Categories
Malaysia Travel Guide

40 Tempat Menarik Di Surabaya | Destinasi Terbaik Di Kota Pahlawan

Menarikkah Surabaya? Kenapa tidak ke Jakarta atau ke Bali sahaja alang-alang sudah ke Indonesia? Jangan dipandang sebelah mata kota Surabaya ini ya, jika dilihat secara lebih dekat kotaraya kedua yang terbesar di Indonesia ini, tarikan-tarikannya tidak kurang hebatnya daripada destinasi lain yang terkenal di Indonesia.

Untuk pengetahuan anda, Surabaya adalah Kota Terbersih di Indonesia buat 7 tahun berturut-turut. Di samping itu, Surabaya yang terkenal sebagai Kota Pahlawan ini juga merupakan kota yang menyaksikan banyak peristiwa bersejarah di mana semangat rakyat Indonesia menentang penjajahan Belanda pada suatu ketika dahulu telah bersemarak.

Terbukti, ia bukanlah sekadar sebuah kota yang meriah dengan pusat membeli-belah dan tarikan taman-taman tema, Surabaya sememangnya cukup unik dan menawarkan begitu banyak tarikan yang tidak mungkin habis diterokai dalam masa seminggu. Nak tahu apa yang ada di Kota Pahlawan ini? Teruskan membaca senarai 40 Tempat Menarik di Surabaya.

40. Hutan Bambu dan Taman Sakura

Hutan Bambu dan Taman Sakura
Sumber: Ardi Syah

Hutan Bambu dan Taman Sakura mengetengahkan konsep taman bandar dan hutan bandar. Sekiranya anda tercari-cari lokasi untuk merakam video inspirasi Bollywood, inilah salah satu lokasi yang terbaik di Surabaya.

Di Taman Sakuranya anda akan disajikan dengan pelbagai jenis bunga-bungaan yang tersusun rapi mengikut warna seperti putih, jingga, merah, ungu, merah jambu dan kuning. Sebuah taman yang sangat menyejukkan mata.

Walau bagaimanapun pastikan anda datang pada waktu peralihan musim iaitu antara musim hujan dan panas ya, barulah dapat anda nikmati pemandangan bunga-bungaan yang tumbuh dengan mekar.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Bayaran: Percuma

Alamat: Jl. Raya Marina Asri, Keputih, Sukolilo


Baca: 38 Destinasi Menarik Di Lombok

39. Museum House of Sampoerna

Museum House of Sampoerna
Sumber: Indonesia Country

Dibangunkan pada tahun  1862, muzium yang terletak di tengah-tengah kota Surabaya ini memiliki reka bentuk kolonial Belanda. Pada asalnya, bangunan muzium ini dijadikan pusat pendidikan oleh pihak Belanda, namun pada tahun 1932 ianya dibeli oleh Liem Seeng Tee untuk dijadikan kilang rokok Sampoerna.

Sebaik menjejakkan kaki ke dalam Muzium House of Sampoerna ini anda akan disambut dengan bau tembakau dan kolam ikan dengan bunyi pancuran air yang mewujudkan atmosfera menyenangkan. Antara pameran yang dapat dilihat di sini adalah koleksi antik mesin percetakan kotak rokok, peralatan yang digunakan di dalam makmal untuk menguji kualiti bahan rokok dan banyak lagi.

Di tingkat kedua muzium ini pula anda dapat melihat pekerja kilang ini menyiapkan rokok, dikatakan setiap pekerja di sini dapat menyiapkan sekitar 300 batang rokok dalam masa sejam.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm)

Bayaran: Percuma

Alamat: Taman Sampoerna No. 6, Krembangan Utara, Pabean Cantian


38. Kya Kya Kembang Jepun

Kya Kya Kembang Jepun
Sumber: Indonesian Railway Tour

Terletak tidak jauh dari tarikan terkenal lain di Surabaya iaitu Jambatan Merah Plaza dan Jambatan Merah, Kya Kya Kembang Jepun menempatkan pasar malam yang terkenal di Surabaya. Sekiranya anda ingin membeli pelbagai barangan cenderamata yang menarik kepada yang jauh di mata, jadikan ini salah satu lokasi shopping anda.

Sambil membeli-belah disini, anda boleh mencuci mata melihat banyak bangunan-bangunan klasik yang terdapat disekitarnya yang termasuklah tokong-tokong cina dengan warna yang membuatkan mata anda sentiasa terbuka.

Alamat: Jl. Kembang Jepun, Surabaya


37. Surabaya North Quay

Surabaya North Quay
Sumber: Vrian Triwidodo‎

Sudah puas melihat kenderaan-kenderaan di jalan raya? Apa kata kalau cuti kali ini anda bawa keluarga beramai-ramai ke Surabaya North Quay, bukan sahaja dapat melihat pemandangan matahari terbenam yang indah dari terminal kargo pelabuhan Tanjung Perak ini, malahan anda juga dapat melihat kapal-kapal merentasi lautan tanpa henti.

Pada waktu malam pula, anda dapat melihat pemandangan langit malam yang cukup memukau, bintang-bintang yang berkelipan dan kapal-kapal yang dihiasi lampu, romantik sekali atmosferanya. Jika anda datang pada waktu malam di hujung minggu pula, anda akan dihiburkan dengan persembahan muzik secara langsung.

Makanan? Jangan risaulah, cukup banyak pilihan gerai makan yang ada di sini, tepuk dada, tanya selera. Sudah puas menikmati pemandangan laut dari kejauhan, apa kata kalau anda mengikuti fun trip mengelilingi laut yang ditawarkan kapal Artama di sini?

Trip ini akan membawa anda sekeluarga mengelilingi laut untuk menikmati pemandangan tarikan hebat lain di Surabaya seperti Jambatan Suramadu dan Patung Jalesveva Jayamahe. Terasa sempurna sekali pakej yang ditawarkan Surabaya North Quay inikan?

Waktu Operasi: Selasa- Ahad (11.00am – 9.00pm)

Bayaran: Rp. 75.000 (Kapal Artama)

Alamat: Terminal Gapura Surya Nusantara lt.3, Pelabuhan Tanjung Perak, Jl. Perak Timur, Surabaya


36. Monumen Jalesveva Jayamahe

Monumen Jalesveva Jayamahe
Sumber: Paradise in the world

Tidak sah jika melancong ke sesebuah negara namun tidak bergambar dengan monumen-monumen pentingnya bukan? Kalau begitu, inilah salah satu monumen penting di Surabaya yang mesti anda abadikan dalam foto percutian bersama keluarga iaitu Monumen Jalesveva Jayamahe.

Sebagai Kota Pahlawan, monumen ini adalah salah satu simbol kekuatan Surabaya. Jalesveva Jayamahe membawa maksud “di lautan kita jaya” yang juga merupakan motto Angkatan Laut Indonesia.

Monumen yang berketinggian 30.6 meter ini didirikan di atas bangunan yang menempatkan muzium angkatan laut Indonesia. Bangunan dan monumen ini kelihatan cukup megah dari kejauhan, apatah lagi apabila anda mendekati dan menjejakkan kaki ke dalam bangunan muzium ini, anda sekeluarga pasti teruja melihat pameran yang tersusun rapi di dalamnya.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Ujung, Semampir, Surabaya


35. Museum Surabaya

Museum Surabaya
Sumber: Museum Surabaya

Walaupun anda sekeluarga melancong ke Surabaya untuk makan angin atau menyejukkan mata, namun apa salahnya kalau dalam masa yang sama anda menggunakan peluang ini untuk mengisi minda dan menyelami lebih mendalam tentang kotaraya kedua terbesar di Indonesia ini.

Bukan sedikit, tapi lebih daripada 1000 barangan yang dipamerkan di sini yang dapat membuka minda anda tentang masa lalu Surabaya. Antara yang dipamerkan di sini adalah wayang kulit, kerusi dan meja yang digunakan pda tahun 1950-an, mesin kira, Grand Piano yang digunakan pada suatu ketika dahulu untuk menghiburkan penjajah dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad (9.00am – 9.00pm)

Bayaran: Percuma

Alamat: Jl. Tunjungan, Genteng


34. Taman Jayengrono

Taman Jayengrono
Sumber: Bagus Widyanto

Terletak di dalam kawasan Jambatan Merah, Taman Jayengrono atau nama lainnya Taman Willemsplein ini bukanlah taman biasa kerana ia merupakan taman yang tertua di Surabaya.  Taman ini turut menyimpan peristiwa bersejarahnya terendiri yang mana pada tahun 1945, terjadinya Battle of Surabaya yang mana pejuang Surabaya telah menggunakan bom di sekitar kawasan ini untuk mengusir penjajah Inggeris.

Untuk mengingati perjuangan mereka, sebuah taman peringatan telah dibina di dalamnya. Selain taman peringatan perjuangan, tarikan lain yang terdapat disini adalah bangunan-bangunan dengan reka bentuk kolonial seperti Gedung Cerutu, Gedung Garuda,  Gedung Internatio dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Jl. Rajawali, Krembangan Selatan


33. Rumah Batik

Rumah Batik Jawa Timur
Sumber: Sheraton Surabaya

Ingin melihat bagaimana batik dihasilkan? Anda sekeluarga dapat melihat secara percuma demonstrasi pembuatan batik di Rumah Batik. Corak-corak batik yang dihasilkan di sini adalah menggunakan teknik tulis ataupun teknik cap.

Motif-motif yang dapat anda lihat daripada pameran batiknya pula adalah gabungan motif dari Surabaya sendiri, Sumenep, Jombang, Tuban, Sidoarjo, Bojonegoro dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 8.00pm)

Bayaran: Percuma

Alamat: Jl. Dukuh Bulak Banteng Tim. No. 94, Surabaya


32. Hutan Mangrove Wonorejo

Mangrove Wonorejo
Sumber: Alfa Hardjoko‎

Kawasan ekopelancongan Hutan Mangrove Wonorejo patut anda senaraikan sebagai salah satu lokasi untuk dilawati di Surabaya. Anda sekeluarga bukan sahaja dapat menaiki kapal untuk menuju ke kawasan paya bakau sambil menikmati udara segar malahan juga dapat mempelajari kepentingan kewujudan kawasan ini.

Untuk pengetahuan anda, kawasan paya bakau penting untuk melindungi kawasan daratan daripada dihakis oleh air laut. Ingin memahami dengan lebih mendalam tentang paya bakau? Datanglah ke sini ya.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 4.00pm)

Bayaran: Dewasa Rp. 25.000 | Kanak-kanak Rp. 15.000  (Termasuk Tiket Kapal)

Alamat: Jl. Wonorejo Timur No. 1, Rungkut, Surabaya


31. Trans Studio Mini

Trans Studio Mini
Sumber: Henky Yoga

Terletak di pusat membeli-belah Lenmarc Surabaya, Trans Studio Mini merupakan taman tema indoor yang mengetengahkan konsep bandaraya New York. Dah namanya pun New York, sudah semestinya terdapat patung ikonik New York iaitu patung Liberty untuk anda bergambar sepuas hati.

Selain itu, di dalam taman tema ini juga terdapat Jurassic Park yang menempatkan banyak patung  dinosaur yang boleh bergerak.  Mesti riuh punyalah anak-anak kecil anda melihat gergasi-gergasi ini. Sebagai taman tema, tarikan lain yang terdapat di sini adalah pelbagai mesin permainan dan juga roller coaster mini yang pasti membuat jantung anda berdegup dengan pantas.

Mana tidaknya, roller coaster ini akan membawa anda melingkar keluar dari bangunan dan kemudiannya masuk kembali. Ada berani? Belum cuba belum tahu.

Waktu Operasi: 8.00am – 10.00pm

Bayaran: Rp 50.000 – 200.000

Alamat: Jl. Raya Kalirungkut No.25, Kali Rungkut, Rungkut, Surabaya, Jawa Timur


30. Wisata Citra Raya

Wisata Citra Raya
Sumber: Citra Raya World Of Wonders

Wisata Citra Raya merupakan sebuah tarikan kota yang dibina dengan menjadikan Singapura sebagai inspirasi dan konsep utamanya. Dengar sahaja Singapura, pastinya anda membayangkan sebuah kota yang membangun dan dalam masa yang sama bersih dan terjaga lanskapnya.

Inilah fokus sebenar pembinaan Wisata Citra Raya iaitu untuk mewujudkan “kota yang bersih, hijau dan moden.” Antara kemudahan yang tersedia di sini adalah lapangan golf, sekolah antarabangsa, pasar, gym, taman tema air dan sebagainya. Sebuah kota dengan pemandangan yang cukup menyegarkan mata. Kalaulah semua bandaraya di dunia menggunakan konsep yang sama, alangkah indahnya.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Jl. Citra Raya, Surabaya


29. Monumen Patung Gubernur Suryo

Governor Suryo Monument
Sumber: Ryep Surabaya

Terletak di dalam taman bunga yang indah dengan udara yang segar iaitu Taman Apsari, Monumen Patung Gubernur Suryo ini didirikan untuk memberikan penghormatan kepada gabenor  pertama Surabaya yang terbunuh sewaktu pemberontakan PKI pada tahun 1948.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Jl. Gubernur Suryo, Embong Kaliasin, Genteng


28. Monumen Suroboyo

Suroboyo Monument
Sumber: Pang Choon Wei

Pernah terfikir dari mana datangnya nama ‘Surabaya’ ini? Apakah maksudnya? Jika anda lihat dari Monumen Suroboyo yang terletak di hadapan Kebun Binatang Surabaya ini, anda dapat melihat dua ekor haiwan iaitu ikan jerung ataupun ‘sura’ dan buaya.  Dua ekor haiwan inilah yang menjadi inspirasi nama Surabaya.

Jika anda kaji mengenai asal-usul nama Surabaya ini, anda akan dapat membaca sebuah kisah rakyat dari Indonesia berkenaannya. Jadi apa lagi, kaji dahulu sebelum ke sana!

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 8.00pm)

Alamat: Jl. Setail, Darmo


27. Museum Mpu Tantular

Mpu Tantular
Sumber: Tourismupw14project

Dibina pada tahun 1933, Museum Mpu Tantular adalah muzium negeri yang pada asalnya diberikan nama  Stedelijk Historisch Museum Soerabai.

Antara koleksi yang dapat dilihat dipamerkan di sini adalah koleksi arkeologi, koleksi biologi, koleksi emas dan banyak lagi. Selain daripada pameran ini, anda juga boleh melawat perpustakaannya, ruangan bimbingan edukasi dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Selasa – Khamis (8.00am – 3.00pm) | Jumaat (8.00am – 2.00pm) | Sabtu, Ahad (8.00am – 12.30pm) | Isnin Tutup

Bayaran: Dewasa Rp. 4.000 | Kanak-kanak Rp. 3.000

Alamat: Jl. Raya Buduran – Jembatan Layang, Prasung


26. Kolam Renang Wisata Bukit Mas

Kolam Renang Wisata Bukit Mas
Sumber: Ernis Sagita

Sudah puas menikmati segala macam tarikan yang terdapat di Surabaya, apa kata kalau anda sekeluarga melegakan badan dengan bermandi-manda di sebuah kolam renang yang bertemakan koloseum Itali di Bukit Mas Regency.

Kolam Renang Wisata Bukit Mas ini terbahagi kepada beberapa bahagian berbeza untuk menyesuaikannya dengan usia pelawat. Selain itu, fasiliti lain yang disediakan di sini adalah taman permainan kanak-kanak serta ruang santai yang berpayung.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 5.00pm)

Bayaran: Isnin – Jumaat Rp. 30.000 | Sabtu, Ahad Cuti Umum Rp. 35.000

Alamat: Komplek Perumahan Wisata Bukit Mas, Jalan Raya Menganti Lidah Wetan, Wiyung, Lakarsantri


25. Kebun Bibit Wonorejo (Taman Flora)

Bibit Wonorejo
Sumber: Miya Riskiaa

Kebun Bibit Wonorejo adalah taman flora indah dengan taman bunga dan rumah anggerik beserta sebuah tasik buatan dan merupakan tempat menarik di Surabaya yang menjadi tumpuan pelancong yang memburu ketenangan. Di sini juga terdapat bukit kecil yang cukup luas untuk anda sekeluarga  beraktiviti dan berseronok sambil menikmati udara segar.

Tarikan lain yang terdapat di Kebun Bibit Wonorejo ini adalah tarikan wall climbing yang sesuai untuk kanak-kanak dan lengkap dengan segala peralatan memanjat, laluan jogging, peralatan senaman dan taman permainan.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00am- 5.00pm)

Alamat: Jl. Raya Manyar No. 80A, Baratajaya, Gubeng


24. Taman Pelangi

Taman Pelangi
Sumber: Reni

Ingin melawat tarikan yang indah dilihat di waktu malam semasa di Surabaya? Taman Pelangi adalah salah satu lokasinya. Taman Pelangi seperti yang dibayangkan adalah sebuah taman yang ceria dengan pelbagai warna di setiap pelusuknya.

Dari pintu masuknya sahaja anda sudah dapat merasakan aura taman ini yang dipancarkan pada 31 batang tiang dengan reka bentuk daun, tiang-tiang ini disuluhkan dengan cahaya warna-warni yang mengujakan sesiapa yang memandang. Tarikan lain yang terdapat di sini adalah taman permainan kanak-kanak dan air pancuran.

Waktu Operasi: Setiap Hari (5.00pm – 11.00pm)

Alamat: Jl. Ahmad Yani No. 138, Gayungan


23. Jembatan Suramadu

Jembatan Suramadu
Sumber: Garuda Indonesia

Inilah jambatan yang agak ikonik di Indonesia, mana tidaknya, Jambatan Suramadu adalah jambatan yang terpanjang di Indonesia.

Jambatan yang gah ini dibina untuk menghubungkan pulau Jawa dan pulau Madura. Sekiranya anda melalui jambatan ini pada waktu siang, anda dapat melihat pemandangan pulau Madura yang mempesonakan ditemani dengan hembusan bayu laut. Pada waktu malam pula, suasana di jambatan ini akan dihidupkan dengan sinaran cahaya berwarna-warni.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Jl. Tol Suramadu, Tambak Wedi, Kenjeran


Baca: 34 Destinasi Terbaik Di Jakarta

22. Ciputra Waterpark

Ciputra Waterpark
Sumber: Ciputra Waterpark

Ciputra Waterpark merupakan taman tema air yang terbesar di Indonesia. Rugi sekali rasanya jika anda tidak membawa keluarga ke sini untuk berseronok, macam makan nasi tak berlauk pula. Antara tarikan-tarikan yang mesti anda cuba di sini adalah Sinbad’s Playground dengan drum air raksasa yang mencurahkan 3000 liter air, bayangkan berdiri di bawah tumpahan air ini? Memang syoklah!

Syracuse Beach pula adalah tarikan dengan kolam ombak berkeluasan 1800 meter persegi. Di Roc Tower, jantung anda akan berdegup kencang bermain gelongsor-gelongsor panjang yang terdapat di sini, tarikan Sirens River dan banyak lagi permainan air lain yang tidak akan membiarkan anda kebosanan walaupun sesaat.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (1.00pm – 7.00pm) | Sabtu, Ahad (10.00am – 7.00pm)

Bayaran: Isnin – Jumaat Rp. 110.000 | Sabtu, Ahad Rp. 130.000

Alamat: Kawasan Waterpark Boulevard Citraland, Sambikerep, Made


21. Klenteng Sanggar Agung

Klenteng Sanggar Agung
Sumber: madewedastra

Klenteng Sanggar Agung adalah tokong Cina yang terletak di tepi laut, bayangkan sahaja pemandangan indah yang dapat anda saksikan dari sini. Tokong ini juga disejukkan dengan pohon-pohon bakau yang tumbuh di sekitar.

Alamat: JL. Sukolilo, No. 100, Kenpark (Pantai Ria) Kenjeran


20. Pantai Ria Kenjeran

Pantai Ria Kenjeran
Sumber: Nurul Armylia

Terletak di kawasan yang dikatakan sebagai ‘Chinatown’ Surabaya, di sekitar Pantai Ria Kenjeran ini terdapat banyak bangunan dengan reka bentuk Cina yang menarik untuk dilihat seperti Pagoda Tian Ti, Dewi Kwan In, Klenteng Sanggar Agung dan banyak lagi.

Di kawasan Pantai Ria Kenjeran ini pula lengkap dengan pelbagai fasiliti seperti taman permainan kanak-kanak, gazebo, kedai cendramata, kedai makan dan lain-lain. Di pantai ini juga anda boleh menyewa kapal ataupun perahu. Bayangkan keasyikan menikmati tiupan angin laut sambil menikmati pemandangan matahari terbenam dari kapal. Pasti sukar dilupakan.

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.00am – 5.00pm)

Bayaran: Rp. 15.000

Alamat: Jl. Sukolilo No.100, Bulak


19. Gunung Bromo

Gunung Bromo
Sumber: Taechit Taechamanodom

Sebagai sebuah negara yang luas, sudah pasti banyak sekali tarikan alam semula jadi yang ditawarkannya. Salah satu tarikan alam yang banyak terdapat di Indonesia adalah gunung berapi. Untuk pengetahuan anda, Gunung Bromo adalah gunung berapi yang masih aktif di Indonesia. Berketinggian 2000 meter dari aras laut, suhu di puncak gunung cukup sejuk sekali.

Sekiranya anda ingin menikmati pemandangan matahari terbenam dan naik yang terindah namun tidak berdaya untuk mendaki gunung, anda boleh mendapatkan khidmat lawatan menggunakan jeep yang disediakan oleh beberapa penginapan yang terdapat di sini. Memandangkan ianya gunung berapi yang masih aktif, rasa-rasanya berani tak?

Alamat: Podokoyo, Tosari, Pasuruan


18. Taman Prestasi

Taman Prestasi
Sumber: nandaayuka

Taman Prestasi yang terletak di sepanjang Jalan Ketabang Kali ini adalah sebuah taman yang cukup luas dengan keluasan sekitar 6000 meter persegi.

Taman yang mula dibangunkan pada tahun 1992 ini memiliki suasana yang menyegarkan minda untuk lari dari kesibukan kotaraya buat sementara. Ditanami dengan pelbagai jenis tumbuhan yang dapat memberikan anda kelegaan bernafas, taman ini juga menyajikan anda dengan pemandangan sungai yang tenang. Syok juga berjogging sambil melihat air sungai kan?

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.00am – 4.00pm)

Alamat: Jl. Ketabang Kali No. 6, Ketabang, Genteng


17. Taman Remaja Surabaya

Taman Remaja Surabaya
Sumber: Wisata Taman Remaja Surabaya

Remaja mana yang tidak suka berseronok? Kerana itulah diwujudkan Taman Remaja Surabaya ini. Jangan tersalah anggap pula, walaupun anda hanya mampu ‘remaja’ di jiwa, anda masih boleh tumpang sekaki berseronok di sini, tanpa mengira usia, kerana keseronokan di sini membuatkan anda kembali remaja.

Antara fasiliti yang menarik di sini adalah kolam mandi, kiddy boat, boom boom car, roller coaster mini, flying fox, rumah hantu dan bermacam lagi. Selain tarikan ini, kemudahan lain yang disediakan adalah cafe dengan persembahan muzik live dan kedai cenderamata.

Waktu Operasi: Jumaat – Rabu (3.00pm -10.00pm)

Bayaran: Rp. 5.000 – Rp. 10.000

Alamat: Jl. Kusuma Bangsa No. 112 – 114, Tambaksari


16. Surabaya Carnival Park

Surabaya Carnival Park
Sumber: Surabaya Skyline

Banyak juga taman karnival di Surabaya ya? Apa salahnya kalau anda lawati kesemuanya, baru puas hati! Di Surabaya Carnival Park ini anda dapat berseronok dengan bukan sahaja taman tema indoor malahan juga outdoor.

Tarikan taman tema indoornya adalah seperti muzium seni 3D, bioskop 4D, patung lilin dan macam-macam lagi yang boleh membuatkan sesiapa sahaja teruja, manakala taman tema outdoornya pula terdapat tarikan seperti ferris wheel dan roller coaster. Jangan main-main, dari ferris wheel di karnival ini anda boleh menikmati pemandangan sekitar bandar Surabaya. Bukanlah karnival seperti di belakang rumah anda ya.

Waktu Operasi: Setiap Hari (4.00pm – 11.00pm)

Bayaran: Isnin – Khamis Rp. 60.000 | Jumaat, Sabtu, Ahad, Cuti Umum Rp. 80.000

Alamat: Jl. Ahmad Yani No. 333, Dukuh Menanggal, Gayungan


15. Monumen Kapal Selam

Monumen Kapal Selam
Sumber: Yus Yai Rani

Siapa sangka bahawa Indonesia sebenarnya pernah menjadi salah satu negara dengan kekuatan ketenteraan yang digeruni di Asia suatu ketika dahulu?  Kapal selam yang dimiliki oleh Indonesia merupakan salah satu daripada puncanya.

Untuk pengetahuan anda, Indonesia memiliki bilangan kapal selam yang agak banyak kerana lokasinya yang terletak di kawasan yang berlautan luas. Anda ingin melihat dengan lebih dekat salah satu kapal selam yang menggerunkan banyak negara di peta dunia ini? Singgahlah ke Monumen Kapal Selam.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (8.00am – 8.00pm) | Sabtu, Ahad (8.00am – 9.00pm)

Bayaran: Rp. 5.000

Alamat: Jl. Pemuda No. 39, Embong Kaliasin, Genteng


14. Taman Bungkul

Taman Bungkul
Sumber: Enok Rohayani Jihad

Taman Bungkul adalah sebuah taman rekreasi yang lengkap dengan tempat bermain skateboard, laluan basikal, trek jogging dan lain-lain lagi yang dapat anda gunakan untuk mengeluarkan peluh di waktu petang.

Setelah penat bersenam, anda boleh bersantai dan menggunakan kemudahan wifi percuma yang terdapat di sini. Online di tengah taman indah? Terbaiklah!

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Jl. Taman Bungkul, Darmo, Wonokromo


13. Monumen Bambu Runcing

Monumen Bambu Runcing
Sumber: Daisy Lopez

Monumen Bambu Runcing telah dibina untuk menunjukkan penghargaan kepada para pejuang Surabaya yang telah banyak berkorban sewaktu Indonesia di bawah penjajahan. Di samping dapat melihat monumen yang penting di Surabaya ini, anda juga dapat menikmati pancuran air yang terdapat di sekitarnya.

Kalau anda ingin melihat pemandangan yang lebih indah di sekitar monumen ini, anda boleh rancang untuk ke sini di malam hari iaitu waktu ketika taman ini disirami dengan cahaya berwarna-warni.

Waktu Operasi: Setiap Hari 24 Jam

Alamat: Jl. Panglima Sudirman, Embong Kaliasin, Genteng


12. Kebun Binatang Surabaya

Kebun Binatang Surabaya
Sumber: Ela Setiyo Budi Rahayu

Kebun Binatang Surabaya menempatkan sekitar 2000 ekor haiwan yang terdiri daripada 315 spesies haiwan yang berbeza. Banyak sekali fauna ciptaan tuhan yang dapat anda dan keluarga dekati di sini.

Bukan itu sahaja, kemudahan lain yang terdapat di sini adalah kedai makan, kedai cenderahati dan juga ruang pendidikan di mana anda dan anak-anak berpeluang memberikan haiwan-haiwan di sini makan.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 5.00pm)

Bayaran: Isnin – Jumaat Rp. 15.000 | Sabtu, Ahad Hari Cuti Rp. 20.000

Alamat: Jl. Setail No. 1, Darmo, Wonokromo


11. Tugu Pahlawan

Tugu Pahlawan Surabaya
Sumber: ASEAN Second Tier and Capital cities

Monumen yang berketinggian 41 meter ini bukanlah sekadar sebuah Tugu Pahlawan, namun sebenarnya di dalamnya anda boleh masuki untuk melihat koleksi-koleksi patung, senjata, model 3D pertarungan dahulukala dan lain-lain lagi.

Sekiranya anda tidak sempat memasuki monumen ini, anda sekeluarga boleh sahaja bersantai di sekitarnya yang terdapat rimbunan pokok hijau dan bunga-bungaan yang tersusun indah.

Waktu Operasi: Setiap Hari (7.00am – 3.00pm)

Bayaran: Rp. 5.000

Alamat: Jl. Pahlawan, Alun-alun Contong, Bubutan


10. Museum Sepuluh November

Museum Sepuluh Nopember
Sumber: kangmastopik

Museum Sepuluh November didirikan untuk memperingati pahlawan Indonesia, Sutomo ataupun lebih dikenali oleh rakyat Indonesia sebagai Bung Tomo yang terkenal dalam menyemarakkan semangat rakyat Indonesia untuk mempertahankan kemerdekaan Indonesia dan menentang pihak Belanda daripada cubaan menjajah.

Di sini anda dapat melihat senjata, dokumen dan juga video yang berkaitan dengan perjuangan ini. Lawatan yang dapat menyerapkan semangat kepimpinan dalam anak-anak.

Waktu Operasi: Ahad – Jumaat (8.00am – 3.00pm) | Sabtu Tutup

Bayaran: Rp. 2.000

Alamat: Jl. Pahlawan, Alun-alun Contong, Bubutan


9. Batu Secret Zoo

Batu Secret Zoo
Sumber: Dedy Hidayat

Batu Secret Zoo adalah sebuah zoo yang menggabungkan taman haiwan dan taman tema, gabungan yang menyeronokkan bukan sahaja kanak-kanak malahan juga orang dewasa. Setelah puas melihat pelbagai jenis haiwan di sekitar zoo ini, anda akan sampai ke kawasan taman temanya.

Taman tema ini terbahagi kepada dua, iaitu Jatim Park 1 dan Jatim Park 2. Jatim Park 1 menempatkan banyak permainan yang bersesuaian untuk remaja, manakala Jatim Park 2 pula lebih sesuai untuk kanak-kanak. Lawatan ke Batu Secret Zoo pasti membuatkan percutian anda terasa cukup sempurna.

Waktu Operasi: 10.00am – 6.00pm

Bayaran: Rp. 20.000 – Rp. 105.000

Alamat: Jl. Oro-Oro Ombo No.9, Temas, Kec. Batu, Kota Batu, Jawa Timur 65315


8. Selecta Recreational Park

Selecta Recreational Park
Sumber: Beautiful Indonesia

Selecta Recreational Park menempatkan banyak tarikan yang boleh anda sekeluarga nikmati sepuas hati seperti kolam renang, taman tema air, flying fox, akuarium bersaiz gergasi, taman bunga dan banyak lagi yang dapat mengubati jiwa mengembara anda.

Di dalam lokasi yang satu ini, terdapat pelbagai tarikan menarik untuk dinikmati dan kesemuanya dapat anda nikmati dalam udara yang segar dan sejuk. Sejuknya bukan kerana penyejuk udara, tapi kerana kedudukan taman rekreasi ini yang terletak pada altitud 1100 meter dari aras laut.

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.00am – 5.00pm)

Bayaran:  Tiket Masuk Rp. 25.000 | Tiket Tarikan Lain Rp. 5000 – Rp. 20.000

Alamat: Jl. Raya Selecta No. 1, Bumiaji, Tulungrejo, Bumiaji, Kota Batu, Jawa Timur 65336


7. Coban Rondo Waterfall

Coban Rondo Waterfall
Sumber: Indonesia Country

Coban Rondo Waterfall adalah sebuah tarikan alam semula jadi air terjun yang terletak di Gunung Panderman. Air terjun yang berketinggian sekitar 60 meter ini mampu memberikan deria anda sensasi yang sukar dilupakan. Bunyi air yang dihempaskan di dasar sungai dan udara yang menyegarkan cukup melegakan jiwa.

Di sebalik keindahan panorama air terjun ini terselit sebuah legenda. Al-kisahnya pada suatu ketika dahulu terdapat pasangan puteri dan putera yang baru sahaja berkahwin sedang dalam perjalanan menuju ke rumah keluarga si putera.

Namun, langkah mereka telah ditahan oleh seorang lelaki bernama Joko Lelono yang terjatuh hati dengan sang puteri, kerana merebutkan puteri ini, Joko dan putera tadi telah terlibat dalam pergaduhan yang tidak dielakkan sehinggakan para hulubalang terpaksa menyelamatkan puteri dengan membawanya ke kawasan yang selamat, di mana?

Di kawasan air terjun inilah lokasinya. Namun malangnya, Joko dan suaminya mati sewaktu bertarung maka tinggallah sang puteri sebagai seorang janda. Rondo di dalam bahasa Jawa bermaksud janda dan air terjun pula adalah coban. Jadi, begitulah kisah nama air terjun ini. Agak sedih juga ya?

Alamat: Jl. Coban Rondo, Pandesari, Pujon, Malang, Jawa Timur 65391


6. Masjid Muhammad Cheng Hoo

Masjid Muhammad Cheng Hoo
Sumber: Paul Alexander

Masjid yang terletak di Desa Selaganggeng ini mempunyai reka bentuk yang sungguh unik dengan warna-warna terang seperti merah, biru, hijau, dan kuning mendominasi sebahagian besar rekaannya.

Siapa sangka bangunan yang kelihatan seperti tokong ini rupa-rupanya merupakan sebuah masjid. Masjid unik ini dibina dengan menggabungkan seni beni Tiongkok (Cina) dan tradisional Jawa. Ingin tahu kenapa ia dinamakan sebagai Masjid Muhammad Cheng Hoo?  Ini kerana masjid ini dibina untuk memberi penghormatan kepada seorang laksamana muslim yang berasal dari Cina bernama Cheng Hoo.

Cheng Hoo telah datang dan mendarat di Pantai Simongan, Semarang pada abad ke-15 untuk menyampaikan agama Islam di daerah ini. Jika diamati dengan terperinci, masjid ini juga sebenarnya kelihatan seperti sebuah kapal memandangkan Cheng Hoo juga adalah seorang pelaut.

Alamat: Jl. Gading No.2, Ketabang, Genteng, Kota SBY, Jawa Timur 60272


5. Kampung Bulak Surabaya

Kampung Bulak Surabaya
Sumber: Sorotanlensa

Bukan di Busan dan Mexico sahaja yang ada perkampungan penuh warna-warni ini, di Indonesia juga terdapat kawasan perkampungan dengan warna-warna pelangi ini. Tak perlu melihat jauh ke negara lain untuk menceriakan mata yang sudah bosan melihat dunia yang kurang warnanya ini.

Melawat Kampung Bulak Surabaya pasti membuatkan anda terasa seperti berada di dunia fantasi. Sudah sampai ke sini nanti, jangan disia-siakan peluang yang ada untuk bergambar sepuasnya!

Bayaran: Rp. 2.000

Alamat: Kampung Bulak, Kenjeran


4. De Mata Trick Eye Museum

De Mata Trick Eye Museum
Sumber: @dwiipark_61

Ini bukanlah muzium arkeologi mahupun sains, tapi adalah sebuah muzium dengan lebih daripada 200 karya-karya 3D, 4D, 5D, ilusi dan augmented reality yang pelik dan menakjubkan.

Jangan lupa, sebelum ke De Mata Trick Eye Museum ini penuhkan bateri kamera anda di tahap yang maksimum, lagi baik sekiranya anda membawa powerbank sekali kerana kemungkinan besar mustahil untuk anda berhenti bergambar sebaik melangkah masuk ke dalam muzium ini.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (10.00am – 12.00am) | Sabtu, Ahad (10.00am- 2.00am)

Bayaran: Rp 35.000 | Bawah 6 Tahun Percuma

Alamat: Surabaya Town Square Lt. 1, Jl. Adityawarman No. 55


3. Perpustakaan Bank Indonesia

Perpustakaan Bank Indonesia
Sumber: Tama Efron

Pada asalnya bangunan perpustakaan ini merupakan tempat tinggal kepada Gabenor De Javasche Bank. Kini, fungsinya adalah sebagai Perpustakaan Bank Indonesia yang mana anda dapat menemui pelbagai koleksi jurnal dan buku berkaitan ekonomi.

Anda boleh menjamu minda sambil bersantai di tempat-tempat duduk yang selesa seperti di taman dan di ruang lobi perpustakaan ini. Bukan ulat buku? Datang sahaja untuk bergambar dengan bangunan bereka bentuk klasik ini, barulah gempak instagram anda!

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (8.00am – 4.00pm) | Sabtu (8.00am – 5.00pm) | Ahad Tutup

Alamat: Jl. Taman Mayangkara No. 6, Darmo


Baca: 35 Destinasi Istimewa Di Bandung

2. Masjid Ampel

Masjid Ampel
Sumber: peradabandansejarah

Masjid yang dinamai sempena seorang wali songo yang terkenal di Pulau Jawa, Sunan Ampel ini telah dibangunkan pada zaman Majapahit. Betapa kunonya masjid ini sememangnya terlihat pada seni binanya.

Melihat masjid ini pasti membuat anda tertanya-tanya bagaimana pula keadaan di dalamnya dan apa lagi peninggalan lama yang tersimpan di sini. Masjid ini juga menempatkan makam Sunan Ampel sendiri. Setelah puas mengamati masjid klasik ini, jangan lupa untuk mencuba makanan Arab yang banyak dijual di sekitar masjid.

Alamat: Ampel, Semampir


1. Jembatan Biru Kenjeran Surabaya

jembatan baru kenjeran surabaya
Sumber: Love Surobayo

Jembatan Biru Kenjeran Surabaya ini merupakan sebuah tarikan yang masih baru lagi di Surabaya. Waktu-waktu inilah anda dapat menikmati keindahannya tanpa perlu bersentuh bahu dengan pelawat yang lain.

Jambatan yang dibina untuk menghubungkan Pantai Ria Kenjeran Baru dan juga Pantai Kenjeran Lama ini memaparkan pemandangan yang mempesonakan pancuran air yang berwarna-warni pada setiap malam Sabtu dan Ahad. Yang menariknya lagi, air pancut ini dipersembahkan dengan pelbagai gaya pancuran yang sungguh indah.

Waktu Operasi: Pertunjukan Air Pancut Sabtu (8.00pm – 9.00pm)

Bayaran: Percuma

Alamat: 600 Old Beach Road DS, Kenjeran, Kabupaten, Bulak

Taman tema, bangunan-bangunan kolonial, masjid dengan reka bentuk yang unik, kampung berwarna-warni, jambatan dengan pemandangan yang memukau jiwa, lagi dan lagi, sungguh banyak sekali tempat menarik di Surabaya, kota terbesar di Jawa Timur ini bukan?

Untuk menikmati kesemua tarikan yang ada di sini adalah lebih baik sekiranya anda memilih penginapan dengan harga yang murah dan dalam masa yang sama selesa untuk diinapi buat jangka masa yang panjang. Anda boleh melihat pelbagai pilihan penginapan yang sesuai di laman web booking.com. Jangan buang masa lagi, ciptalah pengalaman terindah bersama keluarga di Surabaya, selamat bercuti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *