamat: Siam Square One, Ground Floor, Siam square, Bangkok


11. Bangkok Float Center

Bangkok Float Center
Sumber: Huw Penson Photography

Ingin melupakan segala masalah yang terperangkap di fikiran? Ataupun badan terlalu lemah kerana jet lag setelah sampai ke Bangkok? Jangan seksa diri anda dengan meneruskan siri penjelajahan di Bangkok tanpa melawat Bangkok Float Center terlebih dahulu.

Di sini anda akan diapungkan di atas air yang terletak di dalam kapsul peribadi anda. Mungkin kedengaran pelik, tapi sudah ramai yang mencuba mengatakan bahawa tidak pernah mereka merasakan ketenangan sepertimana yang dirasakan ketika terapung di dalam kapsul yang disediakan di sini. Kelegaan badan yang dirasakan setelah habis sesi di sini mengalahkan urutan Thai. Sekali masuk, terasa berat hati untuk keluar.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 10.00pm)

Bayaran Masuk: Bermula Dari 2020 Baht

Alamat:  4th Floor, Show DC Mall, Jaturatid Road, Huai Khwang, Bangkapi, Bangkok 10110


10. Bangkok Night Lights Tuk Tuk Tour

Bangkok Night Lights Tuk Tuk Tour
Sumber: Expique

Seperti kebanyakan negara asia yang lain, Thailand juga turut memiliki tuk-tuk yang membawa anda mengelilingi kawasan bandaraya. Kadang-kadang badan juga perlu direhatkan dan biarkan mata anda sahaja menikmati pemandangan kawasan yang dilawati.

Apa kata kalau anda terus sahaja menempah pakej tuk-tuk yang digelar Klook’s Bangkok Night Lights Tuk Tuk Tour untuk menikmati pemandangan sekitar Bangkok yang penuh cahaya pada waktu malam? Jika anda ingin menempah tuk-tuk sendiri secara spontan, anda perlu bijak memilih yang tidak menipu anda ya?

Waktu Operasi: 7.00pm – 11.00pm (4 Jam)

Bayaran Masuk: Bermula Dari 1594 Baht

Alamat: Lawatan Bermula Dari Klong San Market – Khlong Ton Sai, Khlong San, Bangkok 10600


9. Airplane Graveyard

Airplane Graveyard Bangkok
Sumber: Lost Boy Memoirs

Airplane Graveyard adalah sebuah kawasan tanah kosong yang luas yang menjadi ‘tanah perkuburan’ kapal terbang-kapal terbang yang telah menamatkan khidmat mereka.

Kapal-kapal terbang yang terdapat di sini dikatakan telah wujud sejak tahun 2010 lagi. Kawasan yang hanyalah sebuah tanah terbiar ini sangat terkenal dalam kalangan pelancong yang masih tidak puas menaiki kapal terbang dan ingin melihat sisa kapal terbang ini dengan lebih dekat. Siapa tak suka? Di sinilah anda dapat menerokai setiap pelusuk kapal terbang sepuas hati dari hujung kokpit ke hujung tayar.

Waktu Operasi: 11.00am – 5.00pm

Bayaran Masuk: Bermula Dari 100 Baht

Alamat: 13.764812 100.652406, Khwaeng Hua Mak, Khet Bang Kapi, Krung Thep Maha Nakhon 10240


8. Chang Chui Market

Chang Chui Market
Sumber: HaZed ViEwz

Tidak cukup dengan kapal terbang di airport dan Airplane Graveyard, di Chang Chui Market juga anda akan terlihat sebuah kapal terbang besar tersadai dengan relaksnya di tengah-tengah pasar.

Tapi yang bestnya, kapal terbang ini bukanlah kapal yang dibiarkan begitu sahaja kerana di sini anda berpeluang untuk menikmati makanan dan minuman, ya ianya adalah sebuah restoran.

Bukan itu sahaja yang menarik tentang Chang Chui Market ini, kalau anda nak tahu Chui di dalam bahasa Thailand bermaksud ‘tidak kemas’, namun jangan tertipu dengan namanya, di sinilah destinasi yang pasti menjadi kegemaran anda yang berjiwa seni, fashionista, kaki movie dan pencinta makanan. Suasana di pasar ini sangat menarik, dan berbeza daripada pasar yang lain, siap dengan paparan wayang klasik lagi.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad (4.00pm – 11.00pm)

Bayaran Masuk: Selasa – Jumaat 20 Baht (Percuma Sebelum 4.00pm) | Sabtu Ahad 40 Baht (Percuma Selepas 9.00pm)

Alamat: 462 Sirindhorn Rd, Khwaeng Bang Phlat, Khet Bang Phlat, Krung Thep Maha Nakhon 10700


7. Nightingale-Olympic

Nightingale Olympic
Sumber: Portmanteau

Semua yang bermula pasti ada pengakhirannya, inilah kisahnya untuk sebuah pusat membeli-belah yang dahulunya terkenal dalam kalangan penduduk Thailand sebagaimana Siam Paragon pada zaman ini.

Kompleks membeli-belah yang tertua di Bangkok ini adalah Nightingale-Olympic, yang peliknya, walaupun sudah dimamah zaman dan tidak dilawati bagi mereka yang ingin membeli-belah secara ‘normal,’ Nightingale-Olympic tetap beroperasi seperti biasa dengan hanya sekitar 5 orang pekerja dan dengan barangan yang masih terperangkap di dalam era yang telah berlalu. Jangan anda terperangkap di dalam mall ini sudahlah ya?

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu (9.00am – 6.00pm) | Ahad Tutup

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: 70 Triphet Khwang Wang Road, just off of Pahurat Road


6. Siriraj Medical Museum

Siriraj Medical Museum
Sumber: siriraj medical museum

Hati-hati, muzium perubatan ini bukanlah untuk anda yang lemah jantung dan kanak-kanak yang masih ceria, boleh hilang senyuman mereka masuk ke muzium yang ngeri tahap ekstrem ini.

Ini kerana di dalam muzium ini terdapat banyak mayat-mayat yang telah dimumiakan, ada daripada mereka merupakan penjenayah, ada yang memiliki kecacatan, gambar mangsa langgar keretapi dan banyak lagi yang boleh menghilangkan selera makan anda. Namun bagi anda yang meminati anatomi manusia, di sinilah anda dapat melihat segalanya dengan penuh realistik dalam segala bentuk.

Waktu Operasi: Rabu – Isnin (10.00am – 5.00pm) | Isnin Tutup

Bayaran Masuk: Dari 50 Baht – 300 Baht

Alamat: Siriraj Hospital, 2 Wang Lang Rd, Bangkok Noi, Bangkok 10700


5. Queen Saovabha Memorial Institute

Queen Saovabha Memorial Institute
Sumber: Opal Sri

Mungkin ramai yang takut-takut untuk ke Queen Saovabha Memorial Institute ini, mana tidaknya, kerana ini adalah ladang peternakan ular. Dengar sahaja apa fungsinya, pasti ramai yang seram sejuk nak pergi, tapi sebenarnya ladang ini ditubuhkan untuk menghasilkan ular yang anti-venom dan untuk tujuan perubatan.

Di sini terdapat makmal khas yang menjalankan kajian bisa ular dan penghasilan vaksin yang membantu pengubatan. Bukan itu sahaja, anda juga dapat melihat secara langsung bagaimana bisa dikeluarkan daripada ular. Di sini juga terdapat sebuah muzium yang lengkap dengan pelbagai informasi tentang pelbagai jenis ular.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (8.30am – 4.30pm) | Sabtu Ahad (8.30am – 12.00pm)

Bayaran Masuk: 200 Baht

Alamat: 1871 Rama IV Road | Phathumwan, Bangkok 10330


4. The Museum of Counterfeit Goods

The Museum of Counterfeit Goods
Sumber: Backpack Tourtravel

Pernah anda dengar muzium yang khas untuk barangan tiruan? Inilah salah satunya yang terdapat di dunia, The Museum of Counterfeit Goods. Muzium ini dibuka untuk mendidik masyarakat agar melihat lebih mendalam daripada nilai murah yang ditawarkan barangan-barangan tiruan ini.

