Categories
Malaysia Travel Guide

19 Tempat Menarik Di Sandakan | Panduan Bercuti Ke Bandaraya Alam Semulajadi

Bandar kedua yang terbesar di Sabah, Sandakan menawarkan banyak tarikan menarik yang mampu membuatkan jiwa travel anda bergetar. Disinilah anda dapat melihat kekayaan flora dan fauna yang eksotik di bumi Borneo yang pastinya akan meninggalkan memori indah buat anda sekeluarga.

Bukan itu sahaja, kota yang pernah mengalami kemusnahan yang dahsyat akibat Perang Dunia Kedua ini juga memiliki banyak peninggalan sejarah yang menarik untuk diselami dan diamati. Dimanakah lokasi-lokasi tempat menarik ini?

Teruskan membaca senarai tempat menarik di Sandakan ini, percayalah tiada satu pun yang boleh anda abaikan, kerana masing-masing memiliki aura yang hebat menggoda anda untuk datang.

19. Kampung Nelayan Sandakan

Kampung Nelayan Sandakan
Sumber: Carole Ferris

Kampung Nelayan yang terletak di Sandakan ini bukanlah perkampungan biasa kerana kedudukannya yang unik iaitu di atas air laut. Anda boleh sampai ke sini dengan menaiki bot yang tak lain tak bukan adalah cara yang paling menarik untuk melihat dengan dekat perkampungan terapung ini. Dikatakan, penduduk di sini berasal dari negara Brunei, menarik juga untuk dikaji sebab kedatangan mereka ke sinikan?

Seperti kampung nelayan yang lain, disinilah anda dapat melihat kehidupan sebenar masyarakat yang menjadikan hasil laut sebagai mata pencarian utama dengan kewujudan bot yang begitu banyak disekitar jeti.

Di sekitar kawasan ini juga anda dapat melihat banyak makanan laut yang dijual murah dan segar. Sesetengah rumah di kawasan perkampungan ini turut mempamerkan produk hasil laut untuk dijual.

Alamat: Kampung Pukat, Sandakan


Baca: 45 Destinasi Terbaik Di Sabah

18. Agnes Newton Keith

Agnes Newton Keith Sandakan
Sumber: Agnes Keith House

Melihat rumah Agnes Newton Keith ini macam tak sangka bahawa ini pada suatu ketika dahulu adalah rumah pasangan mat saleh,  Mr Harry Keith dan isterinya Agnes Newton Keith. Mana tidaknya, reka bentuknya cukup klasik seperti rumah di kampung-kampung Melayu. Rumah yang dicat putih ini telah dibina semula oleh Kerajaan Negeri Sabah pada tahun 1946 setelah dimusnahkan semasa Perang Dunia Ke-2.

Rumah ini kini menyimpan pelbagai artifak peperangan, barangan antik termasuklah info tentang kehidupan Agnes Keith. Siapakah Agnes Keith ini? Beliau adalah seorang penulis yang telah menghasilkan tiga buah buku yang diinspirasikan dari kehidupan di Sabah, salah satunya adalah buku yang bertajuk “Land Below The Wind” yang menjadikan negeri Sabah terkenal sehingga ke peringkat dunia.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm)

Harga: Warganegara Dewasa RM2 | Warganegara Atas 55 Tahun Kanak-kanak Bawah 12 Tahun Percuma | Pelancong RM15

Alamat: Agnes Keith House, Jalan Istana, 90709 Sandakan


17. Deramakot Forest Reserve

Deramakot Forest Reserve Sandakan
Sumber: Christian Loader Photography

Deramakot Forest Reserve adalah hutan simpan yang berkeluasan 55,507 hektar. Apa yang istimewanya tentang hutan ini adalah kerana ianya adalah hutan pertama di dunia yang diakui oleh  Forest Stewardship Council sebagai hutan yang dijaga dengan baik.

Ini kerana, aktiviti pembalakan di sekitar hutan ini sentiasa dijalankan mengikut konsep “Reduced Impact Logging” ataupun Pembalakan Kurang Impak (RIL) yang mana, aktiviti pembalakan hanya boleh dilakukan ke atas pokok-pokok yang hanya memberikan kesan minimal kepada tanah dan hutan di sekitar apabila ditebang.

Barulah flora dan fauna terasa disayangi, kan bagus kalau semua hutan diberikan layanan istimewa sebegini.

Harga: Masuk RM15 | Kenderaan RM100 | Kamera RM10

Alamat: Deramakot Forest Reserve, Telupid, Beluran


16. Rainforest Discovery Centre

Rainforest Discovery Centre Sandakan
Sumber: Amazing Borneo

Rainforest Discovery Centre yang terletak di Hutan Simpan Sipilok-Kabili ini adalah habitat kepada haiwan yang disayangi ramai, yang tak lain tak bukan di Borneo ini, Orang Utan.

Anda akan berjalan melalui canopy walk yang disediakan untuk menyelami flora dan fauna yang terbentang luas di kiri dan kanan sambil ditemani bunyi kicauan burung yang terbang penuh keriangan di sekitar hutan.

Jangan lupa untuk bawa teropong, mana tahu, kalau-kalau terlihat haiwan eksotik di kejauhan. Alang-alang sudah ke sini, rancanglah untuk melawat Santuari Orang Utan Sepilok yang terletak hanyalah bersebelahan dengan Rainforest Discovery Centre ini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 5.00pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM7, Pelancong: RM15 | Kanak-kanak MyKad: RM3, Pelancong: RM7 | Bawah 5 Tahun Percuma

Alamat: Sepilok, 90715 Sandakan


15. Gua Gomantong

Gua Gomatong Sandakan
Sumber: Xcalibrephoto

Tak sah rasanya kalau tak melawat apa sahaja yang memiliki status sebagai yang ‘paling’ bila melawat sesebuah destinasi kan? Kalau anda nak tahu, Gua Gomantong ini adalah gua batu kapur yang paling besar di negeri Sabah. Gua batu kapur ini memiliki bukan satu tapi 27 buah gua kecil yang telah beratus tahun menjadi tempat persarangan burung layang-layang.

Kalau sudah namanya gua, anda juga boleh menjangkakan kehadiran banyak burung kelawar yang pelbagai jenis seperti Fawn Leaf-Nose dan Philippine Forest Horseshoe, maka bersedialah dengan topeng muka untuk menapis bau najis kelawar yang agak menusuk hidung ya? Sekiranya anda merancang untuk ke sini, waktu yang terbaik adalah antara bulan Februari ke bulan Ogos untuk melihat sarang burung layang-layang.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 6.00pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM5, Pelancong: RM30 | 18 Tahun Kebawah MyKad: RM2, Pelancong: RM15

Alamat: Gua Gomantong, 90000 Kinabatangan


14. Borneo Sun Bear Conservation Centre

Borneo Sun Bear Conservation Centre Sandakan
Sumber: Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC)

Lokasi Borneo Sun Bear Conservation Centre ini hanyalah beberapa minit sahaja dari Santuari Orang Utan.

Seperti namanya, di sini anda dapat melihat di depan mata spesies beruang yang terkecil di dunia yang terancam kewujudannya akibat pemburuan dan pembalakan haram, Sun Bear ataupun Beruang Madu.

Disebabkan betapa terancamnya spesies ini, pusat pemuliharaan ini ditubuhkan, bayangkanlah jika haiwan secomel ini dibiarkan pupus, sedih bukan?

Untuk melihat beruang ini, anda sekeluarga perlu berjalan di atas dek pemerhatian yang disediakan. Janganlah terlalu excited sangat semasa berada di sini kerana beruang madu ini teramatlah sensitif dengan bunyi bising. Kalau dah bising, apa pun tak dapat dilihat.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 3.30pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM15, Pelancong: RM30 | 12 – 17 Tahun MyKad: RM2, Pelancong: RM5 | Bawah 12 Tahun Percuma

Alamat: Bornean Sun Bear Conservation Centre, PPM 219, Elopura, 90000 Sandakan


13. Sandakan Memorial Park

Sandakan Memorial Park Sandakan
Sumber: HockSong Lim

Pada tahun 1945, tapak Sandakan Memorial Park ataupun Taman Peringatan Sandakan ini pernah menjadi saksi kepada kekejaman tentera Jepun yang telah menjadikan sebilangan besar askar Australia dan British sebagai tawanan perang.

Bukan seorang dua yang terbunuh sewaktu menjadi tawanan, tetapi lebih daripada 2400 orang terkorban dan yang terselamat hanyalah 6 orang tawanan yang berjaya melarikan diri. Bayangkanlah situasi di Sandakan pada waktu itu.

Kini, untuk memperingati mereka yang telah terbunuh, memorial ini ditubuhkan. Anda juga dapat melawat sebuah muzium kecil yang ada di sini untuk mendalami lebih banyak lagi tentang sejarah Sandakan yang penuh dengan peristiwa hitam.

Alamat: Sandakan Memorial Park, Mile 8, Jalan Labuk Utara, Taman Rimba, 90702 Sandakan, Sabah


Lihat Tawaran Hotel Terbaik Di Sandakan

12. Labuk Bay Proboscis Monkey Santuary

Labuk Bay Proboscia Monkey Santuary
Sumber: Alina Thien

Apa pula Proboscis Monkey ini? Kalau anda nak tahu, nama lain bagi monyet ini adalah Monyet Belanda iaitu spesies monyet yang berhidung besar dan panjang.

Untuk melihat keletah monyet unik yang hanya wujud di sekitar Borneo ini, mai singgah ke Labuk Bay Proboscis Monkey Santuary. Santuari ini terletak tidak jauh dari Kampung Semawang, di tengah-tengah kawasan hutan bakau di Labuk Bay, Sandakan.

Sampai sahaja ke sini, anda perlu menaiki platform pemerhatian yang disediakan untuk mendekati haiwan eksotik ini, jangan risau, monyet ini bukanlah daripada spesies yang agresif. Jangan lupa untuk bawa kamera!

Waktu Operasi (Jadual Waktu Pemerhatian): Platform A (9.30am – 2.00pm) | Platform B (11.30am – 4.30pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM15, Pelancong: RM60 | Kanak-kanak MyKad: RM5, Pelancong: RM30 | Kamera RM10

Alamat: Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, Yet Hing Oil Palm Estate, Off Jalan Labuk, Sandakan


11. Pasar Umum Sandakan

Pasar Umum Sandakan
Sumber: Siang Siang

Tak akanlah tak shopping barangan yang terkenal di negeri yang sudah penat dilawati dari jauhkan? Bila dengar Sabah sahaja, pastinya bercahaya mata para wanita yang mengidamkan barangan kemas diperbuat daripada mutiara. Bukan hanya mutiara, lain-lain yang terkenal di negeri ini juga adalah seperti produk kristal dan sudah semestinya hasil laut yang segar.

Di manakah lokasinya untuk melihat dan membeli-belah semua ini? Jawapannya adalah di Pasar Umum Sandakan. Pasar ini bukanlah seperti pasar biasa yang terletak di tepian jalan, tapi merupakan pasar di dalam bangunan 3 tingkat.

Macam-macam boleh dijumpai di sini contohnya sayur-sayuran, hasil laut dan buah-buahan yang segar di tingkat 1, dan barangan yang merambangkan mata wanita di tingkat 2. Kalau anda nak merasa makanan tradisi orang Sabah, pasar inilah salah satu lokasi yang pasti tidak akan mengecewakan anda.

Waktu Operasi: Setiap Hari (3.00am – 7.30pm)

Alamat: Jalan Pryer, Pusat Bandar Sandakan, 90000 Sandakan


10. Sandakan Crocodile Farm

Sandakan Crocodile Farm
Sumber: Yahya Padis Mapag

Sandakan Crocodile Farm ini terletak sekitar satu setengah jam dari bandar Sandakan. Jauh juga ya? Tapi percayalah, lawatan anda ke taman buaya ini terasa amat berbaloi kerana ia merupakan taman buaya yang terbesar di Malaysia dengan lebih daripada 3000 ekor buaya di dalamnya.

Selain buaya, di sini juga terdapat taman kanak dan sebuah zoo mini yang menempatkan ikan Amazon bersaiz besar. Apa lagi yang menarik? Kalau anda datang pada hari Ahad ataupun cuti umum, anda bukan sahaja dapat melihat pertunjukan buaya, tapi juga pertunjukan haiwan menggerunkan yang lain iaitu ular. Barulah thrill!

Waktu Pertunjukan di Sandakan Crocodile Farm: 

Pertunjukan Buaya: Isnin – Jumaat (11:45am 4.00pm)

Pertunjukan Buaya Ular: Ahad Cuti Umum (11.00am, 2.00pm 4.00pm)

Waktu Diberi Makan: 9.00am – 4.30pm

Alamat: Sandakan Crocodile Farm, Batu 8, Jalan Labuk, Sandakan


9. Pulau Berhala

Pulau Berhala Sandakan
Sumber: Faisal Jamil

Pulau yang terletak berhadapn dengan perkampungan Sim-Sim, Pulau Berhala ini memiliki dua buah bukit batu pasir yang bercantum dengan satu sama lain pada ketinggian 600 kaki dari aras laut.

Disebabkan kehadiran batu kapur ini, anda boleh menemui gua yang memukau dan unik untuk diterokai. Jika anda naik ke puncak bukit ini pula, terdapat rumah api, manakala, sudut curam bukit ini diselubungi oleh hutan simpan dengan tumbuhan pinggir laut yang menjadi tarikan para pengkaji botani.

Jangan menganggap anda seorang sahaja yang berada di pulau ini seperti di dalam filem Cast Away, kerana di sebelah barat pulau ini terdapat sebuah kampung di tepian pantai indah yang sering dijadikan tempat perkelahan.

Anda rasa pulau ini senaif yang didengari? Sebenarnya disebalik keindahannya Pulau Berhala menyimpan misteri dan sejarah yang menarik untuk didengar. Nak tahu? On kan mood Sherlock Holmes anda.

Alamat: Pulau Bahala, Sabah


Baca: 23 Destinasi Istimewa Di Sarawak

8. Sungai Kinabatangan

Sungai Kinabatangan Sandakan
Sumber: Mohd Fazlin Effendy Ooi

Sungai Kinabatangan ini agak luar biasa panjangnya, berukuran 560 km, menjadikan ia sungai yang terpanjang di negeri Sabah. Anda sekeluarga dapat menikmati pelayaran yang seluas pemandangan, dan membuka mata anda tentang geografi sekitar Sabah yang menarik untuk diamati.

Rasanya, menyelusuri Sungai Kinabatangan ini adalah satu aktiviti yang wajib dilakukan untuk sebuah kepuasan percutian yang sebenar.

Di sepanjang perjalanan, anda akan disajikan dengan pemandangan ladang kelapa sawit, kawasan perkampungan dan bandar-bandar kecil sekitar Sabah. Bukan itu sahaja, pada waktu inilah anda boleh melihat kekayaan fauna yang ditawarkan muka bumi Borneo seperti orang utan, ungka, monyet, dan banyak lagi.

Kalau bernasib baik, mungkin juga gajah-gajah besar yang digelar Borneo Pygmy Elephants akan menunjukkan diri.

Alamat: Sungai Kinabatangan, Sabah


7. Pulau Lankayan

Pulau-Lankayan-Sandakan
Sumber: GMC Travel Tours Sdn Bhd

Pulau Lankayan adalah sebuah pulau yang cukup istimewa, istimewanya luar biasa kerana ia menawarkan lebih daripada 30 lokasi yang best untuk aktiviti menyelam yang kebanyakannya boleh diakses dengan menaiki bot beberapa minit dari jeti pulau.

Yang menariknya, ada juga kawasan menyelam yang memiliki bangkai kapal untuk diterokai. Memang menarik, tapi anda dah ada skills menyelam? Kalau tak ada lagi, apa kata kalau mula belajar dari sekarang, barulah dapat menikmati travel dengan keseronokan yang maksimum.

Sebab lain kenapa anda mesti menyelam skuba di sini adalah kerana kekayaan faunanya yang memang wow! Antara hidupan laut yang dapat dilihat adalah ikan anemone, ikan kerapu, blue ribbon eel, juvenile cat fish dan bermacam-macam lagi. Semua ini dapat dinikmati secara HD di dalam air yang cukup jernih.

Alamat: Pulau Lankayan, Sabah


6. Pulau Selingan

Pulau Selingan Sandakan
Sumber: Vestpounds Tours

Juga sebahagian daripada Taman Laut Pulau Penyu, Pulau Selingan menempatkan sebuah pusat penjagaan dan penetasaan telur penyu yang pertama dibina di Malaysia iaitu pada 1 Ogos 1996.

Jenis penyu yang mendarat di sini adalah Penyu Karah dan Penyu Hijau yang selalunya datang mendarat ketika malam menjelma untuk bertelur.

Namun begitu, anda tidak dibenarkan berada di kawasan pantai ketika ini untuk mengelakkan penyu daripada berasa terganggu, namun sebenarnya renjer atau pihak pengurusan tetap bagi peluang untuk anda melihat penyu pada waktu ini dengan pengawasan mereka.

Harga: Dewasa MyKad: RM30, Pelancong: RM60 | Kanak-kanak MyKad: RM20, Pelancong: RM30 | Kamera (Tanpa Flash) RM10

Alamat: Pulau Selingan, Sabah


5. Masjid Jamek Sandakan

Masjid Jamek Sandakan
Sumber: Uwe Aranas / CC By 3.0

Masjid Jamek Sandakan ataupun Masjid Jamek As-Sheikh Hasabollah At-Tohiri adalah sebuah masjid yang sudah pun berusia lebih daripada 130 tahun. Masjid tua yang dibina sekitar tahun 1880-an ini merupakan masjid yang memainkan peranan penting dalam penyebaran ilmu agama Islam ketika zaman pemerintahan British di Borneo Utara.

Masjid yang terletak di lereng bukit ini dikatakan telah diasaskan oleh pedagang dan pendakwah yang datang dari Yemen menggunakan hasil sumbangan penduduk setempat, namun ada juga yang mengatakan ianya telah dibina oleh seorang penduduk Sandakan berketurunan India Muslim.

Disebabkan usia masjid ini yang telah terlalu tua, sudah semestinya ia pernah melalui peristiwa yang menarik. Salah satunya adalah kerana ia pernah dijadikan tempat perlindungan beberapa tentera Jepun dan penduduk ketika Perang Dunia Kedua.

Alamat: Lebuh Empat, Pusat Bandar Sandakan, 90000 Sandakan


4. Sandakan Liberation Monument

Sandakan Liberation Monument
Sumber: Traces Of War

Terletak di hadapan High Court Sandakan, Sandakan Liberation Monument adalah sebuah monumen unik yang dibina untuk memperingati tentera bersekutu yang terkorban di Borneo Utara sewaktu menentang askar Jepun, sebuah pengorbanan yang membawa kepada pengakhiran Perang Dunia Kedua.

Tugu yang berbentuk senapang rifle dengan topi di hujungnya ini menunjukkan tradisi yang diamalkan tentera bagi melambangkan tempat dimana pejuang telah gugur.

Alamat: Sandakan Liberation Monument (Hadapan High Court Sandakan)


3. Scout Nature Park

scout nature park sandakan
Sumber: CEphoto, Uwe Aranas / CC By 3.0

Scout Nature Park adalah sebuah taman ahli pengakap yang mempunyai lanskap alam semula jadi indah untuk dinikmati. Jangan risau, anda yang tidak berpakaian pengakap pun boleh menjadikan taman ini sebagai tempat bersantai bersama keluarga. Selain melihat pemandangan hijau di sekitar, anda juga dapat mempelajari banyak tentang Persatuan Pengakap di Daerah Sandakan.

Alamat: Jalan Borehole 4, 90000 Sandakan


Baca: 25 Destinasi Luarbiasa Di Brunei

2. Bulatan Buaya

Bulatan Buaya Sandakan
Sumber: Car Rental Tawau

Secara keseluruhannya, Sabah sebenarnya banyak memiliki tugu yang unik yang sememangnya menarik untuk dijadikan latar belakang foto percutian. Salah satu tugu ini adalah yang terletak di Jalan Lubuk di mana terdapat sebuah bulatan yang ditengahnya berdiri dengan tegak tugu seekor buaya.

Muncung buaya ini dikatakan menghala ke arah Sandakan Crocodile Farm yang terletak tidak jauh dari sini. Apa lagi? Nampak sahaja Bulatan Buaya ini, teruslah singgah ke taman buaya yang terbesar di Malaysia ini ya. Sebelum itu jangan lupa untuk berselfie di depan tugu buaya berdiri ini.

Alamat : Bandar Labuk Jaya, Batu 7, Sandakan


1. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan
Sumber: Razvan Negoita

Haiwan terpelihara Orang Utan ataupun nama lainnya Wild Red Apes dapat dilihat dalam habitat semula jadinya sekiranya anda sekeluarga melawat Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre.

Saat tiba di sini, anda akan melalui laluan kayu yang akan membawa kaki anda menuju ke arah galeri dan platform tempat memberi Orang Utan makanan. Disarankan untuk anda datang sekitar 30 minit awal sebelum waktu haiwan ini diberi makan kerana sekiranya anda terlewat, kemungkinan pekerja di pusat ini tidak akan membenarkan anda masuk, kan dah sedih?

Info lain yang perlu anda tahu adalah Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre turut menyediakan tempat solat, kedai cenderamata, pusat informasi yang memaparkan video 6 kali sehari, kafe dan tandas yang bersih.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis (9.00am – 12.00pm 2.00pm – 4.00pm) | Jumaat (9.00am – 11.00am 2.00pm – 4.00pm) | Waktu Orang Utan Diberi Makanan (10.00am – 3.00pm)

Harga: Dewasa MyKad: RM5, Pelancong: RM30 | 18 Tahun Kebawah MyKad: RM2, Pelancong: RM15 | Kamera RM10

Alamat: Sabah Wildlife Department, W.D.T. 200, Sandakan, Jalan Sepilok, Sepilok, 90000 Sandakan


Inilah dia antaranya tempat menarik di Sandakan yang anda boleh lawati, sebuah daerah dalam negeri Sabah yang kaya dengan fauna dan flora yang terjaga indah serta peristiwa sejarah yang mustahil dilupakan. Ingin lebih sebab untuk melawat Negeri Bawah Bayu ini?

Apa kata kalau anda menjenguk sejenak artikel kami berkaitan tempat menarik di Sabah untuk melihat senarai destinasi hebat yang tak terkira banyaknya. Namun, sekiranya anda inginkan percutian dalam kedinginan setelah berhari-hari melalui kepanasan kota, jom baca artikel kami tentang tempat menarik di Kundasang.

Sudah merancang ke mana nak pergi? Jangan lupa untuk melayari booking.com untuk mencari penginapan hebat dalam harga yang menceriakan minda bajet anda.

Selamat bercuti ke Sandakan Sabah!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

Categories
Malaysia Travel Guide

28 Tempat Menarik Di Miri | Destinasi Terbaik Di Bandaraya Peranginan Sarawak

 

Selamat datang ke Bumi Kenyalang! Negeri Sarawak, negeri yang kaya dengan flora dan fauna yang eksotik, pantai-pantai dengan air yang jernih serta masyarakat yang pelbagai etnik, agama dan budaya. Sebuah negeri yang ternyata penuh dengan warna-warni. Kepelbagaian yang wujud di bumi Borneo ini tiada kesudahannya dan mustahil untuk habis diselami dalam seminggu dua.

Miri terutamanya menjadi pintu masuk kepada banyak tarikan alam semula jadi yang terdapat di Sarawak, dari gua yang terbesar di dunia hinggalah ke tasik yang terbesar di Sarawak, Miri sememangnya destinasi yang tepat untuk anda memulakan langkah menerokai Bumi Kenyalang ini.

Namun begitu, anda sebenarnya boleh memaksimumkan destinasi-destinasi untuk dilawati dengan membuat perancangan awal. Oleh itu, di dalam artikel ini kami menyenaraikan tempat menarik di Miri yang anda boleh lawat semasa berada di sana untuk memudahkan rancangan perjalanan anda. Teruskan membaca.

28. Taman Negara Gunung Mulu

Gunung Mulu National Park Miri
Sumber: Geomorphology Rules

Berkeluasan 52,864 hektar, Taman Negara Gunung Mulu cukup kaya dengan flora dan faunanya. Kekayaannya ini menjadikan Taman Negara Gunung Mulu sebagai salah satu taman hijau yang paling banyak diselidiki di dunia. Dikatakan tumbuhan jenis vaskular sahaja terdapat lebih daripada 3000 spesies di dalam hutan ini.

Taman Negara ini juga menempatkan gunung yang memiliki gua-gua yang wajib diteroka sekiranya ke Sarawak seperti Gua Rusa dan Gua Air Jernih. Kalau anda nak tahu, di sini jugalah  terdapatnya ruang bawah tanah yang terbesar di dunia yang dipanggil Sarawak Chamber sehingga dikatakan boleh memuatkan 40 buah kapal terbang! Memang banyak tarikan luar biasa di Taman Negara ini.

Kalau anda memiliki stamina yang tinggi, anda boleh merancang untuk mendaki sehingga ke puncak gunung untuk menikmati pemandangan yang seluas pandangan sekitar Taman Negara.

Bayaran: Dewasa MyKad: RM15, Pelancong: RM30 | Kanak-kanak MyKad: RM5, Pelancong: RM10 | Kanak-kanak 6 Tahun Kebawah Percuma | Warga Emas (60 Tahun Keatas) RM7

Alamat: Taman Negara Gunung Mulu, Sarawak


Lihat Tawaran Terkini Hotel-Hotel Di Miri

27. Hawaii Beach

Hawaii Beach Miri Image
Sumber: Calvin Yew

Macam-macam negara rasanya ada di Miri ini, dari Kanada hinggalah ke Hawaii, masih tak percaya lagi Miri ini destinasi percutian yang best?

Dari pusat bandaraya Miri untuk ke  Hawaii Beach, hanya mengambil masa 25 minit pemanduan. Sampai sahaja di Kampong Bakam iaitu lokasi di mana terletaknya Hawaii Beach ini, anda perlu berjalan kaki melalui papan kayu yang disediakan untuk menuju ke destinasi yang diimpikan.

Sambil menikmati pemandangan pantai ‘hawaii’ ini anda boleh berbbq dengan menggunakan peralatan bbq yang disediakan dengan caj tambahan.

Alamat: Kampung Bakam, 98000 Miri


26. Taman Negara Niah

Niah National Park Miri
Sumber: Starlightchild / C.C By 3.0

Taman Negara Niah yang berkeluasan lebih daripada 3000 hektar ini merupakan taman negara yang terdiri daripada hutan dipterokarp, paya gambut dan batu kapur yang menempatkan Gua Niah.

Gua Niah ini bukanlah gua yang biasa, kerana sebenarnya dari satu bahagian gua ke bahagian yang lain, memiliki tarikan tersendiri. Gua yang terdiri daripada sebuah Gua Besar dan beberapa Gua Kecil ini pernah menjadi penempatan awal manusia sekitar 40,000 tahun yang lalu.

Sebelum memasuki kawasan gua yang legend ini, anda perlu melalui laluan berpapan yang berketinggian beberapa kaki daripada lantai hutan sambil disajikan dengan udara segar dan bunyi kicipan burung serta haiwan-haiwan lain.

Setelah beberapa minit perjalanan, anda akan sampai ke Gunung Dagang dan seterusnya Kompleks Gunung Besar yang menjadi penempatan awal manusia beribu tahun yang lalu.

Apa-apa pun, sebelum anda ke sini dan berniat untuk menerokai gua-guanya, anda perlulah memakai penutup kepala untuk mengelak daripada terkena najis kelawar. Di samping itu, lampu suluh juga jangan lupa dibawa, kerana terdapat laluan yang gelap-gelita perlu dilalui untuk melihat banyak lagi gua-gua lain.

Alamat: Taman Negara Niah, 98200 Miri


25. Taman Negara Bukit Lambir

Lambir Hills National Park Miri
Sumber: Eric Chin

Ingin tahu satu fakta menarik tentang Bukit Lambir?  Dahulunya, Bukit Lambir pernah dijadikan sebagai kawasan pemerhatian oleh tentera Jepun semasa pencerobohan mereka ketika Perang Dunia Kedua. Buktinya, di tengah-tengah Taman Negara Bukit Lambir ini terdapat sebuah telaga minyak yang digunakan pihak Jepun sewaktu peperangan.

Sudah tahu kisah sejarahnya, barulah sesuai nak bercakap tentang aspek lain, tak gitu? Untuk pengetahuan anda, Taman Negara Bukit Lambir ini menyediakan banyak laluan untuk anda yang ingin berjungle trekking. Dari laluan yang pendek dan mudah hinggalah ke laluan yang panjang dan mencabar.

Laluan yang terpendek ini mengambil masa dalam 15 minit yang akan membawa anda ke kawasan air terjun Latak, manakala perjalanan yang mencabar pula akan membawa anda ke puncak Bukit Lambir yang berketinggian 465 meter.

Sepanjang perjalanan di dalam hutan ini anda dapat mendengar bunyi kicauan pelbagai jenis burung daripada 157 spesies burung yang terdapat di sini. Haiwan lain yang ada adalah seperti kera hantu, monyet dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 5.00pm)

Alamat: Taman Negara Bukit Lambir, Miri


24. Taman Negara Loagan Bunut

Loagan Bunut National Park Miri
Sumber: MiDYA

Taman Negara yang berkeluasan 10,736 hektar ini, Taman Negara Loagan Bunut menempatkan sebuah tasik semula jadi yang terbesar di Sarawak. Tasik ini berkeluasan 650 hektar dengan sumber air daripada Sungai Baram, Sungai Bunut dan Sungai Tinjar.

Namun begitu, sekiranya anda datang dalam bulan Februari hingga akhir bulan Mei ataupun hingga awal bulan Jun/Julai, anda dapat menyaksikan satu fenomena yang unik dimana air tasik menjadi kering sehinggakan anda boleh merentasinya dengan berjalan kaki.

Untuk menerokai hutannya pula, beberapa laluan yang disediakan di dalam taman negara ini adalah Laluan Hidrologi (2.5km) iaitu jalan yang melalui paya gambut, Laluan Hidupan Liar (2km), Laluan Belian (720m) dan Laluan Tapang (260m).

Waktu yang terbaik untuk ke sini adalah di waktu pagi untuk menikmati pemandangan berkabus kawasan sekitar hutan yang sungguh menyegarkan tubuh.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 5.00pm)

Bayaran: Dewasa RM10 | Kanak-kanak RM5

Alamat: Loagan Bunut National Park, 98150 Long Lama, Sarawak


23. Gunung Mulu

Mount Mulu Miri
Sumber: Shelby Ellis

Jangan tak tahu, Gunung Mulu boleh dikatakan antara destinasi pelancongan yang paling terkenal di Malaysia. Berketinggian 2,376 meter, gunung ini merupakan gunung yang kedua tertinggi di Sarawak selepas Gunung Murud.

Untuk menakluki gunung ini, anda boleh mendapatkan bantuan pemandu pelancong, maklumlah, bukan mudah untuk menempuh kawasan hutan yang tebal sehingga ke puncak. Waktu yang diambil kebiasaanya adalah 4 hari 3 malam. Tak perlu risau, kerana terdapat beberapa pondok di tapak kem disediakan iaitu:

Kem 1: 200m dari paras laut, 5.5km

Kem 3: 1300m dari paras laut, 12km

Kem 4: 1800m dari paras laut, 18.5km

Kesemua tapak kem ini terletak berdekatan dengan helipad untuk kes kecemasan.

Bayaran (5-Day Pass): Dewasa Mykad: RM15, Pelancong: RM30 | Kanak-kanak MyKad: RM5, Pelancong: RM10 | 5 Tahun Kebawah Percuma | Warga Emas 60 Tahun Keatas RM7

Alamat: Taman Negara Gunung Mulu, Sarawak


22. Miri City Fan Recreation Park

Miri City Fan Recreation Park Miri
Sumber: Miri City Sharing Channel

Bertempat di dalam Miri Resort City, Miri City Fan Recreation Park merupakan taman indah yang berbentuk seperti kipas yang pernah mendapat anugerah lanskap bandar yang terbaik di Malaysia pada tahun 2001.

Taman yang berkeluasan 10.4 hektar ini memiliki tarikan-tarikan seperti Musical Fountain, Islamic Garden, Health Garden, Chinese Garden yang lengkap dengan kolam ikan koi dan Pustaka Miri. Tapi yang paling best sekali adalah kemudahan kolam renang awamnya, yang juga menawarkan kelas renang bagi anda yang berminat untuk belajar skill sunnah ini.

Alamat: Jalan Kipas, 98000 Miri


21. The Grand Old Lady No. 1

The Grand Old Lady No.1 Miri
Sumber: 양소혜

Sejak bila pula ‘Old Lady’ boleh menjadi tarikan pelancongan ni? Sebenarnya, The Grand Old Lady No. 1 ini adalah nama yang diberikan kepada telaga minyak yang tertua di Malaysia yang menggunakan peralatan kabel, sebab itulah ianya digelar sebagai ‘Old Lady’ iaitu seorang ‘ibu’ yang cukup berharga bagi negaranya. Tanpa minyak, mana mungkin Malaysia sekaya ini.

Lokasinya, adalah di atas Bukit Kanada yang memaparkan pemandangan bandar Miri sekiranya anda berdiri di hadapannya. Anda boleh merancang untuk berjoging bersama keluarga di trek yang disediakan di sekitarnya.

Alamat: Bukit Kanada, 98000 Miri


20. Bukit Kanada

Canada Hill Miri
Sumber: EV Photos

Bukit Kanada hanyalah Kanada pada namanya, lokasinya? Masih lagi di Miri ya. Bukit ini adalah bukit batu kapur yang cukup terkenal kerana menyajikan pemandangan yang memukau sekitar Miri.

Bukan itu sahaja, di sini jugalah terletaknya Muzium Petroleum untuk anda lawati bersama anak-anak bagi mengenali dengan lebih mendalam mengenai teknologi cari gali di Malaysia.

Kenapa dibina muzium petroleum di Bukit Kanada?  Kerana di bukit yang sama inilah lokasinya telaga minyak pertama digali oleh syarikat Shell Sarawak pada tahun 1910.

Alamat: Bukit Kanada, 98000 Miri


19. Taman Awam Miri

Miri Public Park Miri
Sumber: Visit Miri 2018

Terletak hanyalah 3 km dari bandaraya Miri, Taman Awam Miri merupakan taman indah yang dibina di atas bukit dikelilingi oleh lanskap penuh kehijauan yang menenangkan jiwa.

Jangan terkejut, kerana taman ini bukanlah seperti taman biasa yang memiliki trek berjoging dengan tempat bersantai tapi, ia sebenarnya cukup menarik dengan tarikan seperti jambatan gantung yang merentasi taman, menara peninjau, dan apabila turun dari menara peninjau ini pula anda akan terlihat kolam renang awam yang lengkap dengan gelongsor serta taman permainan dalam air, memang syoklah! Yang bestnya lagi, untuk bermandi-manda di kolam renang yang luas ini adalah percuma!

Alamat: Bintulu – Miri Rd, Taman Awam Miri, 98000 Miri


18. Pantai Tusan Bekenu

Tusan Bekenu Beach Miri
Sumber: Rahmat Hussain

Bertempat di sebuah lokasi yang agak tersorok, iaitu di hujung ladang kelapa sawit yang mana anda perlu berjalan kaki dalam 30 meter untuk turun ke kawasan pantainya, Pantai Tusan Bekenu.

Apa istimewanya pantai ini sehinggakan orang sanggup bersusah-payah untuk datang melawat? Semua ini bermula pada tahun 2015, apabila seorang jurugambar tempatan telah menangkap foto yang memaparkan fenomena bio-luminescence ataupun air mata biru yang cukup mengujakan sesiapa sahaja yang melihat. Fenomena alam yang unik ini berlaku disebabkan gangguan oksigen yang berlaku terhadap mikroorganisme di dalam air.

Alamat: Exit Jalan Bekenu – Miri Coastal, 98150 Miri


17. Tebing Tusan

Pantai Tusan Bekenu Miri
Sumber: Synyster Paul

Tebing Tusan adalah satu lagi tarikan lain yang terletak di Pantai Tusan Bekenu. Anda sekeluarga dapat melihat pembentukan-pembentukan batu yang unik pada bukit di tepian pantai yang telah dihasilkan oleh hempasan ombak yang  berlaku tanpa henti.

Namun, dalam banyak-banyak pembentukan batu di sini, anda pasti akan tertarik dengan satu bentuk batu yang lain daripada yang lain, diberikan nama Batu Kuda, batu ini  memang betul-betul kelihatan seperti kuda yang sedang minum air dari laut.  Apa lagi? Inilah lokasi best bergambar!

Alamat: Exit Jalan Bekenu – Miri Coastal, 98150 Miri


16. Miri Crocodile Farm Mini Zoo

Miri Crocodile Farm cum Mini Zoo
Sumber: The Wright Route

Miri Crocodile Farm Mini Zoo adalah sebuah lokasi yang patut dilawati di Sarawak. Kalau tak datang, memang rugi. Seperti namanya, Miri Crocodile Farm cum Mini Zoo, ia bukanlah sekadar memberi peluang untuk anda mendekati buaya-buaya yang tak terkira banyaknya, tetapi juga banyak haiwan lain di zoo mininya.

Antara haiwan eksotik yang terdapat di sini adalah beruang madu, monyet, python, landak, burung merak, dan banyak lagi termasuklah burung yang paling berbahaya di dunia, kasuari.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 6.00pm)

Bayaran: Dewasa RM20 | Kanak-kanak RM10

Alamat: Lot 164, 24Km Miri-Kuala Baram Road, 98000 Miri


Baca: 27 Hotel Bajet Di Miri Yang Selesa

15. Piasau Nature Reserve

Piasau Nature Reserve Miri
Sumber: Piasau Nature Reserve

Piasau Nature Reserve adalah hutan simpan yang berkeluasan sekitar 88.67 hektar ataupun 220 ekar. Sebagai alam semula jadi yang terjaga, hutan ini cukup kaya dengan flora dan fauna yang pelbagai.

Sekiranya anda berpeluang ke sini, anda dapat mendekati sekitar 107 jenis tumbuhan dan 75 spesies haiwan yang telah dikesan menjadikan habitat mereka di sini. Yang paling menarik, anda mungkin dapat melihat burung kenyalang yang menjadi kebanggaan negeri Sarawak di dalam alam hijau ini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.30am – 6.00pm)

Alamat: Piasau Nature Reserve, 98000 Miri


14. Boulevard Hypermarket (Imperial Mall)

Boulevard Hypermarket Miri
Sumber: Boulevard Shopping Mall, Miri

Perhatian kepada kaki shopping, dah datang ke Miri tu, mai singgah ke Boulevard Hypermarket! Dah puas mencuci mata di Boulevard Hypermarket, anda hanya perlu melalui jambatan untuk ke pusat membeli-belah kedua yang terletak di sebelahnya iaitu Permaisuri Imperial City Mall.

Tak merancang untuk  bershopping barang? Di sini jugalah anda dapat melihat pelbagai pilihan makanan ataupun sekadar menonton salah satu filem Hollywood terbaru di panggung wayangnya. Sudah berpanas-panas di luar, apa salahnya meluangkan masa di bawah aircond tempat bershopping kan?

Alamat: Jalan Merpati, 98000 Miri


13. Miri Central Park

Miri Central Park Image
Sumber: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sarawak

Miri Central Park ini sebenarnya masih belum lagi dibuka, namun ini adalah salah satu tarikan baru yang mesti anda lawati setelah siap nanti. Dikatakan bajet yang akan dikeluarkan adalah dalam sekitar RM40 juta untuk sebuah taman yang berkeluasan 15.7 ekar.

Taman ini akan dilengkapi dengan lanskap penuh kehijauan, pokok-pokok rendang, trek berjoging dan berbasikal serta laluan berpapan yang menghidangkan pemandangan air laut yang membiru.

Notis: Dalam Projek

Alamat: Miri Central Park, 98000 Miri


12. Air Terjun Latak

Latak Waterfall Miri Image
Sumber: Eric Chin

Air Terjun Latak adalah sebuah tarikan alam semula jadi yang terletak di dalam Taman Negara Bukit Lambir. Taman Negara yang terletak sekitar 30 km dari Miri ini menempatkan kawasan air terjun yang dikatakan sebagai kawasan rekreasi yang terbersih di Malaysia. Betapa asyiknya dapat anda sekeluarga nikmati keindahan alam semula jadi tanpa sebarang nodaan ini.

Untuk menuju ke Air Terjun Latak yang juga merupakan air terjun tertinggi dan terbesar di dalam Taman Negara ini, anda sekeluarga hanya perlu berjalan kaki selama 20 minit dari HQ Taman Negara.

Sampai sahaja di kawasan air terjun, anda boleh berenang dengan penuh keseronokan dalam kolam yang terbentuk pada kaki air terjun. Kemudahan seperti meja berkelah, bilik persalinan dan tandas turut disediakan.

Alamat: Taman Negara Bukit Lambir, Miri

Koordinat:  N04 12.1′ E114 2.5′


11. Pantai Tanjung Lobang

Pantai Tanjung Lobang Image
Sumber: Penunu Bunsen

Pantai Tanjung Lobang atau nama mat salehnya, Brighton Beach adalah taman rekreasi yang tertua di Miri. Sebagai tarikan yang sudah berusia, anda boleh menjangkakan kehadiran banyak gerai makanan laut untuk memuaskan kelaparan perut yang dirasa setelah terleka melihat keindahan pantai.

Sememangnya melihat pemandangan di sini boleh membuatkan anda terleka seketika terutama sewaktu matahari tidak dilitupi awan menyimbahi langit dengan cahaya kuning, pink mahupun ungu, romantik bukan?

Untuk pengetahuan anda, antara kemudahan yang disediakan di sini selain daripada pilihan gerai yang banyak adalah, tempat duduk, bbq pit dan tandas awam.

Alamat: Pantai Tanjung Lobang, 98000, Miri


10. Tamu Muhibbah

Tamu Muhibbah Image
Sumber: Yew Weng Saw

Tamu Muhibbah ataupun Pasar Muhibbah ini lebih kuranglah seperti Pasar Siti Khadijah di Kota Bharu. Di sinilah anda dapat membeli-belah aneka makanan dan ramuan khas dari Sarawak.

Dalam banyak-banyak produk yang dijual di sini, yang menjadi tarikan utama adalah Beras Bario. Beras yang harganya mengalahkan kemahalan harga Beras Wangi Siam. Beras Bario ini kalau di tempat lain agak mahal harganya, namun di Miri, boleh dikatakan harga yang ditawarkan untuk Beras Bario ini adalah yang lebih murah daripada di tempat lain.

Alamat: Tamu Muhibbah, 98000 Miri


9. Rumah Api Tanjung Lobang

Tanjung Lobang Lighthouse Image
Sumber: Muhammad Saffuan

Rumah Api Tanjung Lobang adalah sebuah stesen rumah api yang mula dibuka pada sekitar tahun 1930-an dan masih lagi aktif sehingga kini. Namun begitu, menara ini ditutup dari orang ramai kecuali kawasan tapaknya.

Untuk pengetahuan anda, di sebelah rumah api ini terdapat Memorial Perang Dunia Kedua untuk memperingati orang Sarawak, India dan Indonesia yang terkorban semasa peperangan ini berlaku.

Alamat: Jln Bunga Tanjung 2, 98000 Miri


8. Pusat Kraftangan Miri

Miri Handicraft Centre Image
Sumber: Miri Borneo Travel Agencies

Terletak di Jalan Brooke, Pusat Kraftangan Miri adalah satu lokasi yang perlu anda lawati sekiranya berada di Miri. Apalah gunanya bercuti ke sesebuah tempat tanpa melihat di depan mata penghasilan produk tradisionalnya, setuju?

Di Pusat Kraftangan inilah anda dapat melihat demo pembuatan kraftangan yang berasal dari bahagian utara Sarawak. Anda juga dapat membeli pelbagai barangan seperti ukiran kayu dan barangan manik yang dihasilkan Orang Ulu, bakul, tikar Penan dan banyak lagi. Yang paling best, jualan makanan etnik dan subetnik Sarawak juga boleh ditemui di sini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 6.00pm)

Alamat: Miri Handicraft Centre, Jalan Brooke, Miri


7. Luak Bay Esplanade

Luak Esplanade Main Image
Sumber: Cikgu Sam

Luak Bay Esplanade adalah kawasan pantai berpasir putih yang terletak 11 km dari bandaraya Miri.

Lokasi ini menjadi pilihan ramai pelancong untuk berbbq dan berkelah sambil menikmati pemandangan yang mengujakan matahari terbenam ataupun menaik yang begitu menyerlah dengan lautan dan langit yang terbentang luas. Kalau anda nak tahu, selain Pantai Tusan, fenomena bio-luminescent turut dikatakan berlaku di pantai ini.

Alamat: Luak Bay Esplanade, 98000 Miri


6. Air Terjun Pantu

pantu waterfall Image miri
Sumber: Emma Akma

Air Terjun Pantu adalah sebuah lagi air terjun yang terdapat di dalam kawasan Taman Negara Bukit Lambir. Anda boleh menikmati keindahan air terjun ini dengan penuh privasi tanpa gangguan pelancong yang datang berbondong-bondong.

Salah satu sebab kenapa kawasan air terjun ini kurang mendapat perhatian walaupun keindahannya tidak kurang hebat daripada air terjun yang lain adalah kerana kedudukannya yang agak jauh dari HQ Taman Negara dengan pendakian dan perjalanan turun bukit yang secara keseluruhannya mengambil masa sekitar 1 jam.

Alamat: Taman Negara Bukit Lambir, Miri

Koordinat: N4.202425 E114.028774


5. Pantai Bungai

Pantai Bungai Miri Image
Sumber: Zainab Mahjin

Masa yang diambil untuk ke Pantai Bungai dari bandaraya Miri adalah kira-kira 1 jam pemanduan. Percayalah, dalam kepenatan perjalanan menuju ke pantai ini, segalanya terubat sebaik melihat kejernihan air pantai yang mengadap Laut China Selatan ini. Pemandangannya cukup menyegarkan.

Anda sekeluarga boleh membeli makanan seperti ais kacang, ais batu campur dan banyak lagi yang sungguh enak dinikmati sambil merasakan sepoi-sepoi angin.

Alamat: Pantai Bungai, Bekenu, Miri


4. Marina Bay

Marina Bay Miri Image
Sumber: EV Photo

Marina Bay adalah sebuah kawasan komersial dengan pembangunan terancang di Miri. Pembangunan kawasan sekitar Marina Bay ini seimbang dengan hidupan flora, di mana pokok-pokok dapat dilihat di tepian jalan, laluan papan kayu yang panjang juga turut disediakan sebagai ruang berjalan kaki dan berbasikal bagi anda yang ingin makan angin atau berjalan-jalan cari makan sambil menikmati pemandangan air laut yang membiru.

Alamat: Marina Bay, 98000 Miri


3. Borneo Tropical Rainforest Resort

Borneo Tropical Rain Forest Miri
Sumber: borneorainforestresort.com

Tak puas hanya melawat destinasi yang kaya dengan flora dan fauna? Anda ingin ‘tinggal’ di dalam suasana yang betul-betul hijau? Apa kata jika anda menginap di Borneo Tropical Rainforest Resort. Boleh dikatakan sebagai salah satu lokasi menarik di Miri kerana keunikan penginapan ini yang terletak di dalam kehijauan dan kesegaran hutan hujan Taman Negara Bukit Lambir.

Menginap di resort ini dapat memberikan anda sekeluarga ketenangan dalam erti kata sebenar. Bukan sahaja berlokasi menarik untuk anda yang ingin bersatu dengan alam, tetapi resort ini juga turut menawarkan pelbagai aktiviti menyeronokkan untuk para penginapnya.

Berkenaan fasilitinya pula, anda sekeluarga boleh berseronok bermandi-manda di kolam renang dan taman tema airnya dalam suasana penuh kedamaian hutan hujan ini.

Harga: Dari RM344+ Semalaman

Alamat: KM36 Miri-Bintulu Road, Lot 15, Block 2, Sibuti Land District, 98000 Miri

Selanjutnya Di Booking.com


2. Miri Petroleum Museum

Miri Petroleum Museum Image
Sumber: Sarawakiana’s Photography

Ingin tahu lebih mendalam tentang industri yang menjadikan negara Malaysia kaya-raya? Bawalah keluarga anda melawat Miri Petroleum Museum. Tak akanlah cuci mata sahaja di Miri kan?

Jom isi minda tentang dunia petroleum, mungkin anak-anak anda boleh menggunakan info yang didapati dalam karangan mereka? Tarikan lain yang terdapat di dalam muzium ini selain info petroleum adalah simulasi gempa bumi.

Alang-alang sudah ke sini, jangan lupa untuk singgah juga ke The Grand Old Lady, telaga minyak tertua di Malaysia yang terletak bersebelahan dengan muzium.

Waktu Operasi: Selasa – Jumaat (9.00am – 4.45pm) | Jumaat Tutup Sementara Solat (11.45am – 2.15pm) | Sabtu Ahad (10.00am – 4.00pm) | Isnin Hari Pertama Cuti Umum Tutup

Bayaran: Percuma

Alamat: Canada Hill, Jalan Oil Well No. 1, 98000 Miri


1. Gua Rusa

Gua Rusa Miri
Sumber: UK Caving

Sememangnya di Sarawak ini begitu banyak sekali tarikan alam semula jadi yang hebat. Kali ini tarikannya adalah Gua Rusa. Apa yang hebatnya tentang Gua Rusa ini? Untuk pengetahuan anda, gua yang terletak di Gunung Mulu ini adalah gua yang kedua terbesar di dunia selepas Gua Hang Son Doong di Vietnam (tapi sebenarnya, ramai juga pengkaji yang tidak setuju dengan mengatakan Gua Rusa masih yang terbesar di dunia) dengan kepanjangan 2 km, dan 90 meter untuk ketinggian dan kelebarannya.

Kenapa diberikan nama Gua Rusa? Mesti ada sebabnya bukan? Ia mendapat nama sebagai Gua Rusa  kerana penduduk di kawasan setempat sering terlihat rusa datang berteduh ke dalam gua ini dan menjilat garam yang menyelaputi batu kapur pada gua.

Untuk sampai ke gua ini anda perlu melalui trek yang berkepanjangan 3 km yang mana akan menyajikan anda dengan pemandangan hutan hujan dan sungai yang mengalir segar.

Sampai sahaja, anda akan terlihat sebuah kawasan gua yang tidak henti-henti dialirkan dengan air dari siling gua. Lapangan yang disirami air di dalam gua ini dinamakan sebagai Taman Syurga yang juga dikatakan sebagai jurang yang terbesar di dunia. Tarikan lain yang terdapat di sini adalah bukaan dari dalam gua yang kelihatan seperti wajah Presiden Abraham Lincoln, pelik bukan?

Alamat: Gua Rusa, Gunung Mulu National Park, Sarawak


Itu dia kehebatan negeri kedua yang terbesar di Sarawak, begitu banyak sekali tempat menarik di Miri yang menanti ketibaan anda. Dari gua yang menjadi penempatan kuno berpuluh ribu tahun lamanya hinggalah ke pantai-pantai indah dengan fenomena ‘air mata biru’, dari kraftangan yang tidak tercapai dek akal ketelitiannya hinggalah ke beras yang enaknya mengalahkan beras wangi Siam. Miri, bukanlah destinasi yang boleh menjadi pilihan kedua tapi sememangnya yang utama untuk percutian yang akan datang.

Jika artikel ini telah berjaya menggoda anda sekeluarga untuk ke Miri, jangan buang masa lagi, jom booking tempat penginapan cepat-cepat  untuk harga yang jauh lebih murah daripada biasa.

Untuk ini, anda boleh membaca artikel kami berkaitan tempat penginapan yang selesa dan murah dalam artikel kami bertajuk 27 Hotel Murah di Miri.


Jika anda nak melihat tawaran terkini hotel terbaik di miri anda boleh terus melawat laman web Booking.com.

Sudah booking,  sekarang adalah waktunya untuk anda sekeluarga padukan stamina sebagai persediaan untuk menikmati segala keindahan dan keunikan yang ditawarkan di salah satu bandar di Bumi Kenyalang yang hebat ini, Miri.

Semoga anda sekeluarga dapat menikmati percutian yang menyeronokkan di Miri!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

Categories
Malaysia Travel Guide

16 Tempat Menarik Di Banting | Destinasi Percutian Singkat Hujung Minggu

Banting, tarikannya bukanlah sekadar Pantai Morib, namun sebenarnya lebih dari itu. Selain tarikan alam semula jadinya, Banting turut menyimpan banyak tarikan lain yang menunggu-nunggu kedatangan anda sekeluarga. Dari destinasi-destinasi yang diulit sejarah, kedai makan dengan menu yang mengiurkan hinggalah ke kedai buku komik yang murah bukan kepalang, sungguh banyak sekali untuk dilihat dan dinikmati di Banting ini.

Bagi anda yang duduk di bandar yang berdekatan dan sudah puas meneroka tarikan yang urban, tidak perlu meneropong destinasi yang jauh dari tempat tinggal anda, datang sahaja ke Banting untuk mendapatkan angin yang berbeza.

Apa yang menariknya di Banting ini? Teruskan membaca untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai lokasi-lokasi yang tak kurang hebatnya ini dengan destinasi pelancongan terkenal yang lain.

16. Pantai Morib

Pantai Morib Banting Image
Sumber: John Jazel Reyes

Bagi mereka yang tinggal di KL ataupun Selangor, inilah salah satu pantai yang menjadi kegemaran untuk dilawati di hujung minggu bersama keluarga tersayang. Kemudahan yang disediakan di Pantai Morib ini cukup lengkap antaranya adalah surau, tandas awam, medan selera, laluan pejalan kaki dan taman permainan kanak-kanak.

Dataran untuk berjalan kaki yang berbata di Pantai Morib ini berkepanjangan dalam sekitar 400 meter, bolehlah anda berjalan menikmati pemandangan dan bunyi air laut dengan sepuas hati.

Sekiranya dah penat berjalan, anda boleh berehat-rehat di pondok-pondok yang tersedia di sini. Waktu yang paling menarik untuk ke sini adalah ketika waktu matahari terbenam kerana pemandangannya cukup memukau. Tidak hairanlah ada yang sanggup datang dari jauh semata-mata untuk menikmati pemandangan ini.

Alamat: Pantai Morib, Morib, 42700 Banting.


Baca: 32 Destinasi Terbaik Di Kuala Lumpur

15. Tadom Hill Resort

Tadom Hill Resort Banting Image
Sumber: Tadom Hill Resorts

Tiada apa yang lebih baik daripada menghabiskan masa lapang atau waktu cuti dengan memacu adrenalin sambil bersatu dengan alam semula jadi. Jika di Banting, Tadom Hill Resort adalah destinasi yang paling tepat untuk anda mendapatkan keseronokan beraktiviti lasak sambil menikmati udara segar.

Antara aktiviti yang boleh dilakukan di sini adalah seperti bergayut seperti tarzan dan terjun ke dalam tasik, berakit, abseiling, flying fox, ATV, bermain permainan papan, bola jaring dan macam-macam lagi. Tidak puas sehari berseronok di sini? Anda boleh menginap di bermacam jenis penginapan yang disediakan dari pondok buluh hinggalah ke hammock. Satu pengalaman yang pasti tidak akan dapat dilupakan!

Waktu Aktiviti: 9.00am – 6.45pm

Alamat: Tadom Hill Resort, Kampung Labohan Dagang, 42700 Banting


14. Bukit Jugra

Bukit Jugra Banting Image
Sumber: Teoh Jun Ann

Bukit yang berketinggian 400 kaki ini, Bukit Jugra menawarkan pemandangan yang begitu indah mengasyikkan jiwa. Dari puncak bukit ini anda dapat melihat pertemuan antara Lautan Selat Melaka dengan Sungai Langat.

Bagi anda yang berjiwa fotografi, jangan melepaskan peluang untuk ke sini. Untuk pengetahuan anda juga, angin dari kawasan bukit ini agak kuat membuatkan ia cukup terkenal dalam kalangan peminat aktiviti lasak paragliding. Bagi anda yang tidak berani berparagliding, aktiviti lain yang boleh dilakukan di sini adalah menerokai hutan simpan Bukit Jugra yang tidaklah segerun paragliding.

Alamat: Bukit Jugra, 42700 Banting


13. Istana Bandar

Istana Bandar Banting Image
Sumber: Cikgu Shah

Dibina pada tahun 1905, Istana Bandar adalah sebuah istana yang telah dibina dengan sentuhan peribadi Sultan Alauddin Riayat Shah sendiri. Baginda merupakan Sultan Selangor yang ke-5 yang memerintah dari tahun 1898 hingga ke 1938.

Bangunan istana dua tingkat ini dihiasi dengan potret keturunan keluarga diraja pada dindingnya. Dari bahagian luar pula dapat dilihat seni bina gabungan pengaruh Melayu, Eropah, China, Timur Tengah dan India.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 6.00pm)

Bayaran: Percuma

Alamat: Istana Bandar, Kampung Sungai Ingat, 42700 Banting


12. Kedai Kerepek (Fazz Enterprise Kerepek House)

Fazz Enterprise Kerepek House
Sumber: Kerepek Fazz

Kerana banyak sekali tanaman ubi dan pokok pisang di daerah Banting ini, maka sudah semestinya menyebabkan meriahnya industri kerepek di sini sehingga wujudnya kedai-kedai yang menjual kerepek.

Siapa tak suka kerepek yang rangup dimakan dan boleh dinikmati bila-bila masa ini? Untuk pengetahuan anda, salah satu kedai kerepek yang hot di Banting ini adalah Fazz Enterprise Kerepek House. Rugi kalau ke Banting tidak singgah ke sini baq hang! Beli banyak-banyak, mana tahu kalau dapat diskaunkan?

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 9.30pm)

Alamat: Fazz Enterprise Kerepek House, Kampung Kanchong Darat, Banting


11. Makam Sultan Abdul Samad

Makam Sultan-Abdul Samad Image
Sumber: Hana Homestay Banting

Bagi anda yang dalam perjalanan untuk ke Bukit Jugra itu, singgahlah terlebih dahulu ke Makam Sultan Abdul Samad. Baginda merupakan Sultan Selangor yang ke-4 yang memerintah negeri ini dari tahun 1857 hinggalah ke tahun 1898.

Sampai sahaja di kawasan makam ini anda akan terlihat bangunan berwarna kuning yang berbentuk persis sebuah masjid. Makam Sultan Abdul Samad adalah sebuah makam yang cukup indah berlatar belakangkan pokok-pokok yang mekar hijau. Makam baginda terletak di dalam bangunan ini, manakala makam isteri, anak serta cuci dan cicitnya pula terletak di bahagian luar.

Alamat: Makam Sultan Abdul Samad, Bukit Jugra, Jugra, Banting


10. Pantai Kelanang

Pantai Kelanang Banting Image
Sumber: Johari Bin Saad

Pantai Kelanang adalah pantai berpasir putih yang terletak di sebalik pohon-pohon bakau. Jika anda ingin memancing untuk mendapatkan hasil laut yang segar, anda boleh menyewa bot yang terdapat di sini. Memang syoklahkan memancing sambil merasai bayu laut.

Kalau bernasib baik, dapatlah anda menikmati hasil tangkapan di tepi pantai yang berangin ini. Namun begitu, air laut ini tidak begitu sesuai untuk dijadikan tempat bermandi-manda kerana ia agak berselut.

Alamat: Pantai Kelanang (GPS: 2.78946, 101.41217), Banting, Kuala Langat


9. Dataran Banting

Dataran Banting Image
Sumber: Dataran Banting

Dataran Banting merupakan tempat riadah yang baru sahaja dinaik taraf dengan pelbagai kemudahan baru. Antara yang masih segar di sini adalah trek berjogging dan pentas yang berbumbung. Ingin mencuba kemudahan ini sementara masih baru? Bercutilah ke Banting cepat-cepat ya.

Alamat: Dataran Banting, Taman Budiman, 42700 Banting


8. Restoran Tawaqal

Restoran Tawaqal Banting Image
Sumber: Orang Selangor

Tak sah kalau melancong ke mana-mana tanpa mencuba makanan terkenalnya bukan? Kalau anda nak tahu, Banting ini sebenarnya agak popular dengan mee rojak dan cendolnya. Sekiranya anda ingin mencuba resepi yang terbaik bagi makanan-makanan ini, anda sekeluarga mesti singgah ke Restoran Tawaqal.

Menu lain yang boleh dicuba di sini adalah roti canai dengan kari dagingnya, memang menjilat jari! Sudahlah sedap, suasana kedai ini juga agak nostalgia, mana tidaknya,  restoran ini sudah wujud di Jalan Sultan Abdul Samad sejak tahun 1941 lagi! Di mana nak cari kedai yang memiliki nilai antik sebegini?

Alamat: 287-315, Jalan Sultan Abdul Samad, Taman Seri, 42700 Banting


7. Kampung Endah

Kampung Endah Banting Image
Sumber: Kampung Endah

Ingin mendapatkan hasil laut yang segar tanpa perlu turun ke laut sendiri? Jom ke perkampungan nelayan Kampung Endah. Jika anda sekeluarga ke sini, dapatlah anda melihat kehidupan seharian masyarakat di sini yang antaranya sibuk membetulkan jaring menangkap ikan dan melimpahkan hasil laut yang