MALAYSIA WORLD HERITAGE TRAVEL SITE Rotating Header Image

Sabah

15 Hotel Murah Di Labuan | Bilik Bajet & Selesa Di Bandar Permata Borneo

Terletak di antara destinasi percutian hebat di Malaysia, Sabah dan Sarawak, Labuan juga tidak kurang kehebatannya. Tidaklah sebesar negeri-negeri ini namun statusnya sebagai salah satu daripada Wilayah Persekutuan di Malaysia dan pusat kewangan luar pantai menjadikan ia sebuah pulau yang tidak boleh dipandang dengan sebelah mata.

Hanyalah dua setengah jam perjalanan kapal terbang dari Kuala Lumpur dan 10 km dari Sabah, Labuan adalah salah satu destinasi yang wajib dilawati sekali dalam seumur hidup.

Di sinilah anda sekeluarga dapat menjejaki peninggalan Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Setelah itu, anda juga boleh merancang untuk menyelam skuba di banyak kawasan laut sekitar Labuan ini.

Yang menariknya, bahagian dasar laut ini turut memiliki tarikannya tersendiri yang memiliki bangkai-bangkai kapal laut yang cukup menarik untuk didekati. Inilah antara tarikan yang dapat dinikmati sesiapa yang menjejakkan kaki ke tanah indah penuh ketenangan Labuan ini. Agak banyak bukan?

Tak cukup dengan itu,  bagi anda yang suka membeli-belah, di sinilah syurganya sebagai pulau yang telah sekian lama menjadi tempat shopping bebas cukai sejak tahun 1956 lagi. Dalam keadaan ekonomi yang berbolak-balik ini, siapa tak suka bershopping tanpa perlu membayar cukaikan?

Bukan sahaja dapat berjimat sewaktu bershopping, dalam artikel ini, kami ingin membantu anda mendapatkan penjimatan yang hebat dari banyak tempat penginapan di Labuan. Jadi tunggu apa lagi? Teruskan membaca senarai hotel murah di Labuan ini untuk mencari penginapan yang sesuai dengan keperluan percutian anda.

15. Hotel Labuan Point

Hotel Labuan Point - Main Image

Hotel Labuan Point ini boleh dikatakan antara salah satu penginapan murah yang paling best di Labuan ini. Mana tidaknya, alang-alang sudah bercuti mesti anda ingin menikmati pemandangan dengan sepuas hati bukan?

Di hotel ini anda dapat menikmatinya di ruang santai atas bumbung dalam suasana yang cukup relaks sambil menikmati hidangan. Bertambah-tambah selera jadinya.

Hotel yang menawarkan 128 buah bilik penginapan terdiri daripada penginapan jenis bilik Suites, Superior Twin Room dan  Superior Kings Rooms. Kesemua bilik ini memiliki dekorasi dalaman yang cukup moden berlantaikan vinyl. Bilik-biliknya juga dilengkapi dengan perabot kayu berwarna cerah yang yang menjadikan ia sejuk dipandang.

Hotel Labuan Point - Room Image

Bukan itu sahaja, sebab lain untuk anda memilih hotel murah ini juga adalah kerana  lokasinya yang cukup strategik. Dalam masa yang sama, suasana di sekitar Hotel Labuan Point ini  sendiri begitu tenang dan bersih. Kedengaran cukup sempurna untuk keselesaan anda yang bercuti bersama keluarga. Tiada alasan untuk tidak booking Hotel Labuan Point bukan?

Harga: Dari RM140+ Semalaman

Alamat: Lot 207508183, Jalan Okk Abdullah, W.P.Labuan, 87000, Malaysia, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


Dapatkan Tawaran Terbaik Hotel Di Labuan

14. Premierz Hotel

Premierz Hotel Labuan - Main Image

Terletak di tengah-tengah bandar Labuan, Premierz Hotel memiliki lokasi yang begitu strategik dengan pelbagai kemudahan seperti ATM, kedai 24 jam dan kedai makan yang kesemuanya hanyalah beberapa tapak dari hotel. Hotel ini juga terletak tidak jauh dari terminal Feri Labuan. Lokasi hotspot pelancongan seperti muzium dan zoo juga cukup dekat dengan hotel bajet ini. Lokasi? Memang tip-top!

Premierz Hotel Labuan - Room Image

Berkaitan penginapannya pula, Premierz Hotel menawarkan bilik-bilik yang cukup selesa dengan kebersihan yang  pasti akan memuaskan hati anda sekeluarga. Paling penting sekali, katilnya sungguh empuk untuk anda mendapatkan tidur malam yang lena setelah kepenatan berjalan-jalan di Labuan.

Di samping itu, tarikan lain hotel bajet ini adalah kemudahan wifinya yang agak pantas, barulah boleh update status bercuti sepuas hati!

Harga: Dari RM89+ Semalaman

Alamat: U0373 Jalan Bunga Anggerik 87000 W.P. Labuan, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


13. Labuan Fortune Hotel

Labuan Fortune Hotel - Main Image

Hotel yang berwarna menyerlah putih dan merah ini, Labuan Fortune Hotel, mengetengahkan konsep Jepun di dalam rekaan dalaman penginapannya. Bila difikirkan penginapan dengan gaya Jepun, pasti anda terbayangkan bilik yang dihias dengan minimal dengan kebersihan yang berada di tahap negara Jepun bukan? Inilah yang boleh anda jangkakan dari Labuan Fortune Hotel.

Labuan Fortune Hotel - Room Image

Hotel ini juga cukup sesuai bagi anda yang datang bercuti bersama keluarga kerana saiznya yang begitu luas untuk keselesaan penginapan beramai-ramai. Sebab lain untuk anda memilih hotel ini adalah kerana kemudahan akses wifinya yang dikatakan agak superb, tidaklah anda kebosanan sewaktu bermalas-malasan di dalam bilik kerana dapat melayari internet seperti di rumah sendiri.

Lokasinya? Terletak dekat dengan pelbagai pilihan restoran dan kedai jualan barangan-barangan bebas cukai. Apa lagi? Pulunlah bershopping di sini ya?

Harga: Dari RM98+ Semalaman

Alamat: Jalan Tanjung Bendera, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


12. Fratini’s Inn Labuan

Fratini's Inn Labuan - Main Image

Fratini’s Inn Labuan adalah sebuah penginapan yang menawarkan penginapan dengan dekorasi dalaman yang minimal namun dalam masa yang sama beraura elegan. Biliknya juga lengkap denga pelbagai kemudahan seperti pemanas air, bar mini dan lain-lain.

Fratini's Inn Labuan - Room Image

Hotel yang selesa ini terletak hanyalah 12 minit perjalanan kaki untuk ke pantai. Tarikan lain seperti Muzium Labuan dan Financial Park juga hanyalah beberapa minit perjalan kaki dari hotel.

Sememangnya sesuai bagi anda yang datang dengan tujuan untuk cross banyak lokasi menarik di Labuan dari checklist anda. Tempat makan juga cukup mudah untuk ditemui, salah satunya adalah restoran Marrybrown yang terletak begitu dekat dengan hotel.

Harga: Dari RM100+ Semalaman

Alamat: U0361C, Jalan Bunga Kesuma 87007 W.P labuan  P.O Box 81988, 87029 W.P Labuan, 87007 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


11. SkyGlobal Hotel

Sky Global Hotel Labuan - Main Image

SkyGlobal Hotel yang terletak di Jalan Bunga Seroja ini adalah sebuah hotel bajet 1 bintang yang menawarkan penginapan yang dihias dengan ringkas namun lengkap dengan kemudahan yang memberikan keselesaan sepanjang penginapan anda di sini yang termasuklah TV bersaluran satelit sebagai hiburan sewaktu berehat-rehat di dalam bilik.

Sky Global Hotel Labuan - Room Image

Lokasinya pula, terletak dekat dengan pusat membeli-belah, kedai-kedai makan, dan tarikan-tarikan yang menarik di Labuan, cukup strategik. Bukan itu sahaja, hotel ini juga terletak tidak jauh dari Jeti Labuan. Mudahlah untuk anda mengakses banyak lagi pulau-pulau kecil lain yang terletak di sekitarnya untuk berskuba diving.

Harga: Dari RM88+ Semalaman

Alamat: U0438/0439/0440, Jalan Bunga Seroja, 87008 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


10. Expo Hotel

Expo Hotel Labuan - Main Image

Expo Hotel ini bukan sahaja sedap dipandang tetapi juga memiliki tahap keselamatan yang boleh dipuji, kerana di sini, para penginap yang ingin memasuki ruang hotel selepas selepas pukul 11 malam, perlu menggunakan kad hotel yang perlu diimbas.

Di samping itu, walaupun hanyalah sebuah hotel dengan 3 tingkat, hotel ini tetap memiliki kemudahan lif. Ini memudahkan anda yang bertravel dengan mereka yang berusia ataupun kurang upaya. Hotel bajet mana lagi yang sebagus ini?

Expo Hotel Labuan - Room Image

Penginapannya pula, hotel bajet berdekorasi dalaman moden ini menawarkan bilik-bilik yang lengkap dengan katil dan bantal yang empuk untuk membantu anda sekeluarga tenggelam dalam dunia mimpi setelah puas berjalan di sekitar bandar.

Lokasi? Cukup strategik, tapi yang paling menarik sekali adalah kerana ianya terletak bersebelahan dengan panggung wayang, Perdana Cineplex. Jadi, kalau anda sudah bosan bersantai di dalam bilik tu, apa kata kalau pergi menonton filem Hollywood terbaru di sini. Tengok movie atas pulau? Ciptalah pengalaman yang unik sikit kan?

Harga: Dari RM98+ Semalaman

Alamat:  U0309 Jati Shophouse Phase I Jalan Tun Mustapha, 87030 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


9. Global Hotel Labuan

Global Hotel Labuan - Main Image

Global Hotel Labuan adalah penginapan bertaraf 2 bintang dengan pemandangan yang cukup mengasyikkan kawasan sekitar ketenangan kampung dan aliran sungai. Keindahannya bertambah memukau sewaktu matahari naik di pagi hari.

Mengenai hotel ini pula, rekaan dalamannya cukup ringkas dan selesa dengan kemudahan seperti TV bersaluran satelit sebagai hiburan. Suasana di sekitar hotel juga cukup nyaman dan sunyi dari gangguan bunyi untuk anda bersantai dengan tenang.

Global Hotel Labuan - Room Image

Lokasinya? Anda boleh berjalan kaki untuk menuju ke terminal feri. Tempat lain seperti kedai makan dan pusat membeli-belah juga hanyalah beberapa tapak dari terminal feri ini.

Harga: Dari RM108+ Semalaman

Alamat: U0017, Jalan O.K.K. Awang Besar, 87014 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


8. Hotel Apartment Ambassador 3

Hotel  Apartment Ambassador 3. - Main Imagejpg

Hotel berbangunan merah ini, Hotel Apartment Ambassador 3 adalah sebuah penginapan yang diberikan sentuhan elegan dengan perabot-perabot kayu berwarna coklat gelap. Seri bilik ini ditambah lagi dengan cahaya lampu yang terang serta katil dan dinding yang berwarna putih.

Hotel  Apartment Ambassador 3 - Room Image

Bukan sahaja memiliki rekaan dalaman yang sedap dipandang, hotel ini turut menyediakan ruang santai di dalam bilik-biliknya dimana anda boleh melepak sambil menggunakan akses wifi yang disediakan untuk melihat perkembangan dunia luar pulau kecil ini.

Lokasinya pula, hotel ini terletak hanyalah 10 minit pemanduan dari Muzium Labuan. Lapangan Terbang Labuan dan terminal feri pula dalam 6 minit pemanduan dari hotel.

Harga: Dari RM159+ Semalaman

Alamat: Lot 1,2,3 4, Jalan Jati, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


7. Perdana Hotel

Perdana Hotel adalah penginapan yang terletak berdekatan dengan boleh dikatakan hampir segalanya seperti tempat mencari juadah makanan, bank hinggalah ke pusat membeli-belah. Terminal bas juga terletak tidak jauh dari hotel ini.

Perdana Hotel Labuan - Room Image

Bukan sahaja strategik, Perdana Hotel juga sesuai untuk anda yang bercuti beramai-ramai kerana mempunyai keluasan bilik yang sangat memuaskan. Kemudahan lain yang disediakan adalah akses wifi percuma untuk anda melayari internet.

Harga: Dari RM95+ Semalaman

Alamat: Lot U0300, Jati Shophouse Phase 1, Jalan Tun Mustapha, P.O.Box 80951, 87018 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


6. Micasa Hotel Labuan

Micasa Hotel Labuan - Main Image

Penginapan yang strategik, Micasa Hotel Labuan terletak dekat dengan perhentian bas, terminal feri dan pelbagai kedai menarik di Labuan yang kesemuanya boleh anda sampai dengan hanya berjalan kaki dari hotel.

Bilik-biliknya pula dihias dengan ringkas dan cukup bersih, lengkap dengan katil dan bantal yang empuk untuk tidur yang nyenyak.

Micasa Hotel Labuan - Room Image

Yang penting sekali, layanan yang diberikan oleh pekerja-pekerja di hotel ini memang terbaiklah! Bertambah-tambah keselesaan anda yang menginap di sini kerana khidmat pelanggannya yang hebat. Kemudahan lain yang disediakan adalah akses wifi, siapa yang tak suka?

Harga: Dari RM117+ Semalaman

Alamat: Lot 447/448, Jalan Bunga Seroja, Labuan FT., 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


5. Transit Hotel

Transit Hotel Labuan - Main Image

Penginapan dengan bilik-bilik yang berwarna cerah, Transit Hotel  yang terletak di Jalan Tun Mustapha ini memberikan anda penginapan dengan tahap kebersihan yang cukup terserlah, tiada apa yang dapat dikomenkan. Bilik-bilik yang dihias dengan ringkas ini dilengkapi dengan katil yang selesa dan pelbagai lagi kemudahan lain yang menambahkan keselesaan penginapan anda sepanjang di Labuan.

Transit Hotel Labuan - Room Image

Lokasinya pula, terletak dekat dengan terminal feri yang hanya 7 minit berjalan kaki dari hotel. Kedai-kedai makan yang termasuklah restoran 24 jam dan pusat membeli-belah juga hanyalah di sekitar hotel. Dari RM80 untuk kebersihan yang tip-top dan lokasi yang strategik, apa lagi yang anda inginkan?

Harga: Dari RM80+ Semalaman

Alamat: Lot 35 36, Lazenda Commercial Centre Phase II, Jalan Tun Mustapha, 87007 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


4. Pilly Homestay

Pilly Homestay Labuan - Main Image

Inginkan penginapan yang comel di luar dan terasa homie di dalamnya, Pilly Homestaylah jawapannya. Sebaik sampai ke kawasan homestay, anda akan terasa kedamaian kawasan sekitarnya yang tidak dicemari oleh sebarang bunyi bising. Mana tidaknya, homestay yang comel sebagaimana namanya ini juga terletak tidak jauh dari kawasan pantai yang hanyalah sekitar 18 minit perjalanan kaki dari homestay.

Jenis penginapan lain yang terdapat di sini adalah penginapan yang mampu menampung 5 ke 6 orang, iaitu Rumah Kayu dan Family Villa. Untuk penginapan yang simple pula adalah seperti bilik Superior Deluxe, Double Deluxe dan  Superior Double Room.

Pilly Homestay - Room Image

Untuk penginapan Family Villanya, sepertimana kebanyakan homestay, anda boleh menikmati keselesaan seperti di rumah sendiri dengan kemudahan  seperti dapur memasak dan peti ais, dapatlah anda berjimat dari segi makanan, tak gitu? Bukan itu sahaja, kemudahan mesin basuh juga disediakan, menjadikan ia penginapan yang sesuai untuk anda yang bercadang bercuti lama di Labuan.

Bilik-biliknya pula cukup luas untuk keselesaan menginap bersama keluarga. Dari segi kebersihannya pula, segalanya boleh dikatakan berkilau-kilau bersihnya.

Harga: Dari RM118+ Semalaman

Alamat: No.1 13-5034, Jalan OKK Daud Kg. Layang-Layang, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


3. Summer Beach Lodge

Summer Beach Lodge - Main Image

Summer Beach Lodge yang terletak di Kampung Nagalang ini menyediakan pemandangan yang sungguh mengasyikkan sekitar pantai. Bayangkanlah, keluar sahaja dari pintu bilik dan hanya beberapa tapak dari penginapan anda dapat menikmati pemandangan yang memukau cahaya matahari naik dan tenggelam secara live sambil menikmati udara yang menyegarkan.

Anda juga boleh mendapatkan meja dan kerusi daripada pihak homestay untuk digunakan sewaktu bersantai di tepi pantai. Anak-anak pula boleh berseronok di taman permainan yang terletak berdekatan.

Summer Beach Lodge - Room Image

Penginapan yang terletak di persekitaran yang nyaman ini juga pasti memuaskan anda yang tidak pernah kenyang perut kerana kedudukan yang terletak betul-betul bersebelahan dengan restoran yang menyediakan masakan laut yang menyegarkan.

Berkaitan biliknya pula, dihias dengan cukup ringkas dan ini menambahkan lagi keluasan bilik yang sudah sedia luas,  menjadikan ia selesa untuk diinapi beramai-ramai. Persekitaran yang penuh privasi, pemandangan yang mendamaikan, dan terletak dekat dengan kedai masakan laut yang enak. Harganya juga bermula dari RM100, kedengaran sempurna bukan?

Harga: Dari RM100+ Semalaman

Alamat: Jalan Kerupang 1, Kg. Nagalang, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


2. KL Hotel

KL Hotel Labuan - Main Image

Ya, anda tak salah lihat, KL Hotel ini bukanlah terletak di KL tapi di Jalan Jati, Labuan. Hotel dengan aura eksklusif ini dihias dengan moden menggunakan warna-warna natural, coklat, hitam, putih dan kelabu. Sentuhan yang diberikan dalam rekaan dalamannya dan keselesaan yang jelas terpancar membuatkan anda tertanya-tanya betul ke harganya hanya bermula dari RM79? Namun inilah realitinya, kita enjoy je!

KL Hotel Labuan - Room Image

Hotel ini menyediakan kemudahan wifi percuma yang superb dan lengkap dengan tv sebagai hiburan sambil berbaring di katil empuk setelah puas menikmati tarikan di sekitar Labuan.

Lokasinya pula, terletak dekat dengan pelbagai kemduahan seperti bank, dobi untuk membasuh baju, kedai jualan barangan bebas cukai, feri terminal dan macam-macam lagi.

Harga: Dari RM79+ Semalaman

Alamat: Jalan Jati Jati Shophouse Development, 87000 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


1. Avida Hotel

Avida Hotel Labuan - Main Image

Hotel yang ringkas, Avida Hotel adalah penginapan yang cukup selesa dengan kebersihan yang sangat terjaga. Bilik-biliknya lengkap dengan katil yang dapat memberikan tidur yang nyenyak ditambah lagi dengan suasana perkitaran yang tidak diganggu bunyi bising. Atmosferanya cukup menenangkan dan penuh dengan privasi.

Avida Hotel Labuan - Room Image

Bilik-bilik yang disediakan di sini adalah Standard Double Room dan Deluxe Double Room yang memiliki tingkap untuk anda menikmati pemandangan luar. Lokasinya pula, kurang 5 km dari Lapangan Terbang Labuan.

Harga: Dari RM118+ Semalaman

Alamat: Lot 0511 0512 Lazenda Commercial Centre Phase II, Jln Tun Mustapha, 87007 Labuan

Selanjutnya Di Booking.com


Inilah antara penginapan murah yang dapat boleh anda jadikan pilihan sekiranya bercadang untuk bercuti di Labuan. Dari hotel yang simple di tengah-tengah kota hinggalah ke penginapan seperti di rumah sendiri di tepian pantai, yang mana satu menjadi pilihan anda?

Jika senarai hotel murah di Labuan ini masih lagi tidak cukup, anda boleh melayari booking.com untuk pilihan penginapan dengan harga murah di Labuan yang lebih banyak.

Sudah booking? Jangan tunggu-tunggu lagi, pantai-pantai dengan air laut yang jernih ini tidak henti-henti memukul ombaknya memanggil anda untuk datang. Tidak cukup dengan keindahan alam, untuk anda yang kaki shopping, inilah masanya untuk membeli-belah sepuas hati di pulau yang bebas cukai ini. Hotel bajet, shopping pun dapat berbajet. Sememangnya percutian yang sempurna sedang menunggu anda di Labuan.

Semoga anda sekeluarga berseronok bercuti di Labuan!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

The Hidden Jewel of Borneo

The little-known Orou Sapulot, hidden away in the interiors of Sabah, has now become a new landmark in the naturalist map of Borneo, if not in Malaysia. This place is a majestic natural wonder that has inspired many travellers with its beautiful landscapes and the culture of the surrounding region.  It is fast becoming a must-see destination on every adventure traveller’s itinerary.

Situated off Keningau in Sabah, “Orou” means “Sun” in the native language of the Murut, the third largest indigenous ethnic group of Sabah, whose lives intricately revolve around the forest and natural surroundings. Vast tracts of greenery and unique flora and fauna are found in this territory, while some zones are considered sacred to the Muruts, but are now ready to be visited. An experienced guide will lead you to this largely uncharted world of wonders.

From Kota Kinabalu, one can take transportation to the town of Keningau and direct to Orou Sapulot, a journey that lasts between two and three hours all together. Upon arrival in Labang, access Pungiton Eco Camp by boat, or choose to stay at the wooden huts of Kabulungou Waterfall or Romol Wooden Longhouse, either which will give you the experience of being immersed in nature.

Due to the diverse geological landscape of the area, there are opportunities to explore caving in the sacred Pungiton Cave, jungle trekking to inspect the exotic plants and wildlife, rock climbing to Batu Punggul, and rapid shooting down the river.

A visit to the local village will open up your eyes to the culture of the region with its unique food, rituals and celebrations. Don’t forget to sample the intoxicating local rice wine.

The 3-day 2-night Orou Sapulot adventure by Sticky Rice Travel was recently awarded a Malaysia Tourism Award for Most Innovative “off-the-beaten-track” tour package.

If you want to have jungle trekking with a cultural touch, Orou Sapulot is the place to be. “Pristine, history-rich, challenging and mysterious” are a few of the words that can describe the place if you have yet to go, but “memorable” is the word to use if you have been there!

WEB:                   www.orousapulot.com
EMAIL:                [email protected]
FB:                       www.fb.com/orousapulot
TEL:                     +6019 2277 077

*Community Eco Tourism Project for the Murut tribe in North Borneo

 

STICKY RICE TRAVEL

ADRRESS:         134 Jalan Gaya, 3rd Floor, 88000 Kota Kinabalu, Sabah
WEB:                   http://www.stickyricetravel.com/
EMAIL:                [email protected]
TEL:                     +6088 250177 / +6088 250588 / +6019 982 9005

* winner of Malaysia Tourism Award 2016/17

Article source: http://blog.tourism.gov.my/feed/

Three Award-Winning Attractions To Explore In Malaysia

When planning a visit to Malaysia, don’t forget to include these three award-winning attractions into your itinerary. They were recently given the highest Malaysian honours at the Malaysia Tourism Awards for being the best tourist attractions in the country.

It wasn’t easy to get on the list – these three were shortlisted by a panel of judges comprising leaders in the industry, after a thorough and long process of evaluation. The awards show comes around only once every two years, so it’s worth checking out these prime selections!

OLD-WORLD RAIL TRAVEL

Fancy the Orient Express ala Malaysia? Then you’ll definitely love a ride on the North Borneo Railway’s British Vulcan wood-fuelled steam locomotive. Stepping inside the old-style train carriage will transport you to the nostalgia of train travel in the early 1900s.

What is it? The North Borneo Railway offers you the experience of train travel on Borneo’s oldest running steam locomotive. Plying between Sabah’s state capital, Tanjung Aru and Papar, an agricultural town known as the rice bowl of Sabah, this 58 km route takes passengers through scenic villages and coastal towns, paddy fields, rainforests and plantations of rubber and coffee. During the four-hour journey, you’ll see the heart of Sabah unfolding before your very eyes and and get a glimpse of the colourful and unique local lifestyle. Stops are made along the way to visit traditional temples, heritage shops and the local markets. A local breakfast is served on board, while lunch is presented in a tiffin carrier, reminiscent of the old days, and highlights Sabah cuisine using local produce such as their brown hill rice and jungle ferns.

The experience: This is definitely for the dreamers who love a good dose of culture and tradition mixed into their holidays. After all, rail travel has always been romanticized with beautiful vistas, excellent service and comfort…something that you can certainly expect with this North Borneo Railway experience.

Website: www.suteraharbour.com

A PASSAGE TO THE PAST

The island of Langkawi in the northern region of Malaysia is full of legends, folklore and beautiful geological landscapes at the Kilim Karst Geoforest Park, a 100 square km nature reserve. The best way to experience it? By taking a slow and lazy ride down the Kilim river that will transport you to a place hundreds of millions of years old.

What is it? Here is a collection of geo-sites full of amazing flora and fauna, and stunning geological formations like mammoth limestone rocks, fossils, caves, lagoons, beaches and seascapes that will astound and mesmerize you. One of the best ways to explore and appreciate the area is with a boat or kayak ride down the Kilim river, an area said to be some 500 million years old. Your passage down the river passes dense wetland mangroves on one side and gigantic limestone rocks on the other rising from the river bed. Expect to see white bellied eagles and other species of birds, crocodiles, mud crabs, monkeys, monitor lizards, and if you’re lucky a dolphin or two. Stop to explore caves with amazing stalactite and stalagmite formations, fossils and limestone cliffs, and chance upon hidden lakes, mysterious caves and small uninhabited islands.

The experience: This is geology and natural history classes rolled into one, and what a great way to learn! The experience here is nothing short of fascinating as you personally witness life and nature unfolding before your very eyes. A great excursion for the entire family.

Website: langkawigeopark.com.my

A PLAYGROUND FOR YOUNG AND OLD

Looking to “escape” from the hustle and bustle of urban life? Try out this adventure theme park called “Escape” in Teluk Bahang, Penang. Think of it as a huge outdoor playground for all ages, but be prepared to do lots of jumping, leaping, crawling, running, sliding and more…just like when you were kids!

What is it? Escape is basically an outdoor jungle gym that offers kids and adults alike an opportunity to play with abandon at its two themed parks, namely “Escape Adventureplay” and “Escape Waterplay.” There are over 20 attractions within the “dry” park, Escape Adventureplay, consisting of obstacles and challenges of different difficulty levels. Face your fear of heights and challenge your stamina, core strength and balance as you swing from tree to tree like a monkey, leap through the air, climb trees and towers, bounce down slopes on tubby racers or become a cave explorer. Meanwhile, at Escape Waterplay, prepare to get wet! Here, you can opt to swim at a beach-pool with constant waves, slide through the Banana Flip that will launch visitors into the air and send them flying into a 5-metre deep pool, play with your children at the Tots Pool, or even race with your friends and zoom down at 45 km per hour on the slides called Speed Racer.

The Experience:  This place is like your long-lost playground from your childhood days. Spend a whole day here and re-live childhood memories of outdoor adventures with friends and family. Be warned that it is both fun AND will challenge your physical strength.

Website: www.escape.my

Article source: http://blog.tourism.gov.my/feed/

JUNGLE AND URBAN “SAFARIS” IN MALAYSIA

We braved the tropical jungle, creepy crawlies, and the wilds to bring you our top picks for a fantastic “safari” in Malaysia. While a few of our choices will lead you deep into rainforest territory, some are located in urban centers, and all are perfect for the entire family. So the next time you plan on visiting Malaysia, why not make it an educational one and get to know some of our “wilder” residents here!

Elephants at the Doorstep

Tabin Wildlife Reserve, Sabah (tabinwildlife.com.my)

Deep in rainforest territory, some seven hours’ drive or an hour’s flight from Kota Kinabalu, Sabah, is Tabin Wildlife Reserve. Roaming the 300,000 acres of lowland dipterocarp forest are three of the largest mammals of Sabah, namely the Borneo Pygmy Elephant, Sumatran Rhinoceros and Tembadau. Though there is no guarantee that you will see them, there have been sightings of elephants very near the reserve’s on-site resort! Also calling this place home are the 300 species of birds, orangutans, civet cats, frogs and a multitude of insects!

Exploring the area is easy and one mustn’t miss the chance to visit the Lipad Waterfalls for a nice, cold dip, or the Lipad mud volcanoes (known as an RR for wildlife seeking their mineral intake). In the evening, take a dusk drive to look out for more nocturnal wildlife and birds coming out to look for food during this time of the day. After dinner, go for a night walk along the trail nearby the resort in search of sleeping birds, frogs, and nocturnal wildlife. Cozy jungle lodges are available to make your stay more comfortable, and we do recommend at least a three-night stay to really explore all that this amazing reserve has to offer.

elephants in the mud

Wings of Kuala Lumpur

Kuala Lumpur Bird Park (klbirdpark.com)

Nestled in lush green surroundings on top of a small hill lies the Kuala Lumpur Bird Park. So well does this man-made bird park blend with nature, that one easily forgets that it is located right in the heart of a bustling city. Convenience aside, this park really shines as the perfect place to spend a weekend morning with the children.

The bird park covers an area of more than 20 acres, with a landscape reminiscent of a tropical rainforest. It lays claim as the biggest bird park in Malaysia with the largest walk-in free-flight aviary in the world. At last count, there were some 3,000 birds of more than 200 species calling the park home. Among them are brahminy kites, rhinoceros hornbill (the largest hornbill species in the world), southern cassowary, channel-billed toucan, the rare Pesquet’s parrot (found only in Papua New Guinea) and the Moluccan cockatoo.

Here, birds are free to fly, glide or parade (as in the case of the peacock beauties) as they please. One of the amazing things to witness is the morning feeding session where birds of all colours and sizes suddenly swoop down from all sides in their rush to be the first at the feeding station.

Lucky visitors will get to witness the courtship display of the Indian Blue Peacock with its magnificent, colourful, five-foot train, or the yellow-billed stork build nests from fallen twigs. Also, don’t forget to say hello to the cheeky Indian Ring-necked parakeet, crowned pigeon (the largest of its species with a body the size of a turkey), the huge pelican, and the egrets, ibises, and flamingoes in the neighborhood!

Dancing with Butterflies

Entopia, Penang (entopia.com)

Have a fear of insects? Perhaps you can overcome it with close encounters of some of the world’s beautiful insects at Entopia. Situated at Teluk Bahang, Penang, it is a facility to learn all about insects and especially butterflies in a safe and fun environment.

Various species of butterflies “dance” freely in the so-called “The Natureland” outdoor ecological park. Those interested in entomology can walk among flying birdwing, autumn leaf, blue glassy tiger, and orange tip butterflies, among others. Certainly, one of the stars at Entopia is the beautiful Rajah Brooke Birdwing butterfly, one of the biggest diurnal butterflies in the world.

Apart from butterflies, other insects, invertebrates and small reptiles are also available at the park for study. These include the rhinoceros beetles, dragonhead cricket, dragonfly, firefly, leaf cutter ants, nephila spider, Malaysian giant scorpions, centipede, great angle head lizard, water monitor lizard, cat gecko, and many more. You can even see amphibians like tree frogs and poison dart frogs here. Learn more about them by signing up for the bug exploration sessions.

An Urban Farm

Farm in the City, Selangor (fitc.com.my)

Spread across an expansive 7 acres, Farm in the City is an animal-petting park where visitors wander around a Malaysian-style kampong or village while learning about more than 100 species of farm and unique animals from around the world.

Imagine strolling around the farm and encountering a rooster passing by, a tortoise grazing on a piece of vegetable, or an alpaca being led away! Well, that’s exactly what it’s like at this farm where many of the animals roam free.

Visitors can pet, stroke and feed animals such as fish, birds, hamsters, giant tortoise, rabbits and raccoons at selected times and under staff supervision. There is a popular section called “Longkang Fishing” where the young ones seem to have a whale of a time catching (and releasing) small fish in the ditch.

Besides the close interaction with animals, there are “briefing” sessions conducted by trained staff where you can learn more about each animal species, too. Get to know better the blue-tongued lizards, giant tortoises, star turtles, Javan deer, cute alpacas, rare white crows, Himalayan striped squirrels, meerkats, the Feenex fox, and more.

This outdoor park is dotted with various fruit trees and even has a spice and herb garden to explore. Nature guides are available and information signboard are full of information for young learners to know more about these animals and plants.

Hanging Out with Orangutans

Semenggoh Wildlife Centre, Sarawak (www.facebook.com/Semenggoh/)

Looking for friends to “hang out” within Sarawak? Take a 40-minute drive out from Kuching to Semenggoh Wildlife Centre, an award-winning rehabilitation center for orangutans in Malaysia. Here’s a chance to meet semi-wild orangutans, ranging from tiny infants and boisterous adolescents to dignified mature adults, all of whom are enjoying life in a secure natural habitat.

The orangutans here have been rescued from captivity and rehabilitated so that they are able to survive in the wild on their own again. So successful is the programme that today, the surrounding forest thrives with a healthy population of orangutans who are now even breeding in the wild.

They spend most of their time roaming the forest but frequently come back to the center for a free meal. If it is the fruiting season in the forest, some or even all of them may not come to feed at the center. This in itself is a good sign and another step on the way to full rehabilitation.

We recommend that you visit during the morning or afternoon feeding sessions – this is when these gentle creatures emerge from the surrounding forest to take their meals.

But, if in the event the orangutans shy away, Semenggoh is still a great place for birdwatching. Species like Yellow-rumped flowerpecker, Bornean black-magpie, long-billed partridge, red-bearded bee-eater and much more are there for you to find.

 

Article source: http://blog.tourism.gov.my/feed/

A Malaysian Spa Experience

Shopping and sightseeing can be hard work…just ask any city tourist! At the end of a long, hard day of bargaining and negotiating, all you want to do is flop down and recuperate…A nice massage wouldn’t be too bad, either.

While traditionally, wellness and spa centres have adopted European treatments, Balinese massage and Thai reflexology have also gained a firm following. But did you know that there is soon to be a new addition to the spa menu in Malaysia – and, hopefully, worldwide – that will be offered alongside these popular treatments?

Urutan Malaysia is a signature massage treatment to brand Malaysia – locally and internationally – through wellness and healing, and offers a uniquely Malaysian experience encompassing all the rich diversity for which Malaysia is known and loved.

With Malaysia’s rich and diverse multicultural background, it certainly wasn’t easy to create a massage “brand” that would be quintessentially Malaysian. After six long years of study, though, it is finally being introduced in Malaysia and to the world.

Urutan Malaysia is a holistic spa experience that weaves together the best healing techniques, rituals and treatment recipes of Malaysia’s multi-ethnic society into 90 minutes of pure bliss. Not only is it about the massage techniques, but Urutan Malaysia delivers a truly local experience through the selection of music, décor and choice of massage oil that reflects Malaysia Truly Asia!

So what can you expect when you book an Urutan Malaysia session?

You’ll first be wrapped in the traditional Malaysian batik, a textile whose aesthetics are designed using a wax and dye method with motifs inspired by nature. This long piece of cloth, usually about three to four metres long is usually made of cotton and thus provides a cool and comfortable drape over your body throughout the massage session.

You’ll then enjoy a herbal foot soak in aromatic water infused with kaffir lime and pandanus leaves. Malaysians usually walk barefoot in their homes, and this foot bath is a ritual to wash away the impurities and hey, it’s nice to pamper our twinkle toes for a change!

Subsequently, the therapist will gently guide you in the proper Qi Gong breathing technique. Drawing in oxygen deep into your lungs, this method of breathing harmonises the breath with nature. This initiation into Urutan Malaysia is said to be relaxing and creates a peaceful atmosphere in anticipation of the full-body massage later.

An Indian head massage follows to melt away the tension and stress of the day, leaving you feeling light and calm. For those who are prone to getting stiff shoulders and neck, this would be the perfect antidote!

At this point, you’ll faintly note the soft music piped into the room which further aids your relaxation…and no wonder, too, as the songs have been especially composed using traditional Malaysian instruments such as sape and the flute. They are recorded at 528 Hz frequency, which is said to be a healing miracle tone!

The rest of the treatment is administered as you are lying down on the massage table, covered in the Malaysian batik. Fret not, as the trained therapists have mastered the art of draping to respect the modesty of their clients. Therefore, only the parts of the body to be treated are exposed, one at a time.

The Urutan Malaysia is applied using a special concoction of oils infused with herbs and spices often used in Malaysia such as ginger, cloves, galangal, cinnamon, betel leaves, lemongrass, turmeric and nutmeg. Individually, these ingredients are each known to impart a warming sensation to the skin, penetrating deep into the aching muscles to do its wonderful work. Together, they impart a wonderful aroma not easily forgotten.

The massage treatment utilizes extensive thumb and palm pressure taken from the Malay tradition of massage to deliver a satisfying deep-tissue massage. The long, kneading strokes towards the heart increase blood flow, disperses waste products, clears blockages in the urat or nerves, and encourages mobility and agility, leaving one feeling invigorated.

The Peribumi tradition of massage is incorporated using thumb pressure at various pressure points in the body. Since the people of Sabah and Sarawak were historically paddy planters, farmers, seafarers and warriors, the backs and legs were over-utilised in such occupations. Thus, emphasis of the Peribumi massage is on the manipulation of the superficial and deep layers of muscles at both sides of the spine and gluteus.

Chinese reflexology is also applied with a focus on the ears, palms, and feet, as these are areas believed to be linked and correspond to every part, gland and organ in the body.

All too soon, the spa experience is over, but after being gently kneaded, pressed and pampered, you will leave feeling energized and refreshed with a sense of relief to your previously-aching muscle and joints…Oh yes, you’re ready again for another round of shopping spree in the city!

 

Article source: http://blog.tourism.gov.my/feed/