Ada yang dapat membawa kecelakaan, masalah kesihatan, malahan juga kematian kerana bahaya kimia yang digunakan. Antara yang dipamerkan di sini adalah barangan kosmetik, alkohol, ubat-ubatan, makanan, minyak wangi, barangan kereta dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Isnin 2.00pm | Khamis 10.00am (Notis 24 Jam Sebelum Lawatan)

Alamat: Supalai Grand Tower, 26th Floor, 1011 Rama 3 Road, Chongnonsi, Yannawa


3. The Human Body Museum Bangkok

The Human Body Museum Bangkok
Sumber: London House English School Lampang

Ada apa dengan badan manusia yang membuatkan Thailand begitu minat mewujudkan muzium sebegini? Selain Muzium Siriraj, The Human Body Museum juga turut memaparkan tubuh badan manusia, namun untuk masuk ke muzium ini adalah percuma dan tidak sengeri Siriraj, muzium ini kelihatan lebih ‘basic’. Tapi yang menariknya, di salah satu bahagian di muzium ini anda dapat menyentuh otak manusia yang sebenar.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (10.00am – 4.00pm) | Hujung Minggu dan Cuti Umum Tutup

Bayaran Masuk: Dewasa 300 Baht | Kanak-kanak 100 Baht

Alamat: Siam Square | Chulalongkorn University, Dentistry Faculty Building, 9th Floor


2. Safari World

Safari World Bangkok
Sumber: Sunny Online-Travel

Bukanlah sebuah zoo yang biasa anda lawati, tapi adalah sebuah taman safari di mana anda sekeluarga dapat mendekati habitat-habitat haiwan ini dengan menaiki kenderaan yang disediakan  pihak safari. Duduk sahaja di dalam kenderaan ini tanpa mengganggu haiwan yang sedang bersuka-ria menjalankan aktiviti seharian mereka.

Antara haiwan yang terdapat di Safari World Bangkok adalah seperti zirafah, beruang, kuda belang, singa, rusa, harimau dan banyak lagi! Terasa macam berada di dalam rancangan Steve Irwin pula! Selain taman safari ini terdapat juga pertunjukan lain seperti, pertunjukan orangutan, singa laut, ikan lumba-lumba dan gajah. Gerenti seronok satu keluarga!

Waktu Operasi: Safari Park 9.00am – 5.00pm | Marine Park 9.00am – 6.00pm

Bayaran Masuk:

Safari World: Dewasa 400 Baht, Kanak-kanak 300 Baht

Marine Park: Dewasa 700 Baht, Kanak-kanak 450 Baht

Alamat: 99 Panyaintra Road, Samwatawantok, Klongsamwa


1. Pasar Terapung Damnoen Saduak

Damnoen Saduak Floating Market
Sumber: Thailand Travel

Sudah bosan ke pasar malam? Inginkan pengalaman membeli-belah yang lebih unik? Mai kita ke Pasar Terapung Damnoen Saduak, sebuah pasar yang bukan sebarangan, pasar terapung ini cukup terkenal di dunia.

Nak lagi best, anda boleh menyewa sebuah sampan yang akan membawa anda dari satu bot ke satu bot yang lain yang menjual pelbagai jenis makanan yang segar dan juga cenderamata.

Tak shopping pun tak apa, sebab di sinilah anda dapat menggunakan kamera anda yang mahal itu untuk mengambil gambar suasana sekitar yang tidak dapat dilihat di tempat lain.

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.00am – 12.00am)

Alamat: Damnoen Saduak, Damnoen Saduak District, Ratchaburi 70130


Wow! Tak terkira banyaknya tarikan menarik dan unik di Bangkok ini bukan? Memang rugi kalau tidak ke bandaraya yang dekat dengan Malaysia ini, walaupun dekat, banyak sekali perkara berbeza yang terdapat di Thailand. Bagaimana?

Berdasarkan senarai tempat menarik di Bangkok yang kami berikan ini ada tak yang meremangkan bulu roma anda? Atau melajukan degupan jantung anda kerana tidak sabar untuk merasainya sendiri? Kalau begitu, Bangkok patut menjadi destinasi pelancongan anda dalam masa yang terdekat ini. Kalau lambat pergi, termimpi-mimpi pula.

Sebelum ke sana, jangan lupa untuk melayari booking.com untuk membuat tempahan hotel dengan harga yang berpatutan. Pastikan lokasi penginapan yang anda pilih berdekatan dengan banyak tarikan menarik di Bangkok ya.

Sekian sahaja penulisan kali ini, jangan dibiarkan jiwa melancong anda terpenjara, mai kita ke Bangkok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *