Categories
Malaysia Travel Guide

28 Tempat Menarik di Cameron Highland | Percutian Dingin & Nyaman

 

Jika anda jemu dengan cuaca panas dan kesesakan ibu kota, larilah sebentar ke Cameron Highland, destinasi nyaman yang terkenal dengan udara sejuknya yang dingin dan pemandangan yang menakjubkan.

Tambahan pula terdapat banyak tempat menarik di Cameron Highland, menjadikan ia destinasi sasaran popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Jika anda sedang merancang percutian ke Cameron Highland, dibawah saya telah himpunkan 28 tempat yang paling menarik untuk anda lawati semasa berada disini nanti.

28. Taman Rama-Rama Kea Farm

Taman Rama-Rama Kea Farm
Sumber: Ichinohe / CC BY 2.0

Taman Rama–Rama Kea Farm adalah salah satu destinasi popular di Cameron yang bertapak di Kea Farm, Brinchang. Kalau anda ingin belajar sedikit tentang kehidupan semulajadi rama-rama atau melihat spesis rama-rama beraneka jenis.

Di taman yang tertutup ini rama-rama terbang secara bebas dan jangan terkejut jika ada yang hinggap di baju anda semasa anda berada di sana nanti.

Selain dari rama-rama anda juga dapat menyaksikan gelagat haiwan liar lain seperti ular, biawak dan serangga yang menakjubkan.

Bayaran Masuk: Dewasa RM7 | Kanak-kanak RM4

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat  (9.00 am – 6.00 pm) | Sabtu – Ahad (9.00 am – 7.00 pm)

Lokasi: Batu 43, Kea Farm, 39100, Cameron Highland


Lihat Tawaran Terkini Hotel Terbaik Di Cameron Highland

27. MARDI Agrotechnology Park

Mardi Agrotechnology Park
Sumber: Zaimah

Mardi Agrotechnology Park Tanah Rata merupakan salah satu tarikan utama di Cameron Highland yang berjaya menarik sebanyak 100,000 pengunjung setiap tahun dan merupakan pusat penyelidikan MARDI yang tertua di Malaysia.

Di sini terdapat 40 jenis bunga rose berlainan, 10 jenis strawberry, dan pelbagai pokok buah-buahan yang beraneka jenis.

Agrotechnology park terbahagi kepada 6 bahagian utama iaitu Rose Garden, Herb Garden, Orchid Garden, English Garden, Research Centre and kedai cenderamata.

Bayaran Masuk: Dewasa RM5 | Kanak-kanak RM2

Waktu Operasi: Rabu – Isnin (8.00 am – 5.00 pm) | Selasa Tutup | Cuti Umum Cuti Sekolah (Tutup Pada Aidilfitri Aidiladha) (8.00 am – 5.00pm)

Lokasi:  JKR266, Jln Persiaran Endah, Tanah Rata, 39000, Cameron Highlands.


26. Muzium Time Tunnel

Muzium Time Tunnel
Sumber: Ipohworld.com

Muzium ini dibuka oleh seorang penduduk tempatan bernama See Kok Shan dan merupakan koleksi peribadinya. Di dalam terdapat sebenyak 1740 barang bersejarah yang dipameran.

Muzium Time Tunnel ini dijadikan tempat menyimpan memori dan sejarah Cameron Highland dari zaman perintahan British hinggalah ke zaman sekarang. Antara pameran yang menarik di sini adalah barang ketinggalan kerajaan British, baju kaum peranakan, dapur antik yang penuh dengan hiasan lama, barang koleksi antik seperti kotak rokok dan tin minuman lama.

Muzium ini boleh di jumpai di Brinchang dan ia berkonsi tempat dengan Kok lim Strawberry Farm.

Bayaran Masuk: Dewasa RM6 | Kanak-kanak RM4

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9.00am – 6.00pm)

Lokasi: UT/MR/F-255, Jalan Sungai Burong, Brinchang, 39100 Cameron Highlands.


25. 5D Art Muzium

5D Muzium Cameron Highland
Sumber: Cameron Square

Baru-baru ini terdapat sebuah kompleks membeli belah baru sahaja dibuka bernama Cameron Square. Apabila dibandingkan dengan shopping kompleks yang lain ia unik sedikit kerana didalam bangunan ini terkandung sebuah muzium yang luar biasa.

5D Art Muzium ini terletak di tingkat 2,  dan ia merupakan pameran lukisan 5D beraneka tema. Jika anda seorang peminat setia selfie pastikan anda datang ke sini untuk bergambar sebentar.

Bayaran Masuk: Dewasa RM25 | Kanak-kanak RM20

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.00 am – 6.00 pm)

Lokasi: The Square, Jalan Aranda Nova, Greencow, Brinchang, 39100 Cameron Highland


24. Cactus Valley

Cactus Valley Cameron Highland
Sumber: Subuttra Farm

Bukan selalu kita dapat melihat sebuah taman penuh dengan pokok kaktus betul? tapi di Cactus Valley anda dapat berjalan di taman yang dihias penuh dengan beraneka jenis pokok kaktus.

Jika anda berada di pekan Brinchang anda hanya perlu berjalan kaki sahaja untuk sampai ke Cactus Valley. Selain daripada melihat pokok kaktus, jika anda berminat, anda juga boleh membeli satu pokok kaktus untuk dibawa pulang sebagai kenangan.

Bayaran Masuk: Dewasa RM4 | Kanak-kanak RM2

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.00am – 6.00pm)

Lokasi: Cactus Valley, Pekan lama, Brinchang, 39100, Cameron Highlands.


23. Lata Iskandar

Lata Iskandar
Sumber: Yasmine Aliza

Dalam perjalanan ke Cameron Highland, 25 kilometer sebelum sampai ke pekan Ringlet, terdapat sebuah air terjun bernama Lata Iskandar.

Air terjun ini mempunyai ketinggian 25 meter dan amat sesuai untuk mereka yang mencari tempat untuk menyejukkan badan pada hari yang panas.

Pada hari cuti sekolah atau hujung minggu tempat ini dibanjiri dengan pelancong yang datang untuk menikmati keindahan air terjun tersebut.


22. Pasar Malam Pekan Brinchang

Pasar Malam Pekan Brinchang
Sumber: OhMyMedia

Pasar Malam Pekan Brinchang merupakan pasar malam paling popular di Cameron Highland dan ia teretak tidak jauh dari kawasan Kea Farm.

Apa yang membezakan Pasar Malam ini dari pasar malam yang lain dinegara ini adalah di sini anda dapat membeli hasil keluaran penduduk tempatan Cameron Highland seperti teh, sayur dan buah-buahan segar.

Tambahan pula, terdapat banyak gerai yang menjual beraneka jenis makanan yang pasti dapat memikat selera anda.

Waktu Operasi: Jumaat – Sabtu (6.00pm – 11.00pm)

Lokasi: Pekan Brinchang, 39100, Cameron Highland


21. Lavender Garden

Kebun Pokok Lavendar
Sumber: Mei Li

Lavender Garden merupakan salah satu tarikan baru di Cameron Highland dan sesuai dengan namanya, ia adalah Kebun Bunga Lavendar yang pertama dibuka kepada khalayak ramai.

Walaupun kawasanya tidak besar apabila dibandingkan dengan tarikan lain di Cameron Highland, tetapi ia sungguh berbaloi untuk mereka yang suka bergambar.

Selain daripada melihat bunga anda juga bepeluang untuk menikmati Ice Cream perisa lavender.

Bayaran Masuk: Dewasa RM10 | Kanak-kanak RM7

Waktu Operasi: Isnin – Khamis (9.00am – 6.00am) | Jumaat – Ahad (9.00am – 7.00pm)

Lokasi: Cameron Lavender Garden, Tringkap, 39100 Cameron Highlands.


20. Fragrance Nursery

Fragrance Nursery Cameron Highland
Sumber: Azlan Syazani

Fragrance Nursery merupakan destinasi yang sesuai untuk penggemar bunga sejati. Mereka sudah lama menjadi bembekal tumbuhan pasu terkenal di Cameron Highland yang telah beroperasi selama 25 tahun.

Antara bunga yang dipamerkan disini adalah Lavender, Rosemary, Orkid, Ros, Kekwa dan 100 jenis tumbuhan flora yang lain. Baru-baru ini mereka juga telah mula menanam anggur.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.00am – 6.00pm)

Lokasi: Batu 41, Jalan Kea Farm, Brinchang, 39100 Cameron Highlands.


19. Air Terjun Robinson

Air Terjun Robinson
Sumber: Servus / CC BY 2.0

Jika anda lebih cenderung kepada aktiviti luaran dan ingin melihat keindahan alam yang ditawarkan oleh Cameron Highland singgah sebentar di air terjun Robinson.

Air Terjun Robinson merupakan satu daripada tiga air terjun popular di Cameron Highland. Untuk ke air terjun ini anda perlu berjalan sebentar di dalam hutan, bagus jika anda penggemar aktiviti jungle trekking.

Lokasi: Tanah Rata, 39000 Cameron Highland.


18. Rose Centre

Rose Centre Cameron
Sumber: Wen Chee

Rose Centre Kea Farm terletak 3.5km dari pekan Brinchang. Tempat ini dihias dengan bunga ros yang beraneka jenis. Selain daripada bunga ros, pengunjung juga dapat membeli bunga pasu dan pokok kaktus.

Bayaran Masuk: Dewasa RM5 | Kanak-kanak RM2

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.00am – 6.00am)

Lokasi: Rose Centre, Brinchang, 39000 Cameron Highland


17. Mossy Forest

Mossy Forest
Sumber: Andy Enero / CC BY 2.0

Mossy Forest merupakan destinasi khas buat mereka yang datang untuk menikmati kecantikan alam semulajadi yang ditawarkan oleh Cameron Highland.

Mossy Forest unik apabila dibezakan dengan hutan lain kerana ia terletak di kawasan yang tinggi. Gabungan udara yang sejuk dan lembab, menjadikan atmosfera di dalam hutan sesuai untuk tumbuhan seperti fern, moss, lichen dan bunga orkid.

Kalau anda bertuah anda juga dapat melihat haiwan liar seperti ular, burung dan katak. Daripada Mossy Forest ini anda juga boleh meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Brinchang jika anda berani.

Lokasi: Mossy Forest, Brinchang, 39000 Cameron Highland


16. Ladang Lebah Ee Feng Gu

Ladang Lebah Ee Feng Gu
Sumber: Ee Feng Gu Apiary

Ladang Lebah Eu Feng Gu boleh dijumpai 3.5km dari pekan Brinchang berhampiran dengan Equatorial Resort. Di sini anda dapat belajar sedikit sebanyak tentang proses menghasilkan madu dan cara betul menjaga lebah.

Selain daripada itu disini juga terdapat galeri membeli-belah yang besar dan tempat permainan kanak-kanak, muzium mini dan café.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.00am – 7.00pm)

Lokasi: 75, Batu 43, Green Cow, Kea Farm, Brinchang, 39100 Cameron Highlands


15. Observation Tower

Observation Tower
Sumber: Strawberry Park Resort

Jika anda merancang untuk ke Mossy Forest dan berniat untuk meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Brinchang jangan lepaskan peluang untuk melihat pemandangan dari atas Observation Tower.

Di puncak nanti anda berada 2032 meter dari paras laut dan dari sini anda dikelilingi pemandangan menakjubkan yang terbentang luas dihadapan mata.

Lokasi: Gunung Brinchang, Cameron Highlands


14. Air Terjun Parit

Air Terjun Parit
Sumber: YK Chia

Air Terjun Parit ini tersembunyi didalam taman rekreasi Kampung Sedia tidak jauh jika anda berjalan kaki dari tanah rata 800 meter dari Hotel Pines Century.

Selain daripada bermandi di air terjun pelawat juga dapat menikmati keindahan hutan hijau yang mengelilingi air terjun tersebut. Terdapat jalan-jalan kecil jika anda minat jungle trekking.

Jika anda merancang untuk memandu kesini anda boleh parking di tempat letak kereta percuma yang disediakan. Di sini juga terdapat kelengkapan lain seperti tempat permainan kanak-kanak dan tandas.

Lokasi:  Tanah Rata, Cameron Highland, 39000


13. Gunung Irau

Gunung Irau
Sumber: Suhaila Shila

Gunung Irau adalah gunung yang tertinggi di Cameron Highland dan puncaknya terletak 2110 meter diatas paras laut. Jika anda mencari tempat menarik untuk mendaki gunung semasa berada di Cameron Highland mungkin Gunung Irau jawapannya.


12. Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm
Sumber: Linus Mak / CC BY 2.0

Mengidam makan Strawberry segar baru sahaja dipetik? di Big Red Strawberry Farm anda dapat merasa nikmat makan Strawberry segar.

Kebanyakkan stawberry yang dijumpai di Malaysia datang dari Cameron Highland dan di sini anda dapat melihat bagaimana process menjaga pokok strawberry. Dengan bayaran yang kecil anda juga dapat memetik strawberry anda sendiri.

Selain dari strawberry, di sini juga terdapat Café, kedai cenderamata dan kedai sayur organik segar.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.30am – 6.00pm)

Lokasi: Big Red Strawberry Farm, Brinchang, 39100 Cameron Highland.


11. Cameron Adventurous

Cameron Adventurous Cameron Highlands
Sumber: Cameron Adventurous

Cameron Highlands bukan sekadar tempat untuk memetik buah strawberi dan makan sayur-sayuran yang ditanam segar di sini, tapi juga boleh dijadikan tempat untuk anda melakukan aktiviti lasak!

Aktiviti lasaknya pun sesuai untuk sesiapa sahaja. Namun begitu, untuk aktiviti ATV, hanya mereka yang berumur lebih daripada 16 tahun. Manakala untuk aktiviti Safari 4×4 pula boleh disertai sesiapa sahaja.

Terletak di ladang teh Cameron, Kuala Terla, dan hanyalah 22 km dari Tanah Rata, dengan menyertai Cameron Adventurous, anda sekeluarga dapat menghirup udara segar Cameron dan pemandangan sekitar ladang dengan cara yang pasti menyeronokkan.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00 am – 6.00 pm)

Bayaran: 4×4 Safari RM10 | ATV Safari RM50 | Extreme ATV RM65

Alamat: Cameron Valley, Kuala Terla, 39000 Cameron Highlands


10. Avant Chocolate Cameron Highlands

Avant Chocolate Factory Cameron Highlands
Sumber: Avant Chocolate Cameron Highland

Suka makan yang manis-manis? Ini adalah syurga untuk deria rasa anda. Dengar namanya, Avant Chocolate, mesti anda ingat ianya hanyalah sebuah kafe kan?

Sebenarnya Avant Chocolate ini menawarkan 2 tarikan yang best, iaitu seperti yang disangka tempat menjamu selera Strawberry Moment Dessert Cafe dan tempat menikmati pemandangan yang mengujakan, Green Garden View.

Sebaik sampai di sini, anda boleh menikmati pemandangan alam flora di sekitar yang termasuklah tanaman buah strawberi sambil menarik nafas segar udara yang bersih. Tarikan lain yang ada di sini adalah laluan Make A Wish dan House of Lavender. Ini pasti menjadi satu kerinduan sebaik pulang ke kota nanti.

Setelah puas menyegarkan mata, anda boleh menuju ke kafenya untuk menikmati pelbagai makanan yang berasaskan coklat, strawberi dan juga ais-krim, semuanya mengiurkan! Antara makanan yang dihidangkan adalah strawberry puff dan kek ais krim strawberry.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00 am – 6.30 pm)

Alamat: 11, Taman Matahari Cerah, Kampung Raja, 39010, Cameron Highlands


9. 200 Seeds Café

Sumber: 200 Seeds Cafe by Abang Strawberry

Tak kenyang lagi makan di Avant Chocolate? Anda boleh meneruskan misi jalan-jalan cari makan di Cameron Highlands dengan melawat 200 Seeds Café.

Macam-macam menu yang tersedia dekat sini, dan seperti biasa, kalau lokasi kafenya dekat Cameron Highlands, sudah semestinya banyak menu yang disediakan memiliki ‘elemen’ strawberi. Selain menu makanan yang boleh terus dimakan di kedai, 200 Seeds Café turut menjual banyak lagi produk berasaskan strawberi yang lain yang boleh anda beli untuk dijadikan buah tangan.

Kalau anda nak tahu, 200 Seeds Café agak terkenal dengan produk-produk seperti Sambal Strawberry Ikan Masin, Kordial Strawberry dan Jem Strawberry. Untuk makanan yang boleh terus dinikmati di sini pula adalah menu nasi lemak sambal strawberrynya. Memang pergh!

Kalau boleh, anda datanglah ke sini selain daripada hujung minggu atau hari cuti sekolah atau cuti umum untuk mengelakkan kesesakan orang ramai, sebab kedai ni memang hot!

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Rabu (8.00 am – 8.00 pm) | Rabu (8.00 am – 5.00 pm)

Alamat: No 27, Kampung Taman Sedia, Tanah Rata, Cameron Highlands


8. Blue Valley Flowers

Blue Valley Flowers Cameron Highlands
Sumber: Extremesh

Terletak tidak jauh dari pekan Tringkap, Blue Valley Flowers adalah tempat di mana anda dapat menikmati kesegaran haruman bunga-bungaan yang pelbagai jenis.

Setelah puas menghidu bauan yang harum pokok-pokok bunga yang pelbagai warna di sini, anda boleh melawat kebun strawberinya dan melihat bagaimana persekitaran yang sesuai untuk penanamannya sambil memilih buah strawberi untuk dipetik dan dibawa pulang. Seperti biasa, jangan petik sampai terlupa yang buah-buah ini akan ditimbang untuk dibayar pula.

Selain tarikan flora, pemilik kebun ini turut memiliki hobi yang lain iaitu mengumpulkan spesies burung-burung yang menarik. Anda boleh melihat burung-burungnya yang diletakkan di dalam sangkar dan kalau ada yang menarik hati, anda boleh membeli burung tersebut.

Alamat: Blue Valley Flower Farm, Blue Valley, 39000 Cameron Highlands


7. KC Kwang Sons Grape Farm

Kwang Sons Grapes Tomato Farms Cameron Highlands
Sumber: Sallehudin Ahmad

KC Kwang Sons adalah sebuah ladang tomato dan anggur yang terletak di Kampung Raja. Berkeluasan 60 hektar, penghasilan buah anggur dan tomato yang  terdapat di sini cukup banyak sehinggakan sebahagiannya dieksportkan ke luar negara.

Untuk pengetahuan anda, buah anggur yang ditanam di sini adalah daripada jenis ‘Kyoho’ yang merupakan jenis anggur yang besar dan manis. Kalau anda nak makan buah anggur puas-puas, datanglah pada ketika musim menuai tiba iaitu pada bulan Jun dan Disember setiap tahun.  Rancang perjalanan anda betul-betul ya?

Selain melihat kawasan ladang, anda sekeluarga juga boleh meneroka kawasan kilang ladang ini sendiri untuk melihat bagaimana hasil tuaian diproses dan dipekkan.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00 am – 6.00 pm)

Alamat: No. 33 Main Road, Kg Raja, 39010 Cameron Highlands, Pahang


6. Tan’s Camellia Garden

Sumber: Tan’s Camellia Garden

Tan’s Camellia Garden adalah sebuah ‘taman rahsia’ ataupun ‘secret garden’ yang merupakan hasil tangan pemilik rumah banglo bereka bentuk Inggeris yang terletak di sini, Puan Tan dan suaminya yang memiliki kelulusan dalam bidang botani.

Dikatakan terdapat lebih daripada 200 spesies tumbuhan yang telah ditanam di sekitar taman yang tidak ubah macam dalam dunia fantasi ni.

Antara tumbuhan yang ada di sini adalah bunga lili, azalea, gardenia, magnolia, orkid liar dan pelbagai jenis tanaman lagi yang termasuklah pokok-pokok herba. Bukan sekadar untuk dilihat, sebab anda juga boleh membeli anak-anak pokok yang dijual di sini dengan harga yang sangat berpatutan (jangan lupa untuk cuba tawar-menawar).

Bagi anda yang suka melakukan aktiviti memerhati burung, ini juga adalah salah satu lokasi yang menarik.

Lokasinya, hanyalah dalam sekitar 20 minit jika berjalan kaki dari jalan utama di pejabat pos Tanah Rata.

Bayaran: Percuma

Alamat: Tan’s Camellia Garden, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands


5. Raju Hill Strawberry Farm

Raju Hill Strawberry Farm Cameron Highland Image
Sumber: Atyplanet Travel-Event‎

Raju Hill Strawberry Farm adalah sebuah tarikan yang terletak hanya 3 km dari pekan Brinchang. Sepertimana Avant Chocolate, Raju Hill Strawberry Farm juga menawarkan 2 tarikan dalam satu tempat yang sama.

Tarikan yang pertama di sini adalah kebun strawberi yang mana anda dapat melihat pemandangan sekitar ladang dan juga tempat pemprosesannya. Kat sinilah anda patut beli buah strawberi banyak-banyak kerana harganya sangat murah.

Tarikan yang kedua pula adalah kafenya yang menghidangkan pelbagai jenis makanan seperti ais krim, waffles, kek, pastri dan banyak lagi!

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.30 am – 6.00 pm)

Alamat: Raju’s Hill Strawberry Farm 42nd miles, Kea Farm, 39100 Cameron Highlands


4. Mah Meri Art Gallery

Mah Meri Art Gallery Cameron Highlands
Sumber: Mah Meri Art Gallery

Anda rasa betul-betul dah tahu segalanya tentang negara yang menjadi tempat tinggal? Pernah dengar tentang masyarakat orang asli di Malaysia iaitu Mah Meri? Inilah salah satu perkara menarik untuk diterokai di Cameron Highlands. Di Mah Meri Art Gallery, anda dapat belajar pelbagai perkara tentang budaya mereka dan ini termasuklah seni arca yang dihasilkan.

Untuk pengetahuan anda, masyarakat Orang Asli Mah Meri gemar menggunakan arca kayu untuk mengekspresikan kepercayaan dan budaya mereka. Kebiasaannnya, untuk tujuan pembuatan arca, mereka menggunakan kayu jenis nyireh batu. Selain arca, hasil tangan kayu lain yang terdapat di sini adalah topeng muka dan juga ukiran.

Waktu Operasi: 10.30 am – 7.30 pm

Bayaran: Dewasa RM35 | Kanak-kanak RM20

Alamat: Mah Meri Art Gallery, No 29 30, 1st Floor, Main Road, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands


3. Rose Valley

Rose Valley Cameron Highland Image
Sumber: dangdiren.com.my

Sekiranya anda tercari-cari di mana agaknya lokasi yang best nak bergambar dekat Cameron Highlands ni, Rose Valley adalah salah satunya.

Betapa luasnya ladang bunga ros ini yang boleh anda terokai, sampaikan 2 jam pun tak cukup! Jangan terkejut kalau sebaik masuk sahaja ke dalam kawasan ladang, anda mungkin akan dikejutkan dengan kehadiran burung merak yang diletakkan dalam sangkarnya. Di sekitar taman yang indah ini juga, disediakan prop-prop yang menarik untuk anda jadikan tempat bergambar.

Selain bunga ros yang terdapat lebih daripada 450 jenis, anda juga boleh melawat kedainya yang menjual pelbagai jenis sayuran, bunga, buah-buahan.

Waktu Operasi: 8.00 am – 6.00 pm

Bayaran: Dewasa RM5 | Kanak-kanak RM2

Alamat: Rose Valley, 148 Tringkap, Cameron Highlands


2. Green View Garden

Green View Garden Cameron Highlands Image
Sumber: Aylwin Lim

Green View Garden adalah sebuah tarikan yang terletak di Kampung Raja. Sekiranya anda melawat taman indah ini, anda dapat melihat sayur-sayuran yang ditanam melalui kaedah hyroponik, ladang strawberi dan banyak lagi.

Bagi anda yang membawa anak kecil pula, mereka pasti seronok dapat melihat kehadiran pelbagai jenis haiwan seperti burung, kura-kura dan arnab di dalam zoo mininya. Anda sekeluarga boleh memberi makan haiwan-haiwan yang terdapat di sini dengan sedikit caj yang tidaklah mahal mana.

Sebelum pulang, anda boleh membeli sedikit buah tangan atau cenderamata yang terdiri daripada pokok-pokok bunga, produk lavendar dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00 am – 6.30 pm)

Alamat: 11, Taman Matahari Cerah, 39010, Kampung Raja, 39000 Tanah Rata


1. Ladang Teh Boh

Ladang Teh Boh Cameron
Sumber: Nurul

Apabila di sebut sahaja nama Cameron Highland pasti anda terbayang ladang teh hijau yang luas, ini kerana Cameron Highland memang dikenali oleh pengeluaran tehnya.

Boh merupakan pengeluar teh terbesar di Malaysia dan mereka memiliki 3 ladang teh terkenal di Cameron Highland yang terletak di kawasan Ringlet dan Brinchang.

Ladang teh yang terletak di sungai palas ini mempunyai keluasan 8 ribu ekar dan merupakan ladang teh yang terluas di Asia Tengara.

Di sini anda dapat melawat kilang teh sambil mempelajari sedikit tentang process membuat sebuah uncang Teh Boh. Anda juga boleh berehat sambil menghirup satu cawan teh Boh panas di kafe yang disediakan.

Jika anda hanya sempat melawati satu tempat sahaja semasa berada di Cameron Highland nanti, pastikan anda datang kesini kerana pemandanganya memang luar biasa.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Selasa – Ahad (9.00am – 4.30pm)

Lokasi: Ladang Teh Boh, Ringlet, 39200, Cameron Highlands


Tamat sudah senarai tempat menarik di Cameron Highland dan saya harap ia dapat memudahkan anda merancang percutian ke sana nanti.

Penginapan di Cameron Highland

the-balas-holiday-chalet-cameron-highlands-picture-2

Memilih penginapan yang betul dapat melengkapkan pengalaman bercuti dan menambah kepada kepuasan semasa bercuti. Kebanyakkan penginapan di Cameron Highland terletak di dua pekan yang popular iaitu Pekan Brinchang dan Pekan Tanah Rata.

Tidak kira jika anda mencari hotel romantik untuk percutian bersama orang yang tersayang ataupun apartment jika anda bercuti secara berkumpulan, pasti ada penginapan yang padan dengan apa yang dicari. Di bawah kami sertakan beberapa pilihan penginapan untuk rujukan anda.

Avillion Cameron Highland

Avillion Hotel Cameron Highland - Main Image

Avillion Cameron Highland adalah sebuah penginapan indah di kawasan tanah tinggi ini. Hotel ini menawarkan 100 buah bilik yang dihias dengan moden menggunakan warna-warna monokrom hitam dan putih secara keseluruhannya. Penggunaan warna yang tidak banyak ini turut menjadikan biliknya kelihatan lebih luas daripada biasa. Antara jenis penginapan yang ditawarkan adalah bilik studio dan juga suite family 2+1.

Avillion Hotel Cameron Highland - Room Image

Bukan itu sahaja, sarapan pagi yang disediakan penginapan ini turut menyelerakan. Kalau anda jenis yang suka minum kopi, mesti cuba kopi yang dihidangkan di restoran hotel ni, memang kaw!

Kemudahan lain yang disediakan Avillion Cameron Highland adalah wifi yang pantas dan tempat meletak kereta. Lokasinya, cukup strategik, terletak dekat dengan banyak kedai makan, dan kedai-kedai lain di sekitar Tanah Rata.

Harga: Dari RM210+ Semalaman

Alamat: C-3, Jalan Camelia, 39000 Cameron Highlands

Selanjutnya Di Booking.com


Century Pines Resort Cameron Highlands

Century Pines Resort Hotel Cameron Highlands - Main Image

Tidak jauh dari Stesen Bas Tanah Rata, Century Pines Resort Cameron Highlands adalah sebuah penginapan yang cukup sempurna dalam segala aspek selain lokasinya yang strategik. Mengetengahkan gaya mewah klasik dalam rekaan dalamannya, Century Pines Resort Cameron Highlands adalah sebuah penginapan yang cukup sesuai untuk anda yang mendambakan kesempurnaan sewaktu percutian.

Century Pines Resort Hotel Cameron Highlands - Room Image

Percayalah, segala masalah yang selama ini terbeban hilang serta-merta sebaik terpandang keindahan yang ditawarkan di sekitar resort ini. Sambil bersantai-santai di sekitar resort, anda dapat menikmati keindahan flora dan fauna serta udaranya yang menyegarkan. Setelah puas makan angin, anda boleh menggunakan banyak kemudahan mewah yang ditawarkan hotel ini seperti rawatan spa yang melegakan badan, sauna, jakuzi dan pusat kecergasan. Semua kemudahan yang diidamkan di sebuah pusat penginapan tersedia di resort.

Bukan itu sahaja, bagi anda yang ingin bersantai, boleh menggunakan kemudahan wifi yang super duper laju yang disediakan pihak hotel. Kesemua yang disediakan hotel ini memang terbaik!

Harga: Dari RM219+ Semalaman

Alamat: Lot 42 Jalan Masjid , 39000 Tanah Rata

Selanjutnya Di Booking.com


Heritage Hotel Cameron Highland

Heritage Hotel Cameron Highland - Main Image

Heritage Hotel Cameron Highland adalah sebuah penginapan butik dengan gaya Tudor ataupun Inggeris klasik. Sebaik terpandang bangunan hotel ini dari jauh ditambah lagi dengan udara segar kawasan tanah tinggi Cameron Highlands ini, pasti membuatkan anda terasa seperti berada di luar negara.

Terletak pada ketinggian 1300 dari paras laut, Heritage Hotel Cameron Highland adalah sebuah pilihan yang tepat untuk anda jadikan tempat penginapan sekiranya anda inginkan sebuah percutian dengan suasana yang relaks dan mendamaikan jiwa.  Untuk menikmati keindahan flora dan udara segar hotel ini, anda boleh bersantai bersama keluarga di dalam taman berlanskap indah yang disediakan.

Heritage Hotel Cameron Highlands - Room Image

Kemudahan lain yang boleh anda gunakan di hotel ini adalah perpustakaan, restoran hotel, gym yang lengkap dengan pelbagai peralatan, tempat permainan kanak-kanak, game room dan banyak lagi!

Lokasinya, hanyalah dalam sekitar 8 ke 10 minit perjalanan untuk ke Tanah Rata termasuklah kawasan-kawasan yang terdapat banyak gerai buah-buahan dan kedai makan. Tarikan-tarikan seperti Lembah Kaktus dan Ladang Strawberi pula terletak kurang 4 km dari hotel.

Harga: Dari RM182+ Semalaman

Alamat: Jalan Gereja, 39000 Tanah Rata

Selanjutnya Di Booking.com


Hillview Inn Cameron Highland

Hillview Inn Cameron Highland - Main Image

Hillview Inn Cameron Highland adalah sebuah hotel yang terletak di dalam lokasi yang sungguh nyaman dikelilingi oleh alam flora penuh kehijauan yang menyejukkan mata walau di mana sahaja anda pandang. Pendek kata, kalau anda inginkan suasana yang betul-betul natural, inilah penginapannya.

Bilik-bilik di hotel ini dihias dengan ringkas dan lengkap dengan tingkap yang besar untuk anda menikmati pemandangan di luar dengan sepuas hati.  Sesetengah bilik di hotel ini turut menawarkan ruang balkoni. Kalau ada bajet lebih, apa salahnya ambil bilik berbalkoni kan?

Hillview Inn Cameron Highland - Room Image

Dapatlah anda menikmati udara segar di luar tanpa mengira masa sambil duduk bersantai. Antara jenis penginapan yang disediakan adalah bilik hotel biasa, apartment 3 bilik yang luas dan juga homestay dengan 4 buah bilik. Pilihlah yang mana yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda.

Lokasinya, terletak hanyalah beberapa minit berjalan kaki untuk ke banyak kedai-kedai makan dan termasuklah kedai 7E sekiranya anda ingin membeli snek. Terminal Bas Tanah Rata pula hanyalah 450 meter atau 5 minit berjalan kaki dari penginapan.

Tarikan-tarikan seperti Cactus Valley, Time Tunnel Museum dan ladang strawberi terletak hanyalah dalam 4 km dari Hillview Inn Cameron Highland, manakala kampung orang asli pula hanyalah 700 meter dari hotel.

Harga: Dari RM179+ Semalaman

Alamat: 17 Jalan Mentigi, Tanah rata, 39000 Tanah Rata

Selanjutnya Di Booking.com


Wan Alyasa Hotel

Wan Alyasa Hotel Cameron Highland - Main Image

Wan Alyasa Hotel adalah sebuah penginapan yang sangat Muslim-friendly untuk anda yang inginkan keselesaan bercuti secara halal, di mana anda tidak perlu risau tentang tahap kebersihan tempat penginapan dan kesesuaian kemudahan yang disediakan untuk tetamu muslim. Bilik-biliknya dihias dengan menggunakan warna-warna natural yang sejuk dipandang mata.

Kemudahan lain yang disediakan adalah tempat meletak kereta bawah tanah, jadi anda tak perlulah risau tentang tempat parking sekiranya membawa kenderaan sendiri.

Wan Alyasa Hotel Cameron Highland - Room Image

Terletak tidak jauh dari pekan Brincang, sekiranya anda menginap di sini, anda tidak perlu risau tentang kedai-kedai makan yang hanyalah beberapa beberapa tapak dari hotel dan ini termasuklah kedai makan tempatan yang dibuka selama 24 jam!

Kalau rasa ingin mengudap sesuatu semasa bersantai di dalam bilik, 7E juga sangat dekat dengan hotel. Tarikan seperti Cactus Valley, Time Tunnel Museum dan ladang stawberi kesemuanya terletak kurang 1 km dari Wan Alyasa Hotel.

Harga: Dari RM99+ Semalaman

Alamat: No. 8 9 Brinchangs Square Brinchangs, 39100 Cameron Highlands

Selanjutnya Di Booking.com


Untuk memudahkan anda membuat pilihan penginapan kami telah menulis 3 entri yang menceritakan sedikit tentang jenis penginapan yang ada di Cameron Highland.

Jika anda merancang percutian bajet ke Cameron Highland kami telah menulis entri tentang hotel bajet di Cameron Highland. Di sini kami telah menyenaraikan 15 hotel paling selasa dengan harga yang bebaloi.

Untuk mereka yang mengidamkan pengalaman penginapan yang istimewa pula, kami telah menyediakan senarai 14 hotel paling menarik di Cameron Highland. Didalam entri ini kami telah menulis tentang 14 hotel yang paling mewah dan istimewa, sesuai untuk mereka yang menghargai keselesaan atau sesiapa yang merancang honeymoon romantik di Cameron Highland.

Sekiranya anda inginkan sebuah penginapan yang luas dan selesa serta lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti di rumah sendiri, anda boleh baca artikel kami bertajuk 35 Homestay di Cameron Highlands.

Apa-apa pun yang jadi pilihan anda saya harap anda selamat bercuti dan pulang membawa memori manis bersama orang yang tersayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.