Categories
Malaysia Travel Guide

10 Pantai Di Melaka Yang Menarik Untuk Pencinta Pasir Putih & Bayu Laut

Kalau anda belum pernah menjejakkan kaki ke Melaka, apa kata kalau anda ke sini untuk percutian yang akan datang? Kedudukannya dari KL hanyalah 2 jam pemanduan. Negeri ini bukanlah sebuah negeri yang biasa-biasa, sungguh banyak tarikan yang ditawarkannya untuk memuaskan jiwa kembara anda sekeluarga dan untuk memberikan pengalaman percutian yang terhebat dalam hidup.

Bandaraya yang terkenal dengan peninggalan sejarahnya ini turut tidak ketinggalan dari segi pembangunan, pendek kata, tak kira muda atau tua, semua golongan dapat mencari tarikan yang sesuai dengan jiwa masing-masing.

Dalam masa yang sama, negeri ini turut kaya dengan tarikan yang ‘universal’ yang mampu menggoda sesiapa sahaja iaitu alam semula jadinya yang mendamaikan jiwa. Di manakah lokasi keindahan yang memukau ini? Teruskan membaca senarai 10 pantai di melaka yang menarik ini.

10. Pantai Klebang

Pantai Klebang Melaka - Main Image
Sumber: @vandyyap

Lokasi Pantai Klebang ni adalah dalam sekitar 5 ke 6 km dari Bandar Hilir Melaka, dalam beberapa minit memandu dari bandar, anda dah boleh sampai ke pantai ni.

Sebelum menjejakkan kaki di atas pasir pantai ini, anda boleh singgah untuk beli coconut shake yang banyak dijual di sepanjang pantai, tapi dalam banyak-banyak coconut shake ni yang paling ‘viral’ adalah Coconut Shake Original Klebang yang hanyalah 2 km dari kawasan pantai.

Pantai Klebang ni, untuk pengetahuan anda, pernah terkenal dengan kewujudan sebuah penginapan unik yang dipanggil ‘bustel’ yang kini telah pun ditutup dan yang tinggal hanyalah bas-bas kosong sebagai bukti ianya pernah memeriahkan kawasan ini suatu ketika dahulu. Marilah kita berharap agar penginapan menarik ini akan kembali ditawarkan di masa hadapan.

Bercerita tentang aktiviti yang boleh dibuat di sini pula, kawasan pasir pantainya agak luas untuk anda berseronok bersama keluarga sambil bermain layang-layang. Anak-anak juga boleh bermain di taman permainan yang disediakan. Tapi kalau anda nak buat lagi banyak aktiviti, anda boleh datang ke sini pada musim cuti atau hujung minggu, sebab aktiviti seperti ATV, kereta kuda, dan banyak lagi akan ditawarkan.

Alamat: Jalan Klebang Besar, Melaka 75200


Lihat Tawaran Terkini Hotel Terbaik Di Melaka

9. Pantai Puteri Melaka

Pantai Puteri - Melaka Image
Sumber: @fazriani

Pantai Puteri ataupun nama klasiknya Pantai Kundor adalah salah sebuah pantai terkenal yang terdapat di Melaka. Pantai yang terletak di antara Tanjung Keling dan Tangga Batu ini menawarkan pemandangan yang sungguh mendamaikan jiwa, anda dapat menikmati pemandangan matahari terbenam dan terbit dari pantai yang berkepanjangan 2.5 km ini sambil melihat pantulan cahayanya pada laut Selat Melaka.

Di samping menikmati pemandangan pantai, anda juga dapat melihat suasana harmoni para nelayan mencari rezeki. Jualan hasil lautnya pula boleh didapati di kawasan berdekatan, anda boleh membeli hasil seperti sotong, ikan dan ketam dalam harga yang sangat murah.

Selain itu, fasiliti yang disediakannya juga agak sempurna. Kemudahan yang disediakan untuk pelawat adalah seperti masjid, kedai-kedai makan, chalet, hotel dan tandas awam.

Alamat: Tanjung Kling, Central Melaka, Melaka


8. Pantai Pengkalan Balak

Pantai Pengkalan Balak - Main Image
Sumber: @geng_masjidtanah

Terletak di sebuah pekan lama di Melaka, Pantai Pengkalan Balak adalah lokasi perkelahan yang cukup terkenal di negeri ini. Kalau dah terkenal tu mestilah ada sebabnyakan? Salah satu puncanya adalah kerana kemeriahan kawasan di sekitar pantai ini dengan restoran dan juga kedai-kedai yang menjual banyak barangan lain seperti mainan dan pakaian.

Di samping itu, kawasan di sekitar pantai ini juga diperindahkan lagi dengan perkampungan nelayan yang unik pada pandangan mata warga kota. Kesemua kriteria istimewa ini menjadikan Pantai Pengkalan Balak agak penuh dengan pelancong pada musim cuti sekolah.

Mengenai tarikan yang terletak berdekatan dengan pantai ini pula, anda boleh melawat kawasan seperti  Pusat Konservasi dan Penetasan Penyu Karah di Pantai Kamunting dan Kompleks Falak Al-Khawarizmi.

Alamat: Masjid Tanah, Melaka


7. Pantai Padang Kemunting

Pantai Padang Kemunting - Main Image
Sumber: @azulijoy

Pantai  Padang Kemunting ini juga tak kurang meriahnya dengan pantai yang lain. Kat sini anda boleh menemui banyak kedai-kedai makan yang sentiasa hidup dari pagi hinggalah waktu malam. Kalau terasa mengidam makanan laut, inilah salah satu lokasi yang boleh anda lawati untuk memuaskan keinginan tu.

Setelah puas menikmati masakan enak di mana-mana gerai yang terdapat di sini, anda boleh merehatkan badan dengan berkelah di tepi pantai, tapi, dinasihatkan untuk pergi ke kawasan yang sedikit jauh dari gerai-gerai ataupun di hujung pantai sekiranya anda ingin menikmati keindahan yang sebenar tanpa gangguan.

Alamat: Jalan Persisiran Pantai, Kampung Padang Kemunting 78300 Masjid Tanah, Masjid Tanah, Melaka 78300


6. Pulau Besar

Pulau Besar Melaka - Main Image
Sumber: nazatul-nashya.blogspot.com

Untuk menuju ke pulau ini ada dua cara, pertama, anda boleh menaiki feri dari Jeti Anjung Batu, ataupun yang kedua, anda boleh memilih untuk menaiki bot laju yang terdapat di Jeti Umbai. Sekiranya anda memilih bot laju, perjalanan anda untuk ke pulau ini adalah bergantung kepada pasang dan surut air laut.

Pulau Besar ini sebenarnya adalah sebuah pulau yang agak berbeza daripada pulau yang lain. Ia bukanlah sebuah pulau biasa yang padat dengan pelancong sepertimana yang terdapat di perairan Thailand atau Johor, sebab pulau ini menyimpan 1001 misteri yang tersendiri. Rasa excited nak tahu?

Mengikut cerita, Pulau Besar ini dahulunya merupakan tempat pendaratan sekumpulan ahli agama yang mana salah seorang daripadanya adalah Sheikh Ismail Abdul Qadir yang berketurunan Rasulullah s.a.w. daripada nasab keturunan Saidina Hassan. Dekat pulau inilah mulanya perkembangan ilmu agama Islam. Nak tahu lagi detail tentang pulau ini? Anda boleh google. Semakin banyak anda cari, makin menarik kisahnya.

Bagi anda yang ingin ke sini, antara tarikan yang boleh dilawati adalah Gua Yunus, Kubur Tok Putih Tok Janggut, Muzium Pulau Besar dan banyak lagi. Cumanya, dinasihatkan sekiranya ingin ke sini, anda perlu menjaga tatatertib sebagai muslim dan datang dengan niat yang baik.

Alamat: Pulau Besar, Melaka


Baca: 25 Homestay Di Melaka Yang Sesuai Untuk Bajet Traveller

5. Pulau Upeh

Pulau Upeh - Main Image
Sumber: @hafiizhalias

Pulau Upeh adalah sebuah pulau yang terletak dekat dengan Pantai Klebang. Pulau yang berkeluasan 2.6 hektar ini memiliki kisah yang sangat penting berkait dengan sejarah negeri Melaka.

Mesti anda pernah dengar tentang Kota A Famosa kan? Kalau anda nak tahu, di sinilah asalnya batuan yang digunakan untuk membina Kota A Famosa diambil. Batu untuk membina A Famosa ini bukanlah batu yang biasa, tapi adalah batu jenis laterit yang dikatakan sangat kukuh, ini dibuktikan dengan kewujudan peninggalan kota ini walaupun telah berdekad-dekad berlalu. Sekiranya anda ke sini, anda dapat melihat banyak kesan-kesan batu yang telah dipahat.

Pulau Upeh atau nama yang diberikan oleh orang Portugis kepadanya Liha De Pedras ini dikatakan akan dibaik pulih oleh kerajaan dengan cadangan seperti menaiktaraf hampir 40 buah chalet yang terdapat di sini serta untuk menerapkan  pengaruh seni bina masyarakat yang berbilang kaum di Malaysia seperti ukiran kayu, pagoda dan sebagainya.

Alamat: Pulau Upeh, Melaka


4. Pantai Teluk Gong

Pantai Teluk Gong - Melaka Image
Sumber: @adekyahaya

Pantai Teluk Gong ini adalah sebuah keindahan alam semula jadi yang terletak dekat dengan Pelabuhan Klang, Selangor.  Walaupun terletak tidak jauh daripada lokasi yang sibuk dengan aktiviti perdagangannya, kawasan di sekitar Pantai Teluk Gong ini tetap damai, penuh dengan perkampungan-perkampungan tradisional seperti  Teluk Gong sendiri, Kampung Baru Batu Lima, Teluk Panglima Garang dan perkampungan Sijangkang.

Seperti namanya, Pantai Teluk Gong, kawasan perkampungan yang terdekat adalah Teluk Gong yang juga merupakan sebuah perkampungan nelayan. Di sini, anda dapat merehatkan fikiran dengan memerhatikan kehidupan penuh harmoni penduduk yang sibuk dengan aktiviti menangkap ikan menggunakan jaring.

Bagi anda yang duduk tidak jauh dari Klang, jangan lupa untuk singgah ke pantai indah ini untuk melegakan fikiran.

Alamat: Pantai Teluk Gong, Melaka


3. Tanjung Kling

Pantai Tanjung Kling Melaka - Main Image
Sumber: @shun2u

Terletak hanyalah dalam 20 minit daripada pusat bandar Melaka, Tanjung Kling adalah sebuah destinasi di Melaka yang sangat terkenal dalam kalangan pelancong. Walau bagaimana pun, sekiranya anda ingin menikmati suasana sebenar keindahan di Tanjung Kling, satu-satunya penginapan yang menawarkan ‘spot’ yang terbaik untuk anda merasakan kenyamanan kawasan ini adalah di Everly Resort Hotel. Hotel ini memiliki sebahagian daripada pantai ini sebagai pantai peribadinya.

Selain pantai indah yang dapat dinikmati dengan penuh privasi daripada hotel ini, anda juga dapat merancang pelbagai aktiviti menarik seperti menaiki banana-boat, menyelam skuba, berkayak, island hopping dan sebagainya.

Alamat: Tanjung Kling, Melaka


2. Pantai Sungai Tuang

Pantai Sungai Tuang Melaka - Main Image
Sumber: @Sugunarani Mahadevan

Pantai Sungai Tuang adalah sebagaimana pantai yang lain, menawarkan keindahan pemandangan yang terbentang luas di hadapan mata. Namun yang menambahkan lagi seri pantai ini adalah kawasan pesisirnya  yang ditumbuhi dengan pokok-pokok yang berbunga.

Untuk pengetahuan anda, pihak berkuasa turut membina konkrit di sekitar pantai ini untuk mengurangkan hakisan daripada air laut.

Alamat: Pantai Sungai Tuang, Masjid Tanah, Melaka


1. Pantai Tanjung Bidara

Pantai Tanjung Bidara - Main Image
Sumber: @shud_shu07

Pantai Tanjung Bidara adalah sebuah pantai indah yang terletak hanyalah 2 km dari Kem Terendak dan 10 km dari bandar Masjid Tanah. Pantai yang landai berpasir putih ini merupakan destinasi yang sesuai untuk anda sekeluarga berseronok menikmati waktu cuti untuk berkelah sambil menikmati angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa dan pemandangan yang memukau jiwa.  Pantai ini juga sesuai untuk anda jadikan sebagai lokasi bermandi-manda bagi menyegarkan badan setelah puas meneroka kawasan sekitar.

Anda juga tak perlu terlalu risau untuk membawa anak berseronok dengan air pantai di sini kerana Menara Kawalan Pantai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) terdapat di tepi pantai dan bersedia membantu sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Kemudahan lain yang terdapat di sini adalah padang permainan kanak-kanak, kedai makan, surau, tandas awam dan bilik mandi. Semuanya lengkap tersedia.

Alamat: Pantai Tanjung Bidara, Terendak, 78300 Masjid Tanah, Malaka


Baca: 12 Resort Di Melaka Yang Menarik Untuk Percutian Keluarga Istimewa

Inilah antaranya tarikan alam semula jadi yang ditawarkan di sekitar Melaka. Walaupun bilangannya agak kecil, keindahan destinasi-destinasi ini tidak kurang hebatnya dengan tarikan pantai dan pulau indah di negeri yang lain. Tambahan pula, sejarah penting yang menyentuh sebahagian daripada kawasan tarikan ini, membuatkan pantai dan pulau yang ada di Melaka ini memiliki daya tarikannya yang tersendiri.

Tak sabar untuk melawat Bandaraya Bersejarah ini? Sebelum itu, jangan lupa untuk survey penginapan yang terbaik terlebih dahulu supaya keseronokan anda bercuti tidak dicemari oleh masalah tempat tinggal sewaktu di Melaka. Untuk membantu anda membuat pilihan, anda boleh membaca artikel kami yang bertajuk Hotel Murah di Melaka untuk percutian yang tidak mengeringkan poket anda.

Tapi sekiranya anda inginkan percutian yang sempurna bersama keluarga dalam segala aspek, anda boleh memilih salah satu daripada penginapan yang  disenaraikan dalam artikel kami bertajuk Hotel Menarik di Melaka.

Bagi percutian yang padat dengan aktiviti menarik untuk dilakukan sewaktu di Melaka, anda boleh memilih untuk menginap di salah satu daripada resort yang ditawarkan di negeri ini. Anda dijemput untuk membaca artikel kami yang bertajuk Resort di Melaka yang Menarik untuk membantu anda membuat pilihan terbaik.

Anda juga boleh melayari booking.com untuk pilihan penginapan dalam harga berpatutan yang tiada penghujungnya.

Semoga percutian anda sekeluarga di Melaka dapat memberikan kepuasan kembara yang tak terhingga, di mana anda dapat merasakan aura era yang telah berlalu serta belaian keindahan alam semula jadinya yang cukup mendamaikan. Selamat bercuti ke negeri Hang Tuah!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

Categories
Uncategorized

Pantai Pengkalan Balak, Melaka

Pantai Pengkalan Balak
Pantai Pengkalan Balak

Pantai Pengkalan Balak merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara. Pesisir pantainya yang luas didampingi keindahan dan keunikan kampung-kampung nelayan menjadikan suasana persekitarannya amat damai dan permai.

Pantai yang popular dengan pelbagai bentuk chalet persendirian ini memberikan peluang kepada pengunjung dan pelancong untuk menginap dan menikmati suasananya yang permai pada sebelah malam. Para Pengunjung juga berpeluang menyaksikan kegirangan nelayan-nelayan yang pulang membawa hasil laut menjelang senja hari.Pengkalan Balak merupakan sebuah pantai yang terkenal di negeri MelakaMalaysia dalam daerah Alor Gajah. Pantai Tanjung Bidara terletak berdekatan dengan Kem Terendak, sebuah kem tentera dan pantai Tg Bidara. Pantai yang terletak 10 km dari bandarMasjid Tanah ini merupakan pantai perkelahan yang terkenal di negeri Melaka.

Penempatan ini terdiri daripada 11 buah kampung tradisional dengan kebanyakan penduduk bekerja sebagai petani dan nelayan.

Pengunjung ke Pantai Padang Kemunting akan berpeluang melihat penyu karah, spesies yang hampir pupus. Pusat Penetasan Penyu Jabatan Perikanan di Padang Kemunting berperanan dalam menyelamat dan melindungi penyu karah ini. Pantai Pengkalan Balak pula merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara

Berdekatan pantai terdapat Kompleks Falak Al-Khawarizmi yang menempatkan Balai Cerap, Planetarium, Pusat Latihan Falak dan Balai Cerap Robotik.

Categories
Uncategorized

ZOOM MALAYSIA, ZOOM MELAKA…

homestay in singapore, homestay in kerala, heeren inn melaka, melaka beach resort, malacca hotels malaysia, budget hotel at melaka, homestay perth, sunflower hotel melaka, hotel melaka malaysia, resorts in malacca, resorts in melaka, hotels in malacca malaysia, accommodation in malacca, singapore homestay, hotel malacca malaysia, homestay in malaysia, malacca resorts, orchid hotel melaka, ayer keroh country resort melaka, hotels in melaka malaysia, melaka resorts, motel melaka, malacca hotel list, malacca beach resort, find homestay, homestay los angeles, hotel johan melaka, hotel-hotel di melaka, melaka hotel near jonker street, rs park hotel melaka, hotel melaka bandar hilir, hotels at melaka, melaka raya hotel, hotel in melaka malaysia, budget hotels in malacca, budget hotel di melaka, melaka resort and hotel, hotel in melaka near beach, evelyn hotel melaka, homestay boston, tune hotel melaka, hotel in malacca malaysia, hotel bandar melaka, malacca hotel booking, aldy hotel stadhuys malacca, hotel weilia melaka, 5 star hotel in melaka, fairway hotel melaka, cheap hotel in malacca, hotel melaka raya, hotel melaka budget, melaka hotel budget, 3 star hotel in melaka, list of hotels in melaka, hostel melaka, melaka budget hotels, homestay.com, hotel a famosa melaka, cheap hotel melaka, hotel dan resort di melaka, budget hotel in malacca town, hotel near jonker street melaka, budget hotels melaka, melaka beach hotel, hotel at melaka town, melaka hotel review, hotel malaysia melaka, halcyon hotel melaka, hotel di melaka raya, tower hotel melaka, resorts melaka, www.homestay.com, malacca budget hotels, hotel kat melaka,   

 asean heritage residence melaka malaysia     laksamana-townlodge-melaka-malaysia-malacca-aparment

LIST OF HOTEL, RESORT, CHALET, HOME STAY, BAJET HOTEL, HOTEL MURAH IN MALACCA


Pakej percutian dan pelancongan ke Melaka

Penginapan di sekitar bandaraya Melaka bersejarah

Penginapan di sekitar Bandar Melaka International Trade Center (MITC), Hang Tuah Jaya, Ayer Keroh, Melaka
Penginapan di kawasan pantai Pantai Puteri / Tanjung Kling / Klebang di Melaka
Penginapan di kawasan pantai Pengkalan Balak dan Tanjung Bidara,
Other Promotions

PAKEJ LAWATAN, BERKUMPULAN, ROMBONGAN SEKOLAH, SEMINAR DAN FAMILY DAY DI MELAKA

Kami menyediakan pakej lawatan pelajar ke Melaka dengan pakej lawatan yang sangat menarik

Bermula jam 9 pagi rombongan akan ditemukan dengan pemandu pelancong kami di Plaza Tol Ayer Keroh dan taklimat dari Pemandu Pelancong berkaitan Melaka akan diberikan…

Selepas itu beberapa siri lawatan telah disusun dari pagi tersebut hinggalah ke lewat malam iaitu :

1. Taman Mini Malaysia & Mini Asean, Ayer Keroh Melaka

2. Zoo Melaka, Ayer Keroh

Selepas selesai sesi pagi para pelajar akan dibawa untuk makan tengahari di Hotel ataupun restoran makanan masakan asam pedas Melaka. Selepas makan tengahari para pelajat akan Check in di tempat penginapan pada kira-kira jam 2 petang sebentar untuk rehat dan solat dan setelah itu lawatan seterusnya disambung ke :

3. Muzium Samudera iaitu didalam Replika Kapal Flor De Lamar di Banda Hilir Melaka.

muziumsamudera.jpg image by azieuraya

4. Muzium Warisan Melaka, Bandar Hilir Melaka

5. Menaiki Bkt St Paul

6. Bergambar di Kota A Famosa

7. Melawat dan membeli belah di Gerai Cenderahati Medan Samudera

Setelah selesai acara di Banda Hilir, pelajar akan dibawa ke tempat bersejarah laksamana Hang Tuah

8. Perigi Hang Tuah, Duyong Melaka

PERIGI HANG TUAH. KAMPUNG DUYONG. MELAKA. MALAYSIA

Setelah selesai pelajar dibawa balik ke tempat penginapan untuk berehat dan solat Asar dan seterusnya makan malam. Selepas itu pelajar akan dibawa semula ke Banda Hilir untuk menaiki ;

9. Menaiki Eye On Malaysia

10. Melaka River Cruise

Setelah selesai semua, pelajar akan dibawa pulang berehat di tempat penginapan. Program pada hari esoknya selepas sarapan pagi adalah acara adalah bebas, namun begitu para pelajar boleh dibawa ke berjalan-jalan sekitar Melaka sehingga jam 12 tengahari untuk checkout dari tempat penginapan.

Kos untuk pakej lawatan pelajar adalah seperti berikut:

  • PAKEJ SEORANG PELAJAR RM 100.00
  • PAKEJ SEORANG GURU RM 160.00
  • KOS PEMANDU PELANCONG RM 250.00

Untuk pertanyaan lanjut sila hubungi kami:

World Heritage Management
No. 41-1, Jln Kristal 1, Taman Limbongan Indah, 75250 Melaka, Malaysia
HOTLINE:
019-7257388 (Ms Hana)
Fax: 06-3351314
Email:

Sekiranya anda ingin mencari tempat percutian di dalam negara, tidak lengkap sekiranya tidak berkunjung ke Melaka.  Melaka kini mempunyai tarikannya yang tersendiri. Di antaranya ialah menaiki beca di tengah-tengah kota, menaiki bot di Sungai Melaka ataupun bersiar-siar di kawasan yang menceritakan tentang peperangan dan penyeksaan, percintaan dan penyesalan. Sebagai destinasi yang menawarkan bukan sahaja pelancongan, tetapi khidmat kesihatan dan pendidikan yang tinggi, bandar raya bersejarah Melaka  sememangnya tiada tandingannya.

Bercuti memang memerlukan kita mengeluarkan belanja yang banyak. Tambahan pula dengan keadaan ekonomi negara yang tidak mengizinkan, semakin ramai yang memerlukan tempat percutian yang tidak memakan belanja yang banyak terutamanya tempat penginapan sama ada di hotel mahupun di chalet-chalet. Di mana tempatnya?Sila lihat apa yang kami tawarkan untuk percutian anda di Melaka yang pastinya lebih bermakna tanpa perlu perbelanjaan penginapan yang tinggi. Cuma pastikan anda nikmati percutian dengan senang hati di sini.

Melaka bukan sahaja terkenal dengan peninggalan sejarahnya, anda juga boleh nikmati suasana pantai yang tenang dan nyaman serta nikmati kedinginan bayu pantai yang menyegarkan anda. Anda pasti terpesona dengan keindahan pantai Pengkalan Balak dan Pantai Puteri di Melaka. Pantai Pengkalan Balak yang sememangnya popular dengan keindahannya pasti memberi keseronokan kepada anda kerana di sini terdapat Resort untuk anda bermalam iaitu D’nelayan Beach Resort. Bermalam di resort yang murah dan chalet yang selesa membuatkan anda tidak perlu risau tentang perbelanjaan anda.

pengkalan balak 119 [320x200]

Menikmati keindahan Pantai Pengkalan Balak di D’nelayan Beach Resort

Rangkaian chalet murah dan selesa untuk anda di D’nelayan Beach Resort juga ada seperti:

  • Rizalan Chalet
  • Astana Edayu Chalet
  • Dceria Chalet
  • Deruan Ombak Chalet
  • Kembang Sejati Chalet
  • Damarsuria Chalet
  • Gong Chalet
  • Asyraf Chalet

Rizalan Chalet                                             Gong Chalet

Deruan Ombak Chalet                      Damar Suria Chalet

Di D’nelayan Beach Resort, anda tidak perlu memikirkan masalah anda. Anda cuma perlu bergembira kerana di sini kami menawarkan pakej-pakej menarik untuk kegembiraan anda seperti:

  • Pakej lawatan tempatan
  • Pakej pengangkutan untuk lawatan ke Melaka
  • Pakej Sukaneka
  • Pakej Memancing
  • Pakej urutan tradisional
  • Kem Motivasi
  • Pakej Seminar
  • Pakej Hari Keluarga

Di Pantai Pengkalan Balak juga anda berpeluang melihat penyu karah yang terdapat di sini. Kami juga menyediakan perkhidmatan untuk anda yang berminat untuk mengadakan lawatan ke Bandar Melaka. Pasti berbaloi kunjungan anda ke Melaka kerana kami penuhi dengan melawat tempat-tempat bersejarah seperti:

  • A’ famosa
  • Musium UMNO
  • The Stadthuys
  • Mini Asean
  • Mini Malaysia
  • Taman Buaya


Banyak lagi tempat-tempat menarik untuk dilawati di Melaka. Di Bidara Puteri juga anda mampu nikmati keindahan Pantai Puteri dan melihat matahari terbenam. Nikmati makanan tempatan yang enak dan segar di pantai puteri. Penginapan di Pantai Puteri adalah lebih bermakna jika anda menginap di Bidara Puteri Beach Resort. Hotel ini menyediakan bilik yang cantik dan selesa untuk anda. Ketenangan di resort ini memberi anda peluang untuk meluangkan masa bersama, berjalan di pantai sambil melihat ombak menghempas pantai, mandian bunga di tab mandi, makan malam dengan diterangi cahaya lilin atau membaca dengan tenang ditemani suara burung dan hempasan ombak pantai.


Bidara Puteri Beach Resort menjanjikan percutian indah untuk anda.


Sekiranya anda lebih berminat kepada suasana di bandar tetapi inginkan tempat yang tenang, selesa dan menjimatkan, anda pasti sukakan RS PARK HOTEL yang terdapat di Bandar Hilir, Melaka. Anda boleh nikmati suasana malam yang meriah di sini dan membeli belah di Mahkota Parade, atau menghabiskan masa berjalan di Jonker Walk yang popular dengan barangan antik dan tradisional Melaka. Anda juga boleh melawat tempat-tempat bersejarah yang berdekatan seperti Kota A’famosa, Musium UMNO, The Stadthuys, Menara Taming Sari dan banyak lagi dan anda pasti terpesona dengan sejarahnya.  RS PARK HOTEL menawarkan harga menarik dan berpatutan untuk anda yang inginkan perbelanjaan penginapan yang lebih murah di Bandar Melaka.

RS Park Hotel di Bandar Hilir, Melaka.


Tempat yang boleh dilawati di Bandar Melaka sambil menginap di RS Park Hotel

Ingin tahu lebih lanjut? Lawatlah sendiri Negeri Melaka dan anda pasti terpesona dengannya. Pendek kata Melawat Melaka umpama melawat seluruh Malaysia kerana semuanya ada di sini. Pasti lebih jimat di sini!

_____________________________________________________________

INGIN TAHU LEBIH LANJUT TENTANG SENARAI BUDGET HOTEL UNTUK PENGINAPAN ANDA DI MELAKA? HUBUNGI KAMI:

EMAIL: [email protected]

Categories
Uncategorized

Malacca:City of lights

WITH the Unesco World Heritage Site status under its belt, Malacca is now fast earning the tage ‘City Of Lights’.

The tag is for obvious reasons as anyone who takes a slow drive around the city or a 4km riverboat cruise down the Malacca River just when the sun begins to set would be enchanted by the myriad of illumination at various parts of the city.

Majestic: The Straits Mosque (Masjid Selat) in Pulau Melaka decorated with colourful lights in the evening.

For many locals and tourists alike, the sight of city’s landmarks and historical monuments bathed in reddish hue lights with trees lined with rice light bulbs is a sight to behold.

Popular locations such as the 17th Century Dutch Stadhuys Complex area, Jonker and Heeren Street and the city’s older quarter along parts of the recently rehabilitated and beautified Malacca River are among the brightly lit landmarks.

The idea to light up the city is in line with Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustams vision of creating a brighter and more cheerful looking state and city to promote it as the ideal tourist destination.

Chameleon: Besides buildings, some giant trees in Ayer Keroh are also decorated with chasing lights that changes colours every few seconds at night.

“A city that is brightly lit gives it a more cheerful appearance. This can be seen in most major cities around the world that are well-known tourist destinations,” he said, adding that Paris and Singa pore are such good examples.

He also said the effort is in line with the state’s vision of achieving a developed status by 2010.

“Up to 2008, some 87,946 street lamps have been erected across the state, making it one of the most lighted up states in the country.

“We estimate that by 2010, there will be 91,946 street lamps throughout the state. We are not only brightening up the city but also the villages in the outskirts.”


Famous street: The Jonker Street is decorated with red lights at night.


However, this feat comes with a price with the Malacca Historic City Council having to shoulder the bulk of Tenaga Nasional Berhads monthly electricity bill.

Mayor Yusof Jantan said the council pays up to RM800,000 each month or a whopping RM8.4mil per year to light up the city with decorative and street lights.

Despite this, Yusof said that there are plans to further light up strategic locations both within and in the outer limits of the city under the councilsBersih dan Indah slogan.

Bright eyes: The 60m Eye on Malaysia situated next to the Malacca River mouth is also decorated with stunning lights at night.


“One of the locations being looked into is several large trees along the main road next to the World Youth Foundation about 1.5km from the Ayer Keroh toll.

“We have decorated one of the trees with lights and feedback has been very positive so far, he said, adding that effort by the city council to light up the city further depends largely on the availability of budget.

“It takes about RM80,000 to purchase and install the necessary types of lighting for a particular area and this does not include having to pay TNB monthly electricity bills,” he said.

Though the primary aim of lighting up the city maybe for aesthetic reason, he said that there is a dual purpose behind it.

“Besides promoting tourism, better lit streets and roads in the city helps prevent crime,” he said, adding that a study conducted showed that a well-lit area can help reduce crime by 30%.

Source: www.thestar.com.my

Categories
Uncategorized

Pantai Pengkalan Balak, Melaka

Pantai Pengkalan Balak
Pantai Pengkalan Balak

Pantai Pengkalan Balak merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara. Pesisir pantainya yang luas didampingi keindahan dan keunikan kampung-kampung nelayan menjadikan suasana persekitarannya amat damai dan permai.

Pantai yang popular dengan pelbagai bentuk chalet persendirian ini memberikan peluang kepada pengunjung dan pelancong untuk menginap dan menikmati suasananya yang permai pada sebelah malam. Para Pengunjung juga berpeluang menyaksikan kegirangan nelayan-nelayan yang pulang membawa hasil laut menjelang senja hari.Pengkalan Balak merupakan sebuah pantai yang terkenal di negeri MelakaMalaysia dalam daerah Alor Gajah. Pantai Tanjung Bidara terletak berdekatan dengan Kem Terendak, sebuah kem tentera dan pantai Tg Bidara. Pantai yang terletak 10 km dari bandarMasjid Tanah ini merupakan pantai perkelahan yang terkenal di negeri Melaka.

Penempatan ini terdiri daripada 11 buah kampung tradisional dengan kebanyakan penduduk bekerja sebagai petani dan nelayan.

Pengunjung ke Pantai Padang Kemunting akan berpeluang melihat penyu karah, spesies yang hampir pupus. Pusat Penetasan Penyu Jabatan Perikanan di Padang Kemunting berperanan dalam menyelamat dan melindungi penyu karah ini. Pantai Pengkalan Balak pula merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara

Berdekatan pantai terdapat Kompleks Falak Al-Khawarizmi yang menempatkan Balai Cerap, Planetarium, Pusat Latihan Falak dan Balai Cerap Robotik.

Pada era tahun 60-an,pantai ini amat popular kepada askar-askar British beriadah bersama keluarga. Adapun askar-askar British adalah petugas-petugas di kem bersebelahan pantai Tanjung Bidara iaitu Trendak Camp.

Apabila tahun 1971 kesemua petugas/askar itu dihantar pulang ke Britain (perjanjian kemerdekaan) maka pantai Pengkalan Balak menjadi sepi hampir kepada dua dekat. Pada tahun 1987 atas jasa anak watan kg. Pengkalan Balak itu sendiri iaitu Allahyarham YB Bahari Hassan, membina sebatang jalan di pinggir sepanjang pantai,maka pantai tersebut kembali menjadi ceria dan popular sebagai aset pelancongan.

Jalan tersebut dikenali “Jalan Persiaran Pantai”(JPP). Untuk pengetahuan umum sepanjang JPP itu adalah meliputi pantai Kok Ett(Hohoya), pantai Seman Jawa, pantai Haji Sidek, pantai Mat Bongkak, pantai Orang Putih (pantai Sidang Husin), pantai Wak Entel dan pantai Wahab Penyu.Kesemua ceruk pantai yang disebutkan itu, mempunyai rentetan peristiwanya yang tersendiri.

Contohnya, dipantai Mat Bongkak disekitar tahun-tahun penghujung tujuhpuluhan pernah seekor buaya terdampar di pantai tersebut. Peristiwa ini amat mengemparkan penduduk kg.Pengkalan Balak dan sekitarnya.

GAMBAR PANTAI PENGKALAN BALAK, MELAKA.

DENGAN KOS RENDAH,ANDA JUGA DAPAT BERCUTI BERSAMA KELUARGA TERCINTA.

dsc00012 tanjung-bidara

pengkalan-balak-102 pengkalan-balak-094 pengkalan-balak-008

images14 images16 images12

images7 images11 images8

images131 images12 images3

______________________________________________________

HUBUNGI KAMI UNTUK TEMPAHAN ATAU SEBARANG SOALAN:

Email: [email protected]

Hotline: 019-7346867 (Encik Zozli)

016-9714924/012-6190875(Encik Zamri)