MALAYSIA WORLD HERITAGE TRAVEL SITE Rotating Header Image

April, 2018:

15 Hotel Murah Di Labuan | Bilik Bajet & Selesa Di Bandar Permata Borneo

Terletak di antara destinasi percutian hebat di Malaysia, Sabah dan Sarawak, Labuan juga tidak kurang kehebatannya. Tidaklah sebesar negeri-negeri ini namun statusnya sebagai salah satu daripada Wilayah Persekutuan di Malaysia dan pusat kewangan luar pantai menjadikan ia sebuah pulau yang tidak boleh dipandang dengan sebelah mata.

Hanyalah dua setengah jam perjalanan kapal terbang dari Kuala Lumpur dan 10 km dari Sabah, Labuan adalah salah satu destinasi yang wajib dilawati sekali dalam seumur hidup.

Di sinilah anda sekeluarga dapat menjejaki peninggalan Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Setelah itu, anda juga boleh merancang untuk menyelam skuba di banyak kawasan laut sekitar Labuan ini.

Yang menariknya, bahagian dasar laut ini turut memiliki tarikannya tersendiri yang memiliki bangkai-bangkai kapal laut yang cukup menarik untuk didekati. Inilah antara tarikan yang dapat dinikmati sesiapa yang menjejakkan kaki ke tanah indah penuh ketenangan Labuan ini. Agak banyak bukan?

Tak cukup dengan itu,  bagi anda yang suka membeli-belah, di sinilah syurganya sebagai pulau yang telah sekian lama menjadi tempat shopping bebas cukai sejak tahun 1956 lagi. Dalam keadaan ekonomi yang berbolak-balik ini, siapa tak suka bershopping tanpa perlu membayar cukaikan?

Bukan sahaja dapat berjimat sewaktu bershopping, dalam artikel ini, kami ingin membantu anda mendapatkan penjimatan yang hebat dari banyak tempat penginapan di Labuan. Jadi tunggu apa lagi? Teruskan membaca senarai hotel murah di Labuan ini untuk mencari penginapan yang sesuai dengan keperluan percutian anda.

15. Hotel Labuan Point

Hotel Labuan Point - Main Image

Hotel Labuan Point ini boleh dikatakan antara salah satu penginapan murah yang paling best di Labuan ini. Mana tidaknya, alang-alang sudah bercuti mesti anda ingin menikmati pemandangan dengan sepuas hati bukan?

Di hotel ini anda dapat menikmatinya di ruang santai atas bumbung dalam suasana yang cukup relaks sambil menikmati hidangan. Bertambah-tambah selera jadinya.

Hotel yang menawarkan 128 buah bilik penginapan terdiri daripada penginapan jenis bilik Suites, Superior Twin Room dan  Superior Kings Rooms. Kesemua bilik ini memiliki dekorasi dalaman yang cukup moden berlantaikan vinyl. Bilik-biliknya juga dilengkapi dengan perabot kayu berwarna cerah yang yang menjadikan ia sejuk dipandang.

Hotel Labuan Point - Room Image

Bukan itu sahaja, sebab lain untuk anda memilih hotel murah ini juga adalah kerana  lokasinya yang cukup strategik. Dalam masa yang sama, suasana di sekitar Hotel Labuan Point ini  sendiri begitu tenang dan bersih. Kedengaran cukup sempurna untuk keselesaan anda yang bercuti bersama keluarga. Tiada alasan untuk tidak booking Hotel Labuan Point bukan?

Harga: Dari RM140+ Semalaman

Alamat: Lot 207508183, Jalan Okk Abdullah, W.P.Labuan, 87000, Malaysia, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


Dapatkan Tawaran Terbaik Hotel Di Labuan

14. Premierz Hotel

Premierz Hotel Labuan - Main Image

Terletak di tengah-tengah bandar Labuan, Premierz Hotel memiliki lokasi yang begitu strategik dengan pelbagai kemudahan seperti ATM, kedai 24 jam dan kedai makan yang kesemuanya hanyalah beberapa tapak dari hotel. Hotel ini juga terletak tidak jauh dari terminal Feri Labuan. Lokasi hotspot pelancongan seperti muzium dan zoo juga cukup dekat dengan hotel bajet ini. Lokasi? Memang tip-top!

Premierz Hotel Labuan - Room Image

Berkaitan penginapannya pula, Premierz Hotel menawarkan bilik-bilik yang cukup selesa dengan kebersihan yang  pasti akan memuaskan hati anda sekeluarga. Paling penting sekali, katilnya sungguh empuk untuk anda mendapatkan tidur malam yang lena setelah kepenatan berjalan-jalan di Labuan.

Di samping itu, tarikan lain hotel bajet ini adalah kemudahan wifinya yang agak pantas, barulah boleh update status bercuti sepuas hati!

Harga: Dari RM89+ Semalaman

Alamat: U0373 Jalan Bunga Anggerik 87000 W.P. Labuan, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


13. Labuan Fortune Hotel

Labuan Fortune Hotel - Main Image

Hotel yang berwarna menyerlah putih dan merah ini, Labuan Fortune Hotel, mengetengahkan konsep Jepun di dalam rekaan dalaman penginapannya. Bila difikirkan penginapan dengan gaya Jepun, pasti anda terbayangkan bilik yang dihias dengan minimal dengan kebersihan yang berada di tahap negara Jepun bukan? Inilah yang boleh anda jangkakan dari Labuan Fortune Hotel.

Labuan Fortune Hotel - Room Image

Hotel ini juga cukup sesuai bagi anda yang datang bercuti bersama keluarga kerana saiznya yang begitu luas untuk keselesaan penginapan beramai-ramai. Sebab lain untuk anda memilih hotel ini adalah kerana kemudahan akses wifinya yang dikatakan agak superb, tidaklah anda kebosanan sewaktu bermalas-malasan di dalam bilik kerana dapat melayari internet seperti di rumah sendiri.

Lokasinya? Terletak dekat dengan pelbagai pilihan restoran dan kedai jualan barangan-barangan bebas cukai. Apa lagi? Pulunlah bershopping di sini ya?

Harga: Dari RM98+ Semalaman

Alamat: Jalan Tanjung Bendera, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


12. Fratini’s Inn Labuan

Fratini's Inn Labuan - Main Image

Fratini’s Inn Labuan adalah sebuah penginapan yang menawarkan penginapan dengan dekorasi dalaman yang minimal namun dalam masa yang sama beraura elegan. Biliknya juga lengkap denga pelbagai kemudahan seperti pemanas air, bar mini dan lain-lain.

Fratini's Inn Labuan - Room Image

Hotel yang selesa ini terletak hanyalah 12 minit perjalanan kaki untuk ke pantai. Tarikan lain seperti Muzium Labuan dan Financial Park juga hanyalah beberapa minit perjalan kaki dari hotel.

Sememangnya sesuai bagi anda yang datang dengan tujuan untuk cross banyak lokasi menarik di Labuan dari checklist anda. Tempat makan juga cukup mudah untuk ditemui, salah satunya adalah restoran Marrybrown yang terletak begitu dekat dengan hotel.

Harga: Dari RM100+ Semalaman

Alamat: U0361C, Jalan Bunga Kesuma 87007 W.P labuan  P.O Box 81988, 87029 W.P Labuan, 87007 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


11. SkyGlobal Hotel

Sky Global Hotel Labuan - Main Image

SkyGlobal Hotel yang terletak di Jalan Bunga Seroja ini adalah sebuah hotel bajet 1 bintang yang menawarkan penginapan yang dihias dengan ringkas namun lengkap dengan kemudahan yang memberikan keselesaan sepanjang penginapan anda di sini yang termasuklah TV bersaluran satelit sebagai hiburan sewaktu berehat-rehat di dalam bilik.

Sky Global Hotel Labuan - Room Image

Lokasinya pula, terletak dekat dengan pusat membeli-belah, kedai-kedai makan, dan tarikan-tarikan yang menarik di Labuan, cukup strategik. Bukan itu sahaja, hotel ini juga terletak tidak jauh dari Jeti Labuan. Mudahlah untuk anda mengakses banyak lagi pulau-pulau kecil lain yang terletak di sekitarnya untuk berskuba diving.

Harga: Dari RM88+ Semalaman

Alamat: U0438/0439/0440, Jalan Bunga Seroja, 87008 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


10. Expo Hotel

Expo Hotel Labuan - Main Image

Expo Hotel ini bukan sahaja sedap dipandang tetapi juga memiliki tahap keselamatan yang boleh dipuji, kerana di sini, para penginap yang ingin memasuki ruang hotel selepas selepas pukul 11 malam, perlu menggunakan kad hotel yang perlu diimbas.

Di samping itu, walaupun hanyalah sebuah hotel dengan 3 tingkat, hotel ini tetap memiliki kemudahan lif. Ini memudahkan anda yang bertravel dengan mereka yang berusia ataupun kurang upaya. Hotel bajet mana lagi yang sebagus ini?

Expo Hotel Labuan - Room Image

Penginapannya pula, hotel bajet berdekorasi dalaman moden ini menawarkan bilik-bilik yang lengkap dengan katil dan bantal yang empuk untuk membantu anda sekeluarga tenggelam dalam dunia mimpi setelah puas berjalan di sekitar bandar.

Lokasi? Cukup strategik, tapi yang paling menarik sekali adalah kerana ianya terletak bersebelahan dengan panggung wayang, Perdana Cineplex. Jadi, kalau anda sudah bosan bersantai di dalam bilik tu, apa kata kalau pergi menonton filem Hollywood terbaru di sini. Tengok movie atas pulau? Ciptalah pengalaman yang unik sikit kan?

Harga: Dari RM98+ Semalaman

Alamat:  U0309 Jati Shophouse Phase I Jalan Tun Mustapha, 87030 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


9. Global Hotel Labuan

Global Hotel Labuan - Main Image

Global Hotel Labuan adalah penginapan bertaraf 2 bintang dengan pemandangan yang cukup mengasyikkan kawasan sekitar ketenangan kampung dan aliran sungai. Keindahannya bertambah memukau sewaktu matahari naik di pagi hari.

Mengenai hotel ini pula, rekaan dalamannya cukup ringkas dan selesa dengan kemudahan seperti TV bersaluran satelit sebagai hiburan. Suasana di sekitar hotel juga cukup nyaman dan sunyi dari gangguan bunyi untuk anda bersantai dengan tenang.

Global Hotel Labuan - Room Image

Lokasinya? Anda boleh berjalan kaki untuk menuju ke terminal feri. Tempat lain seperti kedai makan dan pusat membeli-belah juga hanyalah beberapa tapak dari terminal feri ini.

Harga: Dari RM108+ Semalaman

Alamat: U0017, Jalan O.K.K. Awang Besar, 87014 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


8. Hotel Apartment Ambassador 3

Hotel  Apartment Ambassador 3. - Main Imagejpg

Hotel berbangunan merah ini, Hotel Apartment Ambassador 3 adalah sebuah penginapan yang diberikan sentuhan elegan dengan perabot-perabot kayu berwarna coklat gelap. Seri bilik ini ditambah lagi dengan cahaya lampu yang terang serta katil dan dinding yang berwarna putih.

Hotel  Apartment Ambassador 3 - Room Image

Bukan sahaja memiliki rekaan dalaman yang sedap dipandang, hotel ini turut menyediakan ruang santai di dalam bilik-biliknya dimana anda boleh melepak sambil menggunakan akses wifi yang disediakan untuk melihat perkembangan dunia luar pulau kecil ini.

Lokasinya pula, hotel ini terletak hanyalah 10 minit pemanduan dari Muzium Labuan. Lapangan Terbang Labuan dan terminal feri pula dalam 6 minit pemanduan dari hotel.

Harga: Dari RM159+ Semalaman

Alamat: Lot 1,2,3 4, Jalan Jati, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


7. Perdana Hotel

Perdana Hotel adalah penginapan yang terletak berdekatan dengan boleh dikatakan hampir segalanya seperti tempat mencari juadah makanan, bank hinggalah ke pusat membeli-belah. Terminal bas juga terletak tidak jauh dari hotel ini.

Perdana Hotel Labuan - Room Image

Bukan sahaja strategik, Perdana Hotel juga sesuai untuk anda yang bercuti beramai-ramai kerana mempunyai keluasan bilik yang sangat memuaskan. Kemudahan lain yang disediakan adalah akses wifi percuma untuk anda melayari internet.

Harga: Dari RM95+ Semalaman

Alamat: Lot U0300, Jati Shophouse Phase 1, Jalan Tun Mustapha, P.O.Box 80951, 87018 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


6. Micasa Hotel Labuan

Micasa Hotel Labuan - Main Image

Penginapan yang strategik, Micasa Hotel Labuan terletak dekat dengan perhentian bas, terminal feri dan pelbagai kedai menarik di Labuan yang kesemuanya boleh anda sampai dengan hanya berjalan kaki dari hotel.

Bilik-biliknya pula dihias dengan ringkas dan cukup bersih, lengkap dengan katil dan bantal yang empuk untuk tidur yang nyenyak.

Micasa Hotel Labuan - Room Image

Yang penting sekali, layanan yang diberikan oleh pekerja-pekerja di hotel ini memang terbaiklah! Bertambah-tambah keselesaan anda yang menginap di sini kerana khidmat pelanggannya yang hebat. Kemudahan lain yang disediakan adalah akses wifi, siapa yang tak suka?

Harga: Dari RM117+ Semalaman

Alamat: Lot 447/448, Jalan Bunga Seroja, Labuan FT., 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


5. Transit Hotel

Transit Hotel Labuan - Main Image

Penginapan dengan bilik-bilik yang berwarna cerah, Transit Hotel  yang terletak di Jalan Tun Mustapha ini memberikan anda penginapan dengan tahap kebersihan yang cukup terserlah, tiada apa yang dapat dikomenkan. Bilik-bilik yang dihias dengan ringkas ini dilengkapi dengan katil yang selesa dan pelbagai lagi kemudahan lain yang menambahkan keselesaan penginapan anda sepanjang di Labuan.

Transit Hotel Labuan - Room Image

Lokasinya pula, terletak dekat dengan terminal feri yang hanya 7 minit berjalan kaki dari hotel. Kedai-kedai makan yang termasuklah restoran 24 jam dan pusat membeli-belah juga hanyalah di sekitar hotel. Dari RM80 untuk kebersihan yang tip-top dan lokasi yang strategik, apa lagi yang anda inginkan?

Harga: Dari RM80+ Semalaman

Alamat: Lot 35 36, Lazenda Commercial Centre Phase II, Jalan Tun Mustapha, 87007 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


4. Pilly Homestay

Pilly Homestay Labuan - Main Image

Inginkan penginapan yang comel di luar dan terasa homie di dalamnya, Pilly Homestaylah jawapannya. Sebaik sampai ke kawasan homestay, anda akan terasa kedamaian kawasan sekitarnya yang tidak dicemari oleh sebarang bunyi bising. Mana tidaknya, homestay yang comel sebagaimana namanya ini juga terletak tidak jauh dari kawasan pantai yang hanyalah sekitar 18 minit perjalanan kaki dari homestay.

Jenis penginapan lain yang terdapat di sini adalah penginapan yang mampu menampung 5 ke 6 orang, iaitu Rumah Kayu dan Family Villa. Untuk penginapan yang simple pula adalah seperti bilik Superior Deluxe, Double Deluxe dan  Superior Double Room.

Pilly Homestay - Room Image

Untuk penginapan Family Villanya, sepertimana kebanyakan homestay, anda boleh menikmati keselesaan seperti di rumah sendiri dengan kemudahan  seperti dapur memasak dan peti ais, dapatlah anda berjimat dari segi makanan, tak gitu? Bukan itu sahaja, kemudahan mesin basuh juga disediakan, menjadikan ia penginapan yang sesuai untuk anda yang bercadang bercuti lama di Labuan.

Bilik-biliknya pula cukup luas untuk keselesaan menginap bersama keluarga. Dari segi kebersihannya pula, segalanya boleh dikatakan berkilau-kilau bersihnya.

Harga: Dari RM118+ Semalaman

Alamat: No.1 13-5034, Jalan OKK Daud Kg. Layang-Layang, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


3. Summer Beach Lodge

Summer Beach Lodge - Main Image

Summer Beach Lodge yang terletak di Kampung Nagalang ini menyediakan pemandangan yang sungguh mengasyikkan sekitar pantai. Bayangkanlah, keluar sahaja dari pintu bilik dan hanya beberapa tapak dari penginapan anda dapat menikmati pemandangan yang memukau cahaya matahari naik dan tenggelam secara live sambil menikmati udara yang menyegarkan.

Anda juga boleh mendapatkan meja dan kerusi daripada pihak homestay untuk digunakan sewaktu bersantai di tepi pantai. Anak-anak pula boleh berseronok di taman permainan yang terletak berdekatan.

Summer Beach Lodge - Room Image

Penginapan yang terletak di persekitaran yang nyaman ini juga pasti memuaskan anda yang tidak pernah kenyang perut kerana kedudukan yang terletak betul-betul bersebelahan dengan restoran yang menyediakan masakan laut yang menyegarkan.

Berkaitan biliknya pula, dihias dengan cukup ringkas dan ini menambahkan lagi keluasan bilik yang sudah sedia luas,  menjadikan ia selesa untuk diinapi beramai-ramai. Persekitaran yang penuh privasi, pemandangan yang mendamaikan, dan terletak dekat dengan kedai masakan laut yang enak. Harganya juga bermula dari RM100, kedengaran sempurna bukan?

Harga: Dari RM100+ Semalaman

Alamat: Jalan Kerupang 1, Kg. Nagalang, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


2. KL Hotel

KL Hotel Labuan - Main Image

Ya, anda tak salah lihat, KL Hotel ini bukanlah terletak di KL tapi di Jalan Jati, Labuan. Hotel dengan aura eksklusif ini dihias dengan moden menggunakan warna-warna natural, coklat, hitam, putih dan kelabu. Sentuhan yang diberikan dalam rekaan dalamannya dan keselesaan yang jelas terpancar membuatkan anda tertanya-tanya betul ke harganya hanya bermula dari RM79? Namun inilah realitinya, kita enjoy je!

KL Hotel Labuan - Room Image

Hotel ini menyediakan kemudahan wifi percuma yang superb dan lengkap dengan tv sebagai hiburan sambil berbaring di katil empuk setelah puas menikmati tarikan di sekitar Labuan.

Lokasinya pula, terletak dekat dengan pelbagai kemduahan seperti bank, dobi untuk membasuh baju, kedai jualan barangan bebas cukai, feri terminal dan macam-macam lagi.

Harga: Dari RM79+ Semalaman

Alamat: Jalan Jati Jati Shophouse Development, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


1. Avida Hotel

Avida Hotel Labuan - Main Image

Hotel yang ringkas, Avida Hotel adalah penginapan yang cukup selesa dengan kebersihan yang sangat terjaga. Bilik-biliknya lengkap dengan katil yang dapat memberikan tidur yang nyenyak ditambah lagi dengan suasana perkitaran yang tidak diganggu bunyi bising. Atmosferanya cukup menenangkan dan penuh dengan privasi.

Avida Hotel Labuan - Room Image

Bilik-bilik yang disediakan di sini adalah Standard Double Room dan Deluxe Double Room yang memiliki tingkap untuk anda menikmati pemandangan luar. Lokasinya pula, kurang 5 km dari Lapangan Terbang Labuan.

Harga: Dari RM118+ Semalaman

Alamat: Lot 0511 0512 Lazenda Commercial Centre Phase II, Jln Tun Mustapha, 87007 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


Inilah antara penginapan murah yang dapat boleh anda jadikan pilihan sekiranya bercadang untuk bercuti di Labuan. Dari hotel yang simple di tengah-tengah kota hinggalah ke penginapan seperti di rumah sendiri di tepian pantai, yang mana satu menjadi pilihan anda?

Jika senarai hotel murah di Labuan ini masih lagi tidak cukup, anda boleh melayari booking.com untuk pilihan penginapan dengan harga murah di Labuan yang lebih banyak.

Sudah booking? Jangan tunggu-tunggu lagi, pantai-pantai dengan air laut yang jernih ini tidak henti-henti memukul ombaknya memanggil anda untuk datang. Tidak cukup dengan keindahan alam, untuk anda yang kaki shopping, inilah masanya untuk membeli-belah sepuas hati di pulau yang bebas cukai ini. Hotel bajet, shopping pun dapat berbajet. Sememangnya percutian yang sempurna sedang menunggu anda di Labuan.

Semoga anda sekeluarga berseronok bercuti di Labuan!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

BEING IN THE ZEN

Ahhh…who doesn’t love a good massage? In fact, just entering a spa centre and inhaling its pleasant aromas already melt away half of your aches and pains. Imagine what a good hour of pummeling and kneading would do to the rest of it!

 

Due to our multi-cultural population, Malaysians are the lucky recipients of some awesome traditional treatments that combine massage techniques, tools and local ingredients that are prepared into massage oils and potions.

 

After a tired day of touring your favourite spots in Malaysia, surely a massage would be a welcome relief? If you have a chance, book a session at these award-winning spa centres, who were duly recognized at the 20th Malaysia Tourism Awards 2016/2017. You won’t be disappointed!

 

SPA VILLAGE BY TANJONG JARA

WINNER OF BEST SPA (HOTEL/RESORT CATEGORY), MALAYSIA TOURISM AWARDS 2016/2017

 

Location: The Tanjong Jara Spa Village is located by the sea in Terengganu’s beautiful coastal village of Dungun. It sits within the sprawling grounds of Tanjong Jara luxury resort, a relaxing hideaway reminiscent of a Malay kampong.

Ambience: The spa pavilion faces the South China Sea and offers the chance for quiet reflection and contemplation. It is nice to have the wide open sea right in front of you as well, and one can easily be lulled into a restful state just by watching the waves come to shore. This beautiful complex of structures, gardens and pools, houses a therapy centre featuring programs for relaxation, reinvigoration and stress relief based on traditional healing methods.

 

Treatment philosophy: Spa Village’s treatment philosophy is rooted in the ancient Malay way of life that emphasises purity of spirit, health and well-being, a philosophy they call “Sucimurni.” Local ingredients are sourced and concocted into potent oils, creams and scrubs.

 

These unique restorative Malay treatments have been handed down from generation to generation, ensuring their authenticity, and therapeutic value. With a history of more than a thousand years, the practices are believed to have their origins in the convergence of Malay, Arab, Indian and Chinese influences during the days of the Malacca Sultanate.

Signature touch: Try out the Malay Signature Experience that extensively uses parts of the Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) in a “three-course” experience consisting of the asam relaxing massage and the Roselle cream scrub, ending with a perfect cup of Roselle tea. The Roselle flower has vitamin C, fruit acids, calcium, iron, potassium and has long been used in traditional medicines. Together with other local herbs and spices such as galangal, ginger, nutmeg and coconut, the treatment delivers a soothing and aromatic experience.

 

Tip: Being in the east coast by the sea will get you closer to the traditional Malay way of life and it’s an opportunity to see how the farming and fishing communities here survive in such a beautiful and relaxing environment. Dungun is a fantastic small town that delivers on great food, beautiful seaside scenery and the authentic Malay lifestyle.

 

BANYAN SPA, IPOH

WINNER OF BEST SPA (INDIVIDUAL PREMISE CATEGORY), MALAYSIA TOURISM AWARDS 2016/2017

 

Location: Banyan Spa is strategically located right in the middle of Ipoh town in the state of Perak. While the vibe within this wellness centre is so “zen,” the central location means that we get the best of Ipoh, too, recently hailed as a hip and happening destination.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambience: What used to be a century-old colonial house has been transformed into a warm and cozy wellness centre that’s very inviting. Considered one of the best wellness centers in Ipoh, it brings about a “kampong feeling” despite being located within a busy city. The tropical-styled zen garden is home to individual attap sheds where private treatments are carried out.

 

Due to its location within a thriving city centre, Banyan Spa intends to provide a sanctuary for its guests to escape the hustle and bustle. The spacious compound, soothing sounds of water and aromatic air immediately lend a sense of peace.

 

Treatment philosophy: It provides a full range of treatments such as massages, facials and manicures and pedicures for the busy person working in the city. As a one-stop centre, it offers detox, lymphatic drainage, body peeling, Chinese traditional massage, reflexology, aromatherapy massage and others. In other words, you can get all your wellness needs addressed here.

 

Signature touch: The Banyan Exclusive Spa Treatment begins with a luxurious rose bath, which then proceeds on to a bamboo-and-lotus body scrub. The client is then wrapped up in clay, algae and marine minerals, before finally receiving a gentle aromatic massage to bring balance and harmony.

 

Another unique treatment here is the Chroma Therapy which uses the seven colours of the spectrum to enhance the body’s seven chakras and stimulate the healing process.

 

Tip: When in Ipoh, one must certainly indulge in its street food offerings. After all, in a New York Times article “Why Ipoh, Malaysia, should be on your travel radar,” its vast choices of local fare was highlighted as a star attraction. Ipoh is also a great starting point to learn about Malaysia’s colonial history and a walking tour of its heritage area is highly recommended as many of the old buildings and landmarks still stand.

Article source: http://blog.tourism.gov.my/feed/

8 REASONS WHY YOU SHOULD VISIT BACHOK

Take an amazing road trip on Federal Route 3 along the east coast of the country, and you will be passing scenic countryside, agricultural farms, and yonder, the azure blue of the South China Sea. Make a stop at Bachok at the edge of the sea where coconut trees sway peacefully in the breeze, and experience one of Malaysia’s best-kept secrets.

 

Malay woodcarving culture

Spend an afternoon at Akademi Nik Rashiddin (Nik Rashiddin Academy) for a thorough understanding of the Malay culture through its strong roots in traditional woodcarving.

 

The founder, the late Nik Rashiddin Nik Hussein, was an accomplished woodcarver who was passionate about the history of the region’s woodcarving traditions, particularly the Malay’s. The gallery is a treasure trove of valuable artefacts such as the traditional wooden Malay house and its architecture, Malay kris (dagger), bird cages, bird traps, traditional cake moulds, bed frames and more, all of which reflect the sophistication of the Malay culture. Special guided tours are available and, if lucky, are conducted by Nik Rashiddin’s widow, Rosnawati, who herself, is deeply knowledgeable on the subject.

 

You will leave the gallery awed and inspired by the brilliance of the Malay people whose deep affinity with nature was reflected in their highly astute sense of design and artistry.

 

Temple-hopping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For a predominantly Muslim state, there sure are plenty of Buddhist temples around, but that’s due to Kelantan’s proximity to Thailand. In Bachok, make time to visit the Photikyan Phutthaktham temple famous for its 108-foot gleaming white standing Buddha statue which can be seen from miles away. A pair of colourful dragons framing the entrance welcomes visitors to this temple. Other sights at the temple include the wishing three, where devotees throw colourful ribbons of wishes onto its branches, and the seated Buddha image behind a seven-headed dragon.

 

The call of the sea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bachok’s seaside attraction is Pantai Irama, or the Beach of Melody, so-named due to the lulling call of the wind and waves as it hits the shore. It’s a major gathering place for the locals over the weekends (the east coast states consider Fridays and Saturdays as the weekends) so it’s the perfect place to get into the local action. Expect to see lots of activities then, such as banana boat rides, kite flying, fishing and such. Pack a picnic, light a barbecue or get snacks from the nearby vendors, and just chill with your feet in the sea – highly therapeutic! It faces the South China Sea and gets some fierce waves during the monsoon season (usually from November to March), so swimming is not advisable then.

 

Jetty to yonder!

Planning to visit the Perhentian Islands nearby? Bachok is a great place to put up the night before you make the 30-minute journey to Kuala Besut where boats await to speed you off to the twin tropical paradise islands. Tip: get the earliest boats in the morning before the waves get choppy.

 

Kelantan delicacies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelantan food is quite different from what you get in the west coast cities. Here, rice is a big thing, especially eaten for breakfast. There’s even a local festival that celebrates the 101 types of rice dishes in Kelantan. In Bachok, it’s easy to find a variety of rice dishes including nasi dagang, nasi berlauk, nasi tumpang and nasi kerabu. At tea time, don’t forget to order a nice cup of hot, sweetened tea to go along with the glutinous rice eaten with freshly-grilled fish, a real delicacy here. And if possible, always go for the seafood; fishing is one of the main economic activities of those living on the east coast, and you are always guaranteed to get the freshest catch of the day! Our favourite? The etok salai, freshwater shellfish that’s beautifully smoked with local herbs and spices to bring out its best flavours.

 

A history lesson

Bachok was one of the first landing points of the Japanese army when it invaded then-Malaya in 1941. A visit here would be an insightful experience for history buffs of how the war was fought between the British Indian Army and the Empire of Japan on the east coast.

 

The Nami Island of Kelantan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instagrammers on the lookout for unique landscapes that capture the social media world’s imagination will not be disappointed with what Senok Beach has to offer. This beachside locale is a stretch of land where pine trees stand erect in neat rows, their pines needles catching in the gentle breeze. It’s a favourite spot not only for selfies and wefies, but also to commemorate special occasions such as weddings and graduation forever. The backdrop of the sea and the pine trees make a natural landscape for memories you want to keep.

 

The clay-makers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelantan is one of the main producers of singgora tiles – hand-produced thin clay tiles used on the roofs of many traditional wooden homes in the east coast. These tiles are favoured here due to the cooling qualities of clay and its ability to reduce indoor temperatures naturally.

 

The singgora tiles workshop (which can be visited) run by these two elderly ladies – Madam Noraini and Madam Natrah – are said to be the only one left in the entire of Malaysia.

 

END

Article source: http://blog.tourism.gov.my/feed/

OVERCOMING MELAKA CONGESTION

This blogspot is being created to compliment our main Tourism Melaka website at www.tourism-melaka.com.

We hope to write our comments and views on the development of the tourism sector in Melaka so that old cultural jewels can be retained and new ones generated to attract more visitors to our Melakan shores.

For us to continue our journey, we like to invite visitors to pen their comments and views so that we can create a sustainable and vibrant tourism sector in Melaka.

Enjoy.

TW Kang

Article source: http://tourism-melaka.blogspot.com/feeds/posts/default

HAPPY 10TH ANNIVERSARY HISTORICAL CITY OF MELAKA

Today, 15th. April 2018 is Melaka 10th. Anniversary as historical city.

Declared as a historical city by UNESCO in 2008, Melaka tourists arrivals have increased to more than 16.7 million.

Due to the increased in tourists arrival, traffic jams are prevalent during the weekends.

Luckily, the Historical Melaka City Council has plans to improve the traffic. Flyovers are being constructed and traffic dispersal system are being implemented.

Happy birthday Melaka and we look forward to various improvement of the city in the future.

Article source: http://tourism-melaka.blogspot.com/feeds/posts/default