Categories
Malaysia Travel Guide

21 Hotel Murah Di Georgetown Yang Menarik & Selesa Untuk Percutian Bajet Sempurna

 

Bila bercakap tentang street food dan street art, negeri mana di Malaysia yang akan terlintas di fikiran anda? Kalau tak Ipoh, Pulau Pinanglah tempatnya bukan? Semua tarikan ini cukup meriah di ibu negeri Pulau Pinang, Georgetown, sebuah bandar yang sangat popular dalam kalangan pelancong dalam dan luar negara.

Di mana sahaja anda pandang, mesti ada sahaja tarikan yang menarik dan cun untuk bergambar, sebuah bandar yang ternyata cukup kreatif dan penuh warna-warni. Teringin ke Georgetown untuk merasai semua ini tapi tak nak keluar bajet yang banyak untuk penginapan? Dalam artikel ini kami senaraikan lebih daripada 20 buah hotel murah di Georgetown yang unik dan menarik, jangan buang masa lagi, teruskan membaca.

21. Time Capsule Hotel

Time Capsule Hotel Georgetown

Anda suka sains fiksyen? Time Capsule Hotel ini memang sesuai sangatlah untuk anda! Ruang tidur yang kelihatan futuristik di hotel ini cukup selesa, pencahayaannya melenakan mata, katil dan bantalnya sangat empuk, semuanya sempurna untuk merehatkan badan yang penat setelah seharian berjalan.

Time Capsule Hotel Georgetown - Room Image

Setiap ruangan tidur ataupun ‘pod’nya agak luas dan lengkap dengan penyejuk udaranya sendiri. Bagi wanita, ruang tidur sebegini mungkin kurang selesa kalau bercampur dengan lelaki kan? Jangan risau, pihak hotel mengkhaskan tingkat 1 hotel ini hanya untuk ruang tidur wanita.

Harga: Dari RM132+ Semalaman

Alamat: 420,Chulia Street,10200,Georgetown Malaysia, 10200 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


20. The Campbell Times

The Campbell Times Hotel Georgetown Penang

The Campbell Times adalah sebuah penginapan yang berkonsep unik dan simple. Dengan harga yang murah, anda dapat menikmati pelbagai kemudahan seperti penyejuk udara yang menyegarkan, kemudahan seterika dan TV berskrin rata.

The Campbell Times Hotel Georgetown Penang - Room Image

Bukan itu sahaja, lokasinya juga sangat strategik, berdekatan dengan gerai-gerai makanan seperti Roti Canai Transfer Road, Nasi Kandar Line Clear, kedai Jeruk Pak Ali dan banyak lagi. Nak lagi syok, sewa sahaja basikal yang disediakan hotel barulah senang nak lawati banyak tempat menarik sekitar Georgetown ni!

Harga: Dari RM108+ Semalaman

Alamat: No.112,Campbell Street, 10100 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


19. Wassup Youth Hostel

Wassup Youth Hotel Georgetown

Penginapan di Wassup Youth Hotel ini terdiri daripada dua jenis iaitu penginapan jenis dorm dan juga bilik. Untuk penginapan dorm, kemudahan yang disediakan adalah loker yang besar untuk menyimpan barangan, lampu bacaan dan plug. Untuk penginapan bilik pula lengkap dengan TV, peti keselamatan untuk menyimpan barangan berharga, cerek elektrik dan banyak lagi.

Wassup Youth Hotel Georgetown - Room Image

Hostel ini turut menyediakan kemudahan dapur kongsi, ruangan lepak untuk menonton TV, dan tempat bersantai dengan kemudahan komputer dan meja biliard. Kalau cuaca buruk di luar, tak ada sebablah untuk anda merasa bosan di hostel sini. Jangan terkejut, dengan harga serendah ini, anda juga boleh bermandi-manda di kolam renang yang disediakan. Bawah RM200 untuk semua ni? Berbaloi-baloi baq hang.

Harga: Dari RM86+ Semalaman

Alamat: 495E, Jalan Penang, Georgetown, Penang, 10000 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


18. Chulia Mansion

Hotel Chulia Mansion Georgetown

Bagi anda yang datang ke Penang dengan kenderaan sendiri, Chulia Mansion adalah salah satu hotel yang sesuai untuk anda kerana lengkap dengan kawasan parking percuma.  Yang menariknya lagi tentang hotel ini adalah anda dapat menikmati minuman ringan percuma setiap hari pada pukul 5.30pm – 7.30pm, ais krim percuma dari pukul 2.00pm – 12.00am, di samping minuman percuma seperti teh, kopi serta biskut selama 24/7!

Hotel Chulia Mansion Georgetown Penang - Room Image

Di bahagian bumbung hotel ini juga terdapat jakuzi dengan 8 ruang duduk. Macam mana? Hebat juga untuk hotel dengan harga yang semurah ini kan? Di samping itu, lokasi hotel ini juga agak strategik, berdekatan dengan tarikan pelancongan Little India dan banyak lagi.

Harga: Dari RM170+ Semalaman

Alamat: 413 Lebuh Chulia, 10200 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


17. Kimberley Hotel Georgetown

Kimberly Hotel Georgetown

Kimberley Hotel Georgetown terletak di lokasi yang sangat strategik yang mana di sebelah kanannya terdapat 2 buah pusat membeli-belah serta stesen bas Komtar, manakala sebelah kiri hotel pula terdapat banyak gerai-gerai makanan. Sesuai sangatlah untuk anda yang tak suka duduk diam. Kalau anda dah penat berjalan ke sana sini di kawasan sekitar, jangan lepaskan peluang untuk bersantai di Sky Bar hotel ini, pemandangan dari sini cukup menarik.

Kimberly Hotel George Town - Room Image

Selain itu, yang membezakan hotel ini dengan hotel murah yang lain adalah tahap sekuritinya yang memuaskan kerana untuk naik ke tingkat atas menggunakan lif, anda perlu menggunakan kad hotel. Nak lagi selamat? Anda boleh letak barang-barang berharga anda di dalam peti keselamatan yang disediakan di dalam bilik, barulah boleh anda menjelajah sekitar Georgetown dengan senang hati!

Harga: Dari RM188+ Semalaman

Alamat: No.36, G-02, Jalan Sungai Ujong No.36, G-02, 10100 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


16. Apollo Inn

Apollo Inn Georgetown

Untuk sebuah penginapan dengan lokasi yang sempurna, tempat tidur yang selesa, bersih dan sunyi dari sebarang bunyi, anda boleh jadikan Apollo Inn sebagai pilihan penginapan. Fasiliti lain yang memudahkan anda yang menginap selepas seharian berjalan di sekitar Georgetown adalah ‘water dispenser’nya, tak payah bersusah-payah nak beli air mineral di kedai bila dah haus kepenatan berjalan.

Apollo Inn Georgetown - Room Image

Di samping itu, Apollo Inn turut menyediakan ruang santai di atas bumbung yang menyajikan panorama indah di sekitar bandar. Tak cukup lagi? Setiap waktu tengahari, hotel ini menyediakan minuman kopi dan teh serta biskut sebagai kudapan secara percuma. Sudahlah penginapannya murah, makanan percuma lagi, memang heaven!

Harga: Dari RM102+ Semalaman

Alamat: 7 ,Jalan Sungai Ujong, 10100 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


15. Ryokan Muntri Boutique Hostel

Ryokan-Muntri Boutique Hotel Georgetown

Majoriti penginapan yang disediakan di Ryokan Muntri Boutique Hostel adalah berkonsepkan bilik dorm dengan katil dua tingkat dalam 13 buah bilik yang berbeza, untuk penginapan di bilik dorm tandasnya bukan di dalam bilik ya.  Kalau anda inginkan lebih privasi dengan tandas sendiri, terdapat 3 buah bilik yang lengkap dengan TV bersaluran kabel dan katil bersaiz king.

Ryokan Muntri Boutique Hotel Georgetown - Room Image

Yang menjadikan hotel ini terkenal dalam kalangan pelancong selain daripada harganya yang sangat berpatutan adalah lokasinya yang berdekatan dengan gerai-gerai makanan jalanan, Chinatown, pasar malam, Penang Street Art dan Little India. Dari sini juga, mudah untuk anda mendapatkan bas 101 yang menuju ke Taman Negara dan Batu Ferringhi.

Harga: Dari RM68+ Semalaman

Alamat: 62 Muntri St, George Town, 10200 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


14. Hotel Mingood

Hotel Mingood Georgetown

Sekiranya anda memilih Hotel Mingood sebagai lokasi penginapan sepanjang percutian di Pulau Pinang anda akan dapat menikmati keindahan pemandangan dari taman atas bumbung hotel ataupun balkoni bilik, ruang santai yang sempurna untuk menghirup udara malam yang menyegarkan.

Hotel Mindgood Georgetown - Room Image

Anda juga boleh menikmati sarapan pagi seperti jus buah, kopi, bijirin dan roti bakar sambil melihat pemandangan sekitar dari ruang makan atas bumbung hotel. Yang menariknya lagi, hotel in turut menyediakan ruang bacaan dan permainan biliard untuk anda mengisi masa lapang sewaktu menginap di hotel.  Agak menarik untuk sebuah penginapan yang cukup murah.

Harga: Dari RM126+ Semalaman

Alamat: 164 Argyll Road, 10050 Georgetown

Selanjutnya Di Booking.com


13. Armenian Street Heritage Hotel

Armenian Street Heritage Hotel Georgetown

Lihat sahaja reka bentuk luaran Armenian Street Heritage Hotel, nampak agak klasik, namun lain pula ceritanya dengan suasana bilik-bilik penginapan di hotel ini yang memiliki dekorasi yang simple dan moden. Lantai kayu yang digunakan hotel ini menimbulkan aura tenang dan selesa.

Armenian Street Heritage Hotel Georgetown Room Image

Dengan harga yang cukup murah, anda dapat menginap di hotel yang sangat strategik berdekatan dengan pelbagai tarikan terkenal termasuklah muzium, street art, Kimberly Street, Chulia Street dan macam-macam lagi yang wajib anda lawati semasa di Georgetown.

Harga: Dari RM171+ Semalaman

Alamat: 139, Lebuh Carnarvon, 10200 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


12. Hotel Malaysia

Hotel Malaysia Georgetown

Terletak di Penang Road yang meriah dengan gerai-gerai makanan barat, tempatan dan Jepun, Hotel Malaysia adalah sebuah penginapan yang tepat untuk pencinta street food. Selain daripada banyak tempat makan yang best, tidak jauh daripada hotel ini iaitu kurang daripada 1 km dari sini anda boleh melawat Muzium Penang Peranakan, Komtar dan Prangin Mall. Lokasi Hotel Malaysia memang mantaplah!

Hotel Malaysia Georgetown - Room Image

Bercakap tentang bilik tidur di hotel ini pula, setiap bilik lengkap dengan penyejuk udara, bar mini, TV bersaluran satelit, bilik mandi yang lengkap dengan tab mandi ataupun mandian hujan dan banyak lagi. Lokasi hebat, bilik yang cukup lengkap, harga pun sangat murah, apa lagi yang anda fikirkan?

Harga: Dari RM149+ Semalaman

Alamat: 7, Penang Road, 10000 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


11. Cititel Express Penang

Cititel Express Georgetown Penang

Dekorasi dalaman bilik di Cititel Express Penang ini adalah berkonsepkan moden dan minimal dengan tona warna natural coklat, putih dan hitam. Rekaan dalaman bilik ini menimbulkan suasana yang cukup selesa dan menenangkan untuk anda sekeluarga mendapatkan tidur yang lena dan rehat yang sempurna. Sekiranya anda inginkan pemandangan yang cantik, anda boleh mendapatkan bilik di tingkat yang lebih tinggi.

Cititel Express Penang - Room Image

Kalau dah datang bercuti, mesti anda inginkan penginapan dengan lokasi yang best bukan? Cititel Express Penang juga seperti kebanyakan hotel yang lain di Georgetown, anda tidak perlu mengambil teksi untuk ke kawasan tarikan seperti Penang Street Art, Prangin Mall, Komtar, 1st Avenue dan banyak lagi.

Harga: Dari RM148+ Semalaman

Alamat: No. 123, Nordin Street, 10300 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


10. Hotel Royal Penang

Hotel Royal Georgetown Penang

Bagi anda yang datang tanpa membawa kenderaan sendiri, Hotel Royal Penang terletak berdekatan dengan stesen bas termasuklah bas CAT ataupun bas percuma untuk anda melawat banyak lokasi menarik di sekitar Pulau Pinang.

Hotel Royal Georgetown Penang - Room Image

Selain lokasi yang mudah untuk anda mendapatkan kenderaan awam, hotel ini turut lengkap dengan kemudahan persis tinggal di hotel yang mewah seperti pusat kecergasan dan juga kolam renang.

Harga: Dari RM199+ Semalaman

Alamat: 3 Jalan Larut, 10500 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


9. T+ Hotel Macallum Georgetown

T+ Plus Hotel Georgetown

Rekaan dalaman T+ Hotel Macallum Georgetown ini sangat simple dengan penggunaan warna putih pada sebahagian besar ruangannya, sangat menyejukkan pandangan mata. Walaupun keluasan bilik tidur tidaklah begitu besar, namun siling yang tinggi membuatkan bilik kelihatan luas.

T+ Plus Hotel Georgetown - Room Image

Hotel ini turut memiliki ruang letak kereta pecuma bagi anda yang datang dengan kenderaan sendiri. Bukan senang nak dapat hotel bajet dengan ruang parking percuma.

Harga: Dari RM165+ Semalaman

Alamat: No. 171, Jalan C.Y. Choy,, 10300 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


8. 1926 Heritage Hotel

1926 Heritage Hotel Georgetown

Nak tahu satu fakta menarik tentang 1926 Heritage Hotel? Seperti nama yang diberikan, hotel ini dibina pada tahun 1926, pada masa itu, ia digunakan sebagai tempat tinggal penjajah British dan pentadbir tempatan. Terletak di Jalan Burma, bangunan klasik ini memiliki seni bina pengaruh Inggeris, Melayu dan India sepertimana kebanyakan bangunan klasik di Malaysia.

Kini, bangunan yang sudah berusia hampir satu dekad ini digunakan sebagai tempat penginapan yang menawarkan 96 buah bilik yang dihias elegan lengkap dengan penyejuk udara. Sesetengah bilik di hotel ini memiliki ruang balkoni untuk anda bersantai sambil menikmati pemandangan dan udara segar.

1926 Heritage Hotel Georgetown - Room Image

Hotel ini turut menyediakan kolam renang untuk anda menyejukkan badan setelah puas menikmati segala yang ditawarkan di bandaraya terkenal ini.

Klasik, elegan, lengkap dengan kolam renang, apa lagi yang menarik? Kalau anda nak tahu, dari hotel ini juga anda boleh menuju ke pantai dalam hanya 9 minit berjalan kaki. Memang berbaloilah!

Harga: Dari RM168+ Semalaman

Alamat: 227 Jalan Burma, 10050 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


7. Hotel Sentral Georgetown

Hotel Sentral Georgetown

Hotel Sentral Georgetown terletak berdekatan dengan stesen bas untuk memudahkan anda menuju ke lokasi-lokasi menarik sekitar Pulau Pinang seperti Bukit Bendera, Gurney Plaza dan banyak lagi. Selain lokasi yang strategik, dengan harga yang berpatutan ini juga anda dapat menikmati sebuah penginapan dengan kemudahan yang lengkap, bilik yang luas dengan kebersihan yang sangat memuaskan.

Hotel Sentral Georgetown - Room Image

Setelah puas meneroka bandar ini, anda boleh bersantai di dalam bilik sambil menikmati pemandangan indah kawasan bandar Georgetown dan juga bukit-bukau.

Harga: Dari RM203+ Semalaman

Alamat: No.12, Lorong Kinta, Georgetown, 10400 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


6. G Inn

G Inn Georgetown

Untuk sebuah hotel dengan harga yang murah, G Inn memberikan lebih nilai daripada wang yang anda keluarkan untuk menginap di sini. Antara kemudahan yang ditawarkan adalah kemudahan akses internet dan ruang parking yang diawasi pengawal.

G Inn Georgetown - Room Image

Selain itu, lokasinya yang terletak berdekatan dengan pelbagai tarikan popular seperti Rainbow Skywalk, Komtar, Prangin Mall dan banyak lagi menjadikan ia penginapan yang sangat sesuai untuk anda yang datang untuk makan angin di bandar penuh warna-warni ini.

Bilik-bilik yang ditawarkan di hotel ini pula lengkap dengan cerek elektrik, TV bersaluran satelit, peti keselamatan dan bar mini. Sempurna untuk sebuah penginapan yang semurah ini.

Harga: Dari RM132+ Semalaman

Alamat: 133 Macalister, George Town, Penang Island 10400

Selanjutnya Di Booking.com


5. Goodhope Hotel Kelawei, Penang

Good Hope Hotel Kelawei Georgetown

Goodhope Hotel Kelawei terletak berdekatan dengan pusat membeli-belah, kedai-kedai makan, tarikan pelancongan seperti Bukit Bendera, Kek Lok Si dan banyak lagi. Untuk menuju ke pantai juga, anda hanya perlu berjalan kaki sahaja dari hotel.

Good Hope Hotel Kelawei Georgetown - Room Image

Lokasi dah sempurna,  bagaimana pula dengan hotel ini sendiri? Setiap bilik di Goodhope Hotel Kelawei yang dihias moden dilengkapi dengan penyejuk udara dan TV sebagai hiburan. Sekiranya anda bernasib baik, mungkin anda mendapat sebuah bilik dengan pemandangan air laut. Kalau anda sudah bosan lepak di dalam bilik, turun sahaja ke taman hotel untuk menikmati udara segar sambil berbual dengan orang tersayang.

Harga: Dari RM123+ Semalaman

Alamat: No. 22 Jalan Kelawei, George Town, Penang Island 10250

Selanjutnya Di Booking.com


4. Victoria Inn, Penang

Victoria Inn Penang Georgetown

Tidak jauh dari Terminal Bas dan Jeti Pulau Pinang yang hanya 5 minit perjalanan kaki adalah sebuah hotel berkonsep moden, Victoria Inn. Menginap di sini bukan sahaja memudahkan anda untuk mengakses kenderaan awam, malahan ia juga dekat dengan pelbagai tarikan pelancongan yang lain seperti Khoo Kongsi, Fort Cornwallis dan Muzium Pulau Pinang dengan hanya berjalan kaki.

Victoria Inn Penang Georgetown - Room Image

Bilik-bilik di sini pula dihias dengan moden menggunakan warna yang menarik hati. Setiap bilik di sini berlantaikan kayu, berpenghawa dingin serta lengkap dengan TV berskrin rata.

Harga: Dari RM132+ Semalaman

Alamat: 278 Victoria Street, George Town, Penang Island 10030

Selanjutnya Di Booking.com


3. Tune Hotel Georgetown Penang

Tune Hotel Georgetown

Tune Hotel Georgetown Penang terletak di lokasi yang sangat strategik berdekatan dengan banyak gerai-gerai makan yang menarik. Nak beli makanan ringan untuk melapik perut sebelum memulakan penjajahan sekitar Georgetown, atau tiba-tiba sahaja perut menggerodak di waktu malam? Singgah sahaja ke 7E yang terletak di tingkat bawah hotel ini, macam-macam makanan dan minuman ringan terdapat di sini.

Tune Hotel Georgetown - Room Image

Setiap bilik di hotel ini lengkap dengan dengan penyejuk udara, kipas dan pengering rambut, mandian air panasnya pula sangat memuaskan.  Walau bagaimanapun, sekiranya anda datang bercuti bersama keluarga, hotel ini kurang sesuai kerana ruang biliknya agak kecil kerana konsep yang digunakan oleh Tune Hotel adalah ‘ruang penginapan yang efisien.

Harga: Dari RM137+ Semalaman

Alamat: 100, Jalan Burmah, Section 15, George Town, 10050 Penang, Malaysia, 10050 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


2. Cintra Heritage House

Cintra Heritage House Georgetown

Cintra Heritage House adalah sebuah rumah kedai yang diubahsuai dan dibaikpulih menjadi sebuah penginapan dengan atmosfera tradisional. Dari luar lagi anda sudah terasa aura klasik hotel ini. Masuk sahaja ke ruangan dalam bangunan ini anda akan disambut dengan bau perabot kayu yang digunakan dalam dekorasi. Suasana di sekeliling hotel dihidupkan dengan tumbuhan hijau, satu pemandangan yang sangat menyegarkan.

Cintra Heritage House - Room Image

Bilik-bilik di hotel ini juga mengeluarkan aura klasik dengan rekaan dalaman seperti tinggal di rumah kampung namun tetap lengkap dengan keselesaan moden penghawa dingin dan lain-lain lagi. Ia juga adalah sebuah penginapan yang sesuai untuk percutian bersama keluarga kerana biliknya agak luas.

Harga: Dari RM155+ Semalaman

Alamat: Lot 1,3,5,7 Lebuh Cintra, 10100 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


1. Berjaya Penang Hotel

Berjaya Penang Hotel Georgetown

Berjaya Penang Hotel ataupun nama asalnya Georgetown City Hotel terletak kurang 1 km dari Gurney Drive untuk pilihan makanan yang banyak, untuk ke Gurney Plaza pula hanyalah 500 m dari hotel.

Dengan harga di bawah RM200, anda sekeluarga dapat menikmati pelbagai kemudahan menarik yang disediakan hotel seperti kolam renang, pusat kecergasan dan khidmat sewa kereta.

Berjaya Penang Hotel Georgetown - Room Image

Bilik-bilik yang disediakan hotel ini juga menawarkan pemandangan yang menarik sekitar bandar Georgetown. Nama pun bercuti, memang bonuslah kalau dapat bilik dengan pemandangan indahkan?

Harga: Dari RM172+ Semalaman

Alamat: 1-Stop Midlands Park, Jalan Burmah, 10350 George Town

Selanjutnya Di Booking.com


Bagaimana? Macam tak percaya je hotel bajet pun banyak yang hebat-hebat di Georgetown ni. Dari yang moden hinggalah yang klasik, siap ada yang berkolam renang lagi. Memang rugi kalau tak ke Georgetown! Jangan anda ingat ini sahaja hotel murah yang ada di sini, sebenarnya banyak lagi hotel murah di Georgetown ini, nak tahu? Layari booking.com, macam-macam ada di sini.

Bagi anda yang inginkan penginapan yang lebih istimewa dengan keluarga tercinta, mai baca artikel kami 27 Hotel Menarik Di Penang.  Tapi, apa-apa pun, sebelum datang ke Penang, apa kata kalau anda luangkan masa untuk baca artikel kami tentang 33 Tempat Menarik di Penang. Bila cukup ilmu pasal Penang, baru syok nak berjalan!

Jangan buang masa lagi! Banyak gerai makanan best-best yang mesti anda cuba di Georgetown ni, jangan biaq diri terlioq! Booking hotel sekarang untuk kepuasan perut yang tak terhingga di Georgetown!

Categories
All Malaysia Info

Penang Shopping – An Ultimate Guide to Shopping in Penang

Penang is renowned as the island of duty-free shopping and during seasonal days, the Shopaholics from around the world gather here to fill their bags with the best things in the markets. Though now Langkawi has somehow taken over this status, but yet Penang has not stopped alluring Shopaholics. Penang Shopping is the most exciting activity for tourists as well as for locals, due to its expensive and branded shops and local and affordable markets. Penang has been able to cater to the needs of people from all classes and all age groups.

You shall find here shopping malls, night markets and street markets as well as antique shops, selling trendy and cultural stuff. You shall be able to buy complete gamut of products in Penang very easily. During the Penang shopping festival in August, which is conducted annually across the nation, Penang becomes of the major shopping hubs, as locals and tourists both head towards this city to take advantage of the amazing offers and discounts.

A Short Guide to Best Penang Shopping

As there are a number of shopping places in Penang, ranging from malls, shops in the street and night markets, then where you should go first and what to buy is the point to ponder upon. Therefore, to assist you in making a wise decision, we have discussed in details about the various places where you can for Penang Shopping and make the most of  your time and money. Read on to know about them:

Shopping Malls in Penang

Penang is one of the popular islands of Malaysia and being a significant part of Malaysia, it follows the culture of having lavish shopping malls within. No matter what you want to buy, you shall get each and everything from their malls. The famous malls for shopping in Penang are Gurney Plaza on Gurney Drive, Sunway Carnival mall in Seberang Perai, Queensbay Mall, which is overlooking the beautiful crystal clear water in Bayan Lepas and the 1st Avenue Mall, which is next to KOMTAR in George Town.

All these Penang Shopping Malls have stocked similar collection of well-known brands of clothing, shoes, bags and etc. as well as have same chains of food and beverage stores. However, this does not give rise to contempt, but rather makes it easier for everyone to find everything in one place.

You shall also find boutique malls like the Straits Quay Mall in Tanjung Tokong, which has gained great popularity with its one-off stores, i.e. Sugar where you shall see ready to bake measured ingredients for every cake and beautiful baking paraphernalia. At Bran et Dagauet, you shall come across one-off women’s clothing, which are designed by Penangite, Brandon Tan. At the Fresh Desire, you shall be amazed to see food like cupcakes and pastries in the shape of bathing soaps, which is one of its kind in the entire city.

Read More: Best Shopping Malls in Penang

Markets in Penang

Missing out Penang Shopping at the markets is one of the biggest mistakes one could ever make. The famous Chowrasta Bazaar on Jalan Penang is ideal to buy fresh products as well as second hand stuff, all at very affordable prices. You can also eat out at the hawker food stalls. Thieves’ Market is the most popular markets not only because of its name, but also for having old stuff like ancient watches and manual irons of old times.

The weekly night markets are ideal for Penang Shopping and they are continuously in rotation from one neighborhood to another. You can buy local street food here at very reasonable prices as well as local fruits and the seasonal king of fruits. Furthermore, at few stalls, you shall also find household stuff like pots and pans, plastic buckets and scrubbing brushes.

Batu Ferringhi night market is set up daily and is famous for being the biggest in terms of length and breadth.  This market opens at 5:00pm and closes after midnight. This market is ideal for shopping in Penang, especially for tourists to buy sunglasses, knick knacks, clothes, hats and other stuff for playing on the beach like spades and floats etc.

Shopping Street in Penang

Little India is a renowned shopping street in Penang, flooded with vibrant colors and alluring fragrances of flowers, food and spices from India. Once you step in this market, you shall get the feeling as if you are in India and therefore, this street has been named Little India. The vibrant colors here are popping out from the fabric, jewelries, food, statues, flowers and from various other stuff, which is being sold here. A wide variety of beautiful sarees are found here and every store seems to have a better collection than the previous one. So, be ready to find yourself in the state of extreme confusion. Everything from food to clothing is totally Indian, depicting its culture.

Places to Buy Souvenirs and Gifts in Penang

When its time to go back to your home, it is mandatory to shop something for people waiting for you in your respective city or country. It’s a custom followed in every region. Apart from shopping in Penang for yourself, you also need to find out where to get the best souvenirs and gifts. At the Perfect Gift Green Lane you can buy flower bouquets, teddy bears, chocolate boxes, hampers and various  items for different events. At China Joes in Georgetown, you shall get a variety of antiques and accessories, followed by eclectic souvenirs, special teas and coffees, books and various other stuff for your home.

At Sentuhan in Tanjung Tokong you shall find all handmade products like natural soaps, paintings, local crafts, clothing, and accessories. Some beautiful packaging is also sold here, so that you can wrap the stuff and present as a gift item. Material Collection at Queensbay Mall is also another perfect place to shop for dresses, tees, scarves, chopsticks for first time user, one-off handbags, modern wooden ornaments, silicon kitchenware, eco-friendly Chinese New Year ang pau packets and also some exclusive stationary stuff. Other places where you can go for Penang Shopping to get souvenirs and gift items are Bon Ton The Shop, 14 Living Story, SJ, Threef and various others.

Money Changers in Penang

The industry of money changers in Penang is well ruled by the Indian Muslim and Chettiar communities. The people of these communities provide the best exchange rates to banks. You shall find many of them, working from the Central Business District of George Town, specifically beside the Pitt Street and Beach Street. Their outlets are also found in the main shopping malls of Penang like at Queensbay Malls, 1st Avenue Mall, Komtar and Gurney Plaza and Queensbay Mall. The famous money changers in Penang are M Mohamed Kassim Forex, International Mega Forex and various others. So, before shopping in Penang, get your currency exchanged.

Shopping Tips

Bargaining is the key to buy the best stuff at the best price in Penang. When you are at some stalls or independent shops, give your best to haggle for the least possible price. You can lower down the price of any stuff without proper bargaining and knowledge. If you think that the price could have been more bargained then no need to buy from there, look around at other shops.

We hope that this short Penang shopping guide will assist you in making the most of your time and money. Your shopping experience in Penang will be of great value, if you follow this guide. While Shopping is one of the recommended activity in Penang, you might be interested in knowing best things to do in Penang to make most of your trip.


Article source: http://penangtraveltips.com/feed/

Categories
Tourism Malaysia

Exploring Georgetown, Penang

Exploring Georgetown, Penang

Georgetown in Penang, Malaysia is a hotspot for story buffs; a origins as a British colonial trade repository portion as a substructure for a district’s dining, selling and informative attractions. Nicknamed a “Pearl of a Orient”, Georgetown’s standing as Penang’s inaugural chronological captivate was cemented in 2008 by UNESCO approval as a World Heritage Site.

Trishaw in front of Penang City Hall. Pic: Tourism Malaysia.

Trishaw in front of Penang City Hall. Pic: Tourism Malaysia.

Over a centuries, trade and fight brought a abounding brew of racial settlers to Georgetown. Chinese, Indians, Malays, Arabs, Siamese, Burmese and European settlers built their homes and trade houses side by side in Georgetown, ensuing in a colorful collection of ancestral buildings: Chinese house houses, European churches, Chinese and Indian temples, Malay mosques, streets lined with bungalows and shophouses, and, of course, a aforementioned British fort.

Today, Georgetown lies in a 109-hectare tract restrained by Love Lane, Gat Lebuh Melayu, Jalan Dr. Lim Chwee Leong, and a Straits of Melaka. Within this district, visitors can find over 1,700 chronological buildings, with a many famous examples aligned down Georgetown’s 4 categorical streets Pengkalan Weld, Lebuh Pantai, Jalan Masjid Kapitan Keling and Lorong Love.

We suggest we start your Georgetown outing during a offices of a Penang Heritage Trust (26 Church Street, www.pht.org.my), where we can secure maps and brochures to assistance we get your orientation on this abounding chronological district in Penang.

Cheong Fatt Tze Mansion, Georgetown, Penang. Pic: Tourism Malaysia.

Cheong Fatt Tze Mansion, Georgetown, Penang. Pic: Tourism Malaysia.

Penang’s Chinatown is located in a closeness of Lebuh Chulia and Lorong Love, and hosts some of Georgetown’s many renouned bars, restaurants, and bill hotels, along with a abounding array of shophouses, markets, and houses of worship. Visit a Khoo Kongsi house house during a dilemma of Lebuh Pitt and Jalan Masjid Kapitan Keling and a Cheong Fatt Tze Mansion on Lebuh Leith to see how moneyed Chinese merchants contingency have lived like behind in a day.

The Hainan Temple, Kuan Yin Teng temple, and Acheen Street Mosque denote a abounding faith practised by traders in Chinatown. And it wasn’t all trade going on around here – Chinese jingoist favourite Dr. Sun Yat Sen called Georgetown home for a while, staying during an unit during 120 Lebuh Armenian that is now a tabernacle to his memory.

Georgetown is large on places of worship, nowhere some-more so than Jalan Masjid Kapitan Keling, also famous by a nickname “the Street of Harmony”. Its moniker is well-earned; a accumulation of eremite buildings line this street, including a Kapitan Keling Mosque that gave it a name; a Sri Mahamariamman Temple; and a Goddess of Mercy Temple.

The British never unequivocally left Georgetown as we can see from a poignant architectural participation they left behind. Significant British sites embody Fort Cornwallis on a north-eastern coast; Victoria Clock Tower, a Town Hall and a State Assembly Building on Lebuh Light; St. George’s Anglican Church on Farquhar Street; and City Hall on Padang Kota Lama Road.

Fort Cornwallis, Georgetown, Penang. Pic: Tourism Malaysia.

Fort Cornwallis, Georgetown, Penang. Pic: Tourism Malaysia.

Visit Little India for some of Georgetown’s excellent eats; it’s a area restrained by Penang Street, Market Street, King Street, and Queen Street. You’ll find mamak restaurants portion prohibited teh tarik; Indian restaurants portion adult roti canai, banana root rice, biryani, tandoori chicken, and an unconstrained accumulation of curries; and travel vendors hawking Malaysian noodle dishes.

Other pivotal places to see in Little India embody a King Street Temples, Nagore Shrine during a dilemma of King and Chulia Streets, and Sri Mahamariamman Temple on Queen Street. Penang has a richly-deserved repute for food, and many of that repute was warranted by Georgetown restaurants and hawkers. Chinese and Indian food come good and cheap, served in travel carts along Gurney Drive. For authentic low sum and noodle dishes served adult Penang style, Lebuh Cintra’s food carts are happy to oblige.

Jalan Penang caters to both high and low food budgets, with posh lounges and tapas bars, along with a enormous food justice Red Garden nearby a dilemma of Jalan Chulia. If we stay for a weekend, you’ll learn Upper Penang Road’s mutation into a travel marketplace on a final Sunday of each month. The “little Penang Street Market” facilities 70 stalls with travel food, live performances, kids’ activities, and other special diversions.

Other selling stops in Georgetown embody a imagination Gurney Plaza selling centre on Gurney Drive; a some-more downmarket Chowrasta Bazaar on Jalan Penang; Midlands Park Centre on Burmah Road; and a stalls along Lebuh Campbell, Lebuh Chulia, and Lebuh Pantai.

Getting around Georgetown is comparatively easy, interjection to a giveaway convey train (MPPP Rapid Penang CAT) that services 19 stops within Georgetown and a surrounding aegis zone. Other ride options embody taxis and trishaws; both Weld Quay Jetty and a KOMTAR Complex offer as vital train terminals for Penang.

Or we can only try on foot, a approach Georgetown’s abounding brew of residents did of old; we might be agreeably astounded by what we find while we travel down Georgetown’s slight history-filled streets.

Article source: