MALAYSIA WORLD HERITAGE TRAVEL SITE Rotating Header Image

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

19 Tempat Menarik Di Sandakan | Panduan Bercuti Ke Bandaraya Alam Semulajadi

Bandar kedua yang terbesar di Sabah, Sandakan menawarkan banyak tarikan menarik yang mampu membuatkan jiwa travel anda bergetar. Disinilah anda dapat melihat kekayaan flora dan fauna yang eksotik di bumi Borneo yang pastinya akan meninggalkan memori indah buat anda sekeluarga.

Bukan itu sahaja, kota yang pernah mengalami kemusnahan yang dahsyat akibat Perang Dunia Kedua ini juga memiliki banyak peninggalan sejarah yang menarik untuk diselami dan diamati. Dimanakah lokasi-lokasi tempat menarik ini?

Teruskan membaca senarai tempat menarik di Sandakan ini, percayalah tiada satu pun yang boleh anda abaikan, kerana masing-masing memiliki aura yang hebat menggoda anda untuk datang.

19. Kampung Nelayan Sandakan

Kampung Nelayan Sandakan
Sumber: Carole Ferris

Kampung Nelayan yang terletak di Sandakan ini bukanlah perkampungan biasa kerana kedudukannya yang unik iaitu di atas air laut. Anda boleh sampai ke sini dengan menaiki bot yang tak lain tak bukan adalah cara yang paling menarik untuk melihat dengan dekat perkampungan terapung ini. Dikatakan, penduduk di sini berasal dari negara Brunei, menarik juga untuk dikaji sebab kedatangan mereka ke sinikan?

Seperti kampung nelayan yang lain, disinilah anda dapat melihat kehidupan sebenar masyarakat yang menjadikan hasil laut sebagai mata pencarian utama dengan kewujudan bot yang begitu banyak disekitar jeti.

Di sekitar kawasan ini juga anda dapat melihat banyak makanan laut yang dijual murah dan segar. Sesetengah rumah di kawasan perkampungan ini turut mempamerkan produk hasil laut untuk dijual.

Alamat: Kampung Pukat, Sandakan


Baca: 45 Destinasi Terbaik Di Sabah

18. Agnes Newton Keith

Agnes Newton Keith Sandakan
Sumber: Agnes Keith House

Melihat rumah Agnes Newton Keith ini macam tak sangka bahawa ini pada suatu ketika dahulu adalah rumah pasangan mat saleh,  Mr Harry Keith dan isterinya Agnes Newton Keith. Mana tidaknya, reka bentuknya cukup klasik seperti rumah di kampung-kampung Melayu. Rumah yang dicat putih ini telah dibina semula oleh Kerajaan Negeri Sabah pada tahun 1946 setelah dimusnahkan semasa Perang Dunia Ke-2.

Rumah ini kini menyimpan pelbagai artifak peperangan, barangan antik termasuklah info tentang kehidupan Agnes Keith. Siapakah Agnes Keith ini? Beliau adalah seorang penulis yang telah menghasilkan tiga buah buku yang diinspirasikan dari kehidupan di Sabah, salah satunya adalah buku yang bertajuk “Land Below The Wind” yang menjadikan negeri Sabah terkenal sehingga ke peringkat dunia.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm)

Harga: Warganegara Dewasa RM2 | Warganegara Atas 55 Tahun Kanak-kanak Bawah 12 Tahun Percuma | Pelancong RM15

Alamat: Agnes Keith House, Jalan Istana, 90709 Sandakan


17. Deramakot Forest Reserve

Deramakot Forest Reserve Sandakan
Sumber: Christian Loader Photography

Deramakot Forest Reserve adalah hutan simpan yang berkeluasan 55,507 hektar. Apa yang istimewanya tentang hutan ini adalah kerana ianya adalah hutan pertama di dunia yang diakui oleh  Forest Stewardship Council sebagai hutan yang dijaga dengan baik.

Ini kerana, aktiviti pembalakan di sekitar hutan ini sentiasa dijalankan mengikut konsep “Reduced Impact Logging” ataupun Pembalakan Kurang Impak (RIL) yang mana, aktiviti pembalakan hanya boleh dilakukan ke atas pokok-pokok yang hanya memberikan kesan minimal kepada tanah dan hutan di sekitar apabila ditebang.

Barulah flora dan fauna terasa disayangi, kan bagus kalau semua hutan diberikan layanan istimewa sebegini.

Harga: Masuk RM15 | Kenderaan RM100 | Kamera RM10

Alamat: Deramakot Forest Reserve, Telupid, Beluran


16. Rainforest Discovery Centre

Rainforest Discovery Centre Sandakan
Sumber: Amazing Borneo

Rainforest Discovery Centre yang terletak di Hutan Simpan Sipilok-Kabili ini adalah habitat kepada haiwan yang disayangi ramai, yang tak lain tak bukan di Borneo ini, Orang Utan.

Anda akan berjalan melalui canopy walk yang disediakan untuk menyelami flora dan fauna yang terbentang luas di kiri dan kanan sambil ditemani bunyi kicauan burung yang terbang penuh keriangan di sekitar hutan.

Jangan lupa untuk bawa teropong, mana tahu, kalau-kalau terlihat haiwan eksotik di kejauhan. Alang-alang sudah ke sini, rancanglah untuk melawat Santuari Orang Utan Sepilok yang terletak hanyalah bersebelahan dengan Rainforest Discovery Centre ini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 5.00pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM7, Pelancong: RM15 | Kanak-kanak MyKad: RM3, Pelancong: RM7 | Bawah 5 Tahun Percuma

Alamat: Sepilok, 90715 Sandakan


15. Gua Gomantong

Gua Gomatong Sandakan
Sumber: Xcalibrephoto

Tak sah rasanya kalau tak melawat apa sahaja yang memiliki status sebagai yang ‘paling’ bila melawat sesebuah destinasi kan? Kalau anda nak tahu, Gua Gomantong ini adalah gua batu kapur yang paling besar di negeri Sabah. Gua batu kapur ini memiliki bukan satu tapi 27 buah gua kecil yang telah beratus tahun menjadi tempat persarangan burung layang-layang.

Kalau sudah namanya gua, anda juga boleh menjangkakan kehadiran banyak burung kelawar yang pelbagai jenis seperti Fawn Leaf-Nose dan Philippine Forest Horseshoe, maka bersedialah dengan topeng muka untuk menapis bau najis kelawar yang agak menusuk hidung ya? Sekiranya anda merancang untuk ke sini, waktu yang terbaik adalah antara bulan Februari ke bulan Ogos untuk melihat sarang burung layang-layang.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 6.00pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM5, Pelancong: RM30 | 18 Tahun Kebawah MyKad: RM2, Pelancong: RM15

Alamat: Gua Gomantong, 90000 Kinabatangan


14. Borneo Sun Bear Conservation Centre

Borneo Sun Bear Conservation Centre Sandakan
Sumber: Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC)

Lokasi Borneo Sun Bear Conservation Centre ini hanyalah beberapa minit sahaja dari Santuari Orang Utan.

Seperti namanya, di sini anda dapat melihat di depan mata spesies beruang yang terkecil di dunia yang terancam kewujudannya akibat pemburuan dan pembalakan haram, Sun Bear ataupun Beruang Madu.

Disebabkan betapa terancamnya spesies ini, pusat pemuliharaan ini ditubuhkan, bayangkanlah jika haiwan secomel ini dibiarkan pupus, sedih bukan?

Untuk melihat beruang ini, anda sekeluarga perlu berjalan di atas dek pemerhatian yang disediakan. Janganlah terlalu excited sangat semasa berada di sini kerana beruang madu ini teramatlah sensitif dengan bunyi bising. Kalau dah bising, apa pun tak dapat dilihat.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 3.30pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM15, Pelancong: RM30 | 12 – 17 Tahun MyKad: RM2, Pelancong: RM5 | Bawah 12 Tahun Percuma

Alamat: Bornean Sun Bear Conservation Centre, PPM 219, Elopura, 90000 Sandakan


13. Sandakan Memorial Park

Sandakan Memorial Park Sandakan
Sumber: HockSong Lim

Pada tahun 1945, tapak Sandakan Memorial Park ataupun Taman Peringatan Sandakan ini pernah menjadi saksi kepada kekejaman tentera Jepun yang telah menjadikan sebilangan besar askar Australia dan British sebagai tawanan perang.

Bukan seorang dua yang terbunuh sewaktu menjadi tawanan, tetapi lebih daripada 2400 orang terkorban dan yang terselamat hanyalah 6 orang tawanan yang berjaya melarikan diri. Bayangkanlah situasi di Sandakan pada waktu itu.

Kini, untuk memperingati mereka yang telah terbunuh, memorial ini ditubuhkan. Anda juga dapat melawat sebuah muzium kecil yang ada di sini untuk mendalami lebih banyak lagi tentang sejarah Sandakan yang penuh dengan peristiwa hitam.

Alamat: Sandakan Memorial Park, Mile 8, Jalan Labuk Utara, Taman Rimba, 90702 Sandakan, Sabah


Lihat Tawaran Hotel Terbaik Di Sandakan

12. Labuk Bay Proboscis Monkey Santuary

Labuk Bay Proboscia Monkey Santuary
Sumber: Alina Thien

Apa pula Proboscis Monkey ini? Kalau anda nak tahu, nama lain bagi monyet ini adalah Monyet Belanda iaitu spesies monyet yang berhidung besar dan panjang.

Untuk melihat keletah monyet unik yang hanya wujud di sekitar Borneo ini, mai singgah ke Labuk Bay Proboscis Monkey Santuary. Santuari ini terletak tidak jauh dari Kampung Semawang, di tengah-tengah kawasan hutan bakau di Labuk Bay, Sandakan.

Sampai sahaja ke sini, anda perlu menaiki platform pemerhatian yang disediakan untuk mendekati haiwan eksotik ini, jangan risau, monyet ini bukanlah daripada spesies yang agresif. Jangan lupa untuk bawa kamera!

Waktu Operasi (Jadual Waktu Pemerhatian): Platform A (9.30am – 2.00pm) | Platform B (11.30am – 4.30pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM15, Pelancong: RM60 | Kanak-kanak MyKad: RM5, Pelancong: RM30 | Kamera RM10

Alamat: Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, Yet Hing Oil Palm Estate, Off Jalan Labuk, Sandakan


11. Pasar Umum Sandakan

Pasar Umum Sandakan
Sumber: Siang Siang

Tak akanlah tak shopping barangan yang terkenal di negeri yang sudah penat dilawati dari jauhkan? Bila dengar Sabah sahaja, pastinya bercahaya mata para wanita yang mengidamkan barangan kemas diperbuat daripada mutiara. Bukan hanya mutiara, lain-lain yang terkenal di negeri ini juga adalah seperti produk kristal dan sudah semestinya hasil laut yang segar.

Di manakah lokasinya untuk melihat dan membeli-belah semua ini? Jawapannya adalah di Pasar Umum Sandakan. Pasar ini bukanlah seperti pasar biasa yang terletak di tepian jalan, tapi merupakan pasar di dalam bangunan 3 tingkat.

Macam-macam boleh dijumpai di sini contohnya sayur-sayuran, hasil laut dan buah-buahan yang segar di tingkat 1, dan barangan yang merambangkan mata wanita di tingkat 2. Kalau anda nak merasa makanan tradisi orang Sabah, pasar inilah salah satu lokasi yang pasti tidak akan mengecewakan anda.

Waktu Operasi: Setiap Hari (3.00am – 7.30pm)

Alamat: Jalan Pryer, Pusat Bandar Sandakan, 90000 Sandakan


10. Sandakan Crocodile Farm

Sandakan Crocodile Farm
Sumber: Yahya Padis Mapag

Sandakan Crocodile Farm ini terletak sekitar satu setengah jam dari bandar Sandakan. Jauh juga ya? Tapi percayalah, lawatan anda ke taman buaya ini terasa amat berbaloi kerana ia merupakan taman buaya yang terbesar di Malaysia dengan lebih daripada 3000 ekor buaya di dalamnya.

Selain buaya, di sini juga terdapat taman kanak dan sebuah zoo mini yang menempatkan ikan Amazon bersaiz besar. Apa lagi yang menarik? Kalau anda datang pada hari Ahad ataupun cuti umum, anda bukan sahaja dapat melihat pertunjukan buaya, tapi juga pertunjukan haiwan menggerunkan yang lain iaitu ular. Barulah thrill!

Waktu Pertunjukan di Sandakan Crocodile Farm: 

Pertunjukan Buaya: Isnin – Jumaat (11:45am 4.00pm)

Pertunjukan Buaya Ular: Ahad Cuti Umum (11.00am, 2.00pm 4.00pm)

Waktu Diberi Makan: 9.00am – 4.30pm

Alamat: Sandakan Crocodile Farm, Batu 8, Jalan Labuk, Sandakan


9. Pulau Berhala

Pulau Berhala Sandakan
Sumber: Faisal Jamil

Pulau yang terletak berhadapn dengan perkampungan Sim-Sim, Pulau Berhala ini memiliki dua buah bukit batu pasir yang bercantum dengan satu sama lain pada ketinggian 600 kaki dari aras laut.

Disebabkan kehadiran batu kapur ini, anda boleh menemui gua yang memukau dan unik untuk diterokai. Jika anda naik ke puncak bukit ini pula, terdapat rumah api, manakala, sudut curam bukit ini diselubungi oleh hutan simpan dengan tumbuhan pinggir laut yang menjadi tarikan para pengkaji botani.

Jangan menganggap anda seorang sahaja yang berada di pulau ini seperti di dalam filem Cast Away, kerana di sebelah barat pulau ini terdapat sebuah kampung di tepian pantai indah yang sering dijadikan tempat perkelahan.

Anda rasa pulau ini senaif yang didengari? Sebenarnya disebalik keindahannya Pulau Berhala menyimpan misteri dan sejarah yang menarik untuk didengar. Nak tahu? On kan mood Sherlock Holmes anda.

Alamat: Pulau Bahala, Sabah


Baca: 23 Destinasi Istimewa Di Sarawak

8. Sungai Kinabatangan

Sungai Kinabatangan Sandakan
Sumber: Mohd Fazlin Effendy Ooi

Sungai Kinabatangan ini agak luar biasa panjangnya, berukuran 560 km, menjadikan ia sungai yang terpanjang di negeri Sabah. Anda sekeluarga dapat menikmati pelayaran yang seluas pemandangan, dan membuka mata anda tentang geografi sekitar Sabah yang menarik untuk diamati.

Rasanya, menyelusuri Sungai Kinabatangan ini adalah satu aktiviti yang wajib dilakukan untuk sebuah kepuasan percutian yang sebenar.

Di sepanjang perjalanan, anda akan disajikan dengan pemandangan ladang kelapa sawit, kawasan perkampungan dan bandar-bandar kecil sekitar Sabah. Bukan itu sahaja, pada waktu inilah anda boleh melihat kekayaan fauna yang ditawarkan muka bumi Borneo seperti orang utan, ungka, monyet, dan banyak lagi.

Kalau bernasib baik, mungkin juga gajah-gajah besar yang digelar Borneo Pygmy Elephants akan menunjukkan diri.

Alamat: Sungai Kinabatangan, Sabah


7. Pulau Lankayan

Pulau-Lankayan-Sandakan
Sumber: GMC Travel Tours Sdn Bhd

Pulau Lankayan adalah sebuah pulau yang cukup istimewa, istimewanya luar biasa kerana ia menawarkan lebih daripada 30 lokasi yang best untuk aktiviti menyelam yang kebanyakannya boleh diakses dengan menaiki bot beberapa minit dari jeti pulau.

Yang menariknya, ada juga kawasan menyelam yang memiliki bangkai kapal untuk diterokai. Memang menarik, tapi anda dah ada skills menyelam? Kalau tak ada lagi, apa kata kalau mula belajar dari sekarang, barulah dapat menikmati travel dengan keseronokan yang maksimum.

Sebab lain kenapa anda mesti menyelam skuba di sini adalah kerana kekayaan faunanya yang memang wow! Antara hidupan laut yang dapat dilihat adalah ikan anemone, ikan kerapu, blue ribbon eel, juvenile cat fish dan bermacam-macam lagi. Semua ini dapat dinikmati secara HD di dalam air yang cukup jernih.

Alamat: Pulau Lankayan, Sabah


6. Pulau Selingan

Pulau Selingan Sandakan
Sumber: Vestpounds Tours

Juga sebahagian daripada Taman Laut Pulau Penyu, Pulau Selingan menempatkan sebuah pusat penjagaan dan penetasaan telur penyu yang pertama dibina di Malaysia iaitu pada 1 Ogos 1996.

Jenis penyu yang mendarat di sini adalah Penyu Karah dan Penyu Hijau yang selalunya datang mendarat ketika malam menjelma untuk bertelur.

Namun begitu, anda tidak dibenarkan berada di kawasan pantai ketika ini untuk mengelakkan penyu daripada berasa terganggu, namun sebenarnya renjer atau pihak pengurusan tetap bagi peluang untuk anda melihat penyu pada waktu ini dengan pengawasan mereka.

Harga: Dewasa MyKad: RM30, Pelancong: RM60 | Kanak-kanak MyKad: RM20, Pelancong: RM30 | Kamera (Tanpa Flash) RM10

Alamat: Pulau Selingan, Sabah


5. Masjid Jamek Sandakan

Masjid Jamek Sandakan
Sumber: Uwe Aranas / CC By 3.0

Masjid Jamek Sandakan ataupun Masjid Jamek As-Sheikh Hasabollah At-Tohiri adalah sebuah masjid yang sudah pun berusia lebih daripada 130 tahun. Masjid tua yang dibina sekitar tahun 1880-an ini merupakan masjid yang memainkan peranan penting dalam penyebaran ilmu agama Islam ketika zaman pemerintahan British di Borneo Utara.

Masjid yang terletak di lereng bukit ini dikatakan telah diasaskan oleh pedagang dan pendakwah yang datang dari Yemen menggunakan hasil sumbangan penduduk setempat, namun ada juga yang mengatakan ianya telah dibina oleh seorang penduduk Sandakan berketurunan India Muslim.

Disebabkan usia masjid ini yang telah terlalu tua, sudah semestinya ia pernah melalui peristiwa yang menarik. Salah satunya adalah kerana ia pernah dijadikan tempat perlindungan beberapa tentera Jepun dan penduduk ketika Perang Dunia Kedua.

Alamat: Lebuh Empat, Pusat Bandar Sandakan, 90000 Sandakan


4. Sandakan Liberation Monument

Sandakan Liberation Monument
Sumber: Traces Of War

Terletak di hadapan High Court Sandakan, Sandakan Liberation Monument adalah sebuah monumen unik yang dibina untuk memperingati tentera bersekutu yang terkorban di Borneo Utara sewaktu menentang askar Jepun, sebuah pengorbanan yang membawa kepada pengakhiran Perang Dunia Kedua.

Tugu yang berbentuk senapang rifle dengan topi di hujungnya ini menunjukkan tradisi yang diamalkan tentera bagi melambangkan tempat dimana pejuang telah gugur.

Alamat: Sandakan Liberation Monument (Hadapan High Court Sandakan)


3. Scout Nature Park

scout nature park sandakan
Sumber: CEphoto, Uwe Aranas / CC By 3.0

Scout Nature Park adalah sebuah taman ahli pengakap yang mempunyai lanskap alam semula jadi indah untuk dinikmati. Jangan risau, anda yang tidak berpakaian pengakap pun boleh menjadikan taman ini sebagai tempat bersantai bersama keluarga. Selain melihat pemandangan hijau di sekitar, anda juga dapat mempelajari banyak tentang Persatuan Pengakap di Daerah Sandakan.

Alamat: Jalan Borehole 4, 90000 Sandakan


Baca: 25 Destinasi Luarbiasa Di Brunei

2. Bulatan Buaya

Bulatan Buaya Sandakan
Sumber: Car Rental Tawau

Secara keseluruhannya, Sabah sebenarnya banyak memiliki tugu yang unik yang sememangnya menarik untuk dijadikan latar belakang foto percutian. Salah satu tugu ini adalah yang terletak di Jalan Lubuk di mana terdapat sebuah bulatan yang ditengahnya berdiri dengan tegak tugu seekor buaya.

Muncung buaya ini dikatakan menghala ke arah Sandakan Crocodile Farm yang terletak tidak jauh dari sini. Apa lagi? Nampak sahaja Bulatan Buaya ini, teruslah singgah ke taman buaya yang terbesar di Malaysia ini ya. Sebelum itu jangan lupa untuk berselfie di depan tugu buaya berdiri ini.

Alamat : Bandar Labuk Jaya, Batu 7, Sandakan


1. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan
Sumber: Razvan Negoita

Haiwan terpelihara Orang Utan ataupun nama lainnya Wild Red Apes dapat dilihat dalam habitat semula jadinya sekiranya anda sekeluarga melawat Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre.

Saat tiba di sini, anda akan melalui laluan kayu yang akan membawa kaki anda menuju ke arah galeri dan platform tempat memberi Orang Utan makanan. Disarankan untuk anda datang sekitar 30 minit awal sebelum waktu haiwan ini diberi makan kerana sekiranya anda terlewat, kemungkinan pekerja di pusat ini tidak akan membenarkan anda masuk, kan dah sedih?

Info lain yang perlu anda tahu adalah Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre turut menyediakan tempat solat, kedai cenderamata, pusat informasi yang memaparkan video 6 kali sehari, kafe dan tandas yang bersih.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis (9.00am – 12.00pm 2.00pm – 4.00pm) | Jumaat (9.00am – 11.00am 2.00pm – 4.00pm) | Waktu Orang Utan Diberi Makanan (10.00am – 3.00pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM5, Pelancong: RM30 | 18 Tahun Kebawah MyKad: RM2, Pelancong: RM15 | Kamera RM10

Alamat: Sabah Wildlife Department, W.D.T. 200, Sandakan, Jalan Sepilok, Sepilok, 90000 Sandakan


Inilah dia antaranya tempat menarik di Sandakan yang anda boleh lawati, sebuah daerah dalam negeri Sabah yang kaya dengan fauna dan flora yang terjaga indah serta peristiwa sejarah yang mustahil dilupakan. Ingin lebih sebab untuk melawat Negeri Bawah Bayu ini?

Apa kata kalau anda menjenguk sejenak artikel kami berkaitan tempat menarik di Sabah untuk melihat senarai destinasi hebat yang tak terkira banyaknya. Namun, sekiranya anda inginkan percutian dalam kedinginan setelah berhari-hari melalui kepanasan kota, jom baca artikel kami tentang tempat menarik di Kundasang.

Sudah merancang ke mana nak pergi? Jangan lupa untuk melayari booking.com untuk mencari penginapan hebat dalam harga yang menceriakan minda bajet anda.

Selamat bercuti ke Sandakan Sabah!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

Where to see furious orangutans in Malaysia

Where to see furious orangutans in Malaysia

Malaysia, along with Indonesia, is a usually place in a universe where one can declare orangutans in a wild. These singular yet amicable simians are a usually good apes that are singular to Asia. Orangutans mostly feed on fruit, yet also eat leaves, shoots and other foliage and a occasional insect, egg or tiny vertebrate.

The name “orangutan” comes from a Malay difference “orang” definition chairman and “hutan” definition forest. The timberland is a orangutan’s home and a best place to observe these gentle, rarely intelligent primates. In sequence to see orangutans it is therefore endorsed we revisit Malaysia’s inhabitant parks or inlet reserves. You can otherwise visit, or even proffer at, a reconstruction core or animal park that houses orangs, yet this essay will concentration on where to observe them in a wild.

Below is a list of places to see furious orangutans in Malaysia followed by a brief reason of sanctuaries and reconstruction centers where orangutans can be celebrated adult close, yet in captivity. You will notice that each plcae is situated in Malaysian Borneo, and all a orangs we will see are therefore Bornean orangutans, a class that is serve divided into 3 subspecies, named according to their geographic locations on a island: a Northeast, Northwest and Central (only in Indonesia). It is estimated that there are about 41,000 Bornean orangutans vital currently and 7,100 Sumatran orangutans.

Kinabatangan Wildlife Sanctuary, located in Sabah State, is substantially a easiest place to see orangutans in a wild. The retreat is comparatively tiny and orangs can be seen from vessel tours on a Kinabatangan River, along with midget elephants, beak monkeys, macaques, china root monkeys, civets, crocodiles, furious boars, otters and a dizzying array of bird life. The retreat is permitted by a dual hour vessel outing or a automobile or train outing over imperishable palm camp roads, followed by a brief vessel float to a resort. Accommodation includes review character rainforest lodges and reduction costly options such as a rest house, bed and breakfast, homestays and jungle camps for a some-more brave traveller.

Male orangutan, Kinabatangan Wildlife Sanctuary. Pic: Paulo Philippidis (Flickr CC).

Male orangutan, Kinabatangan Wildlife Sanctuary. Pic: Paulo Philippidis (Flickr CC).

Tabin Wildlife Reserve in Sabah State is a vast (around 1200 sq km) haven of lowland rainforest. Tabin became a haven in 1984 due to a vast volume of animals (some endangered) staying in a forest. Besides orangutans, a haven is home to beak monkeys and other primates, Bornean elephants, Sumatran rhinos, Sunda dark leopards, munjac deer, rodent deer and sambar deer, as good as furious cattle famous as tembadau. Tabin also facilities healthy geothermal sand volcanoes, that attract animals in hunt of salt. The sand volcanoes yield good opportunities for spotting wildlife.

Danum Valley Conservation Area, also in Sabah State, is regarded by some as a best place to see orangutans in primitive forests surroundings. This 400sq km rainforest haven is also a good place to equivocate crowds and has one of a richest concentrations of wildlife in Malaysia, that can be celebrated by exploring a endless network of trails. Besides orangutans, Danum Valley is home to Bornean gibbons, red root monkeys, deer and of march many internal birds. Night walks also give a event to see leopard cats, hulk drifting squirrels and tiny nightly primates like a delayed loris and western tarsier. Accommodation ranges from plain bungalows for some-more DIY adventures during a Danum Valley Conservation Area or lush stays during a Borneo Rainforest Lodge.

Wild mom and baby orangutans. Pic: karma-police (Flickr CC).

Wild mom and baby orangutans. Pic: karma-police (Flickr CC).

Batang Ai National Park in Sarawak State, yet not really vast during 24 sq km, is a biggest transnational stable area for pleasant rainforest conservation. It lies during a intersection of Malaysia’s Lanjak-Entimau Wildlife Sanctuary and Indonesia’s Bentuang-Karimun National Park, that together make adult a whopping 10,000 sq km. This lowland rainforest haven has a top orangutan race firmness (1.7 per km) and is home to an estimated 1,000 orangs, yet sightings are not guaranteed. Other primates in a park embody Bornean gibbons, white-fronted and maroon langurs, prolonged tailed and pig-tailed macaques, nightly western tarsier and delayed loris. Additional reptile class in Batang Ai embody dark leopards, civets, bearded pigs, object bears, barking, sambar and rodent deer, martens, weasels, otters, porcupines, hulk drifting squirrels and tree shrews.

Orangutan sanctuaries

Another option for saying orangutans in Malaysia is during wildlife parks, reconstruction centers or sanctuaries. The strange and categorical retreat is Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, located within a Kabili-Sepilok Forest Reserve, about 25 kilometers from a city of Sandakan in Sabah State. Sepilok non-stop in 1964 as a retreat for baby orangutans orphaned due to bootleg hunting, a pet trade, logging, and palm and paper plantations. It is home to between 60 and 80 orangutans. Visitors can declare a feeding of a orangutans and come utterly tighten to these extraordinary creatures during a sanctuary.

Sepilok Rehabilitation Centre. Pic: Rob and Stephanie Levy (Flickr CC).

Sepilok Rehabilitation Centre. Pic: Rob and Stephanie Levy (Flickr CC).

Article source:

10 Day 9 Night Sabah and Kuala Lumpur Golf Package

DAY 1 ARRIVE KOTA KINABALU

Arrive Kota Kinabalu. Meet send to Hyatt Regency Kinabalu.

DAY 2 IN KOTA KINABALU

Full Day Kinabalu Park Poring Hotspring

Nominated by UNESCO as a World Heritage, Kinabalu Park is one of a many biologically opposite areas in a world. Here, Mt. Kinabalu, a tip towering in Malaysia towers majestically during 4095 m (13431 feet). From a montane oak-chestnut timberland ensue to a lowland dipterocarp timberland during Poring. Cross a Canopy corridor to perspective epiphytes flourishing on a treetops. If time permits, we will be means to take a drop during a Hot Springs where a sulfuric calm of a healthy springs are pronounced to have healing value.

DAY 3 IN KOTA KINABALU

Tee off during Sutera Harbour Golf and Country Club.

Designed by heading golf march engineer Graham Marsh, Sutera Harbour Golf Club has garnered several awards of distinction. The march is finished with Bermuda weed and strategically severe bunkers. Playing any multiple of 18 holes, golfers will suffer a par-72 6 thousand metre course. The 27-hole championship golf march is beautifully landscaped with undulating turf and countless waterways, providing a plea for both amateurs and tip professionals alike. You can suffer adult to 17 hours of golf per day and one of a largest comforts in Malaysia.

DAY 4 KOTA KINABALU – SANDAKAN – KOTA KINABALU

Full Day Sepilok Orang Utan Australian War Memorial Park

Depart by moody to Sandakan.

On arrival, accommodate send to a world’s largest – Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. The orphaned orang utans from logging sites, plantations and bootleg sport are rehabilitated before being expelled into a wild. See a primates being fed by a park wardens and a video show. After lunch, ensue to revisit a Australian War Memorial Park before withdrawal Sandakan for Kota Kinabalu by flight.

DAY 5 IN KOTA KINABALU

Tee off during Dalit Bay Golf and Country Club.

Dalit Bay Golf Club Spa provides a many finish golfing and decrease knowledge in Sabah.

Designed by Ted Parslow, this well sculptured 18-hole championship march provides a challenger with a sensitive personification knowledge while enhancing a healthy beauty and a impression of Sabah. Bordered by a Tambalang and Mengkabong rivers with a overwhelming perspective of Mt Kinabalu in a distance, Dalit Bay is a primary wetland march where H2O comes into play during any hole.

DAY 6 IN KOTA KINABALU

Morning, tee off during Borneo Golf and Country Club.

Class – this is what sets Borneo Golf Country Club detached from a rest of a new era golf courses in Sabah.

Designed by a “Greatest Golfer of a Century,” this Jack Nicklaus 18-hole signature march plays along a healthy firth and a seashore of South China Sea. With a fantastic strand sourroundings and ever-present breeze, a rolling Bermuda fairways and receptive though treacherously quick greens, a blueprint measuring 6,546 m has all a mandate of a championship course. Fast gaining a well-deserved repute as a best new march in a country, Borneo Golf Country Club has set new standards for golfing in Borneo and is positively flourishing to turn of a best blueprint in this region. Perhaps no golfing in Sabah is finish though a turn or dual during this prestigious Nicklaus march that is quick gaining a name as a excellent championship blueprint in this region.

Transfer to airfield for afternoon moody to Kuala Lumpur

Arrive Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Meet send to Parkroyal Hotel – located in Bukit Bintang selling party area.

DAY 7 IN KUALA LUMPUR

Half Day City Tour (3 hrs)

An march debate of Kuala Lumpur where we will be introduced to a common commencement of a city to what it is currently – a complicated worldly city. Major highlights of a tour: National Monument, Sultan Abdul Samad Building – Independence Square, a Selangor Club expostulate by a immature lungs of a city – The Kuala Lumpur Botanical Gardens. Kuala Lumpur Tower – suffer a breathtaking perspective of a city including a stately Petronas Twin Tower. The rest of a afternoon is giveaway for we to try a city on your own, selling is good and it is easy to pierce around with taxis and monorail.

DAY 8 IN KUALA LUMPUR

Tee off during Saujana Golf and Country Club

One of a premier courses in a country.

The Palm Course – Also famous as “The Cobra” for a contrast and severe layout. The Cobra is 6565 yards off a blue tees and 6959 yards from a black. One of a holes, a 172 yard (216 yards from a black tees) Par 3, 2nd hole, has been rated as a Most Difficult Hole in Malaysia.

The Bunga Raya Course – Also famous as “The Crocodile”. This scenic 18 has a far-reaching area of H2O and undulating greenery that emanate a clarity of leisure and space. At 6400 yards, it looks deceptively easy though many have regretted underestimating it.

DAY 9 IN KUALA LUMPUR

Tee off during Kuala Lumpur Golf and Country Club

Kuala Lumpur Golf Country Club is one of a excellent golf clubs in Malaysia.

The march is a parkland impression course, with pleasing colourful phony landscaping. Designed to prerogative a intelligent golfer, a length, blueprint and toughness of this course, offers a intensity for vital general tournaments. The magnificient golf march facilities exquisite fairways and greens, severe betterment changes and an sourroundings that enhances a hint of a internal terrain. This 18-hole championship belligerent was pattern in full honour of a peace and beauty of a knowledge and to set any actor in peace with nature. If offers a really opposite character, with healthy grasses and wetlands and a refuge to yield a medium to a countless forms of wildlife and birds in a area.

Golf march designer: Nelson, Wright Haworth

DAY 10 DEPART KUALA LUMPUR

Free compartment send to a airfield for depart flight.

Article source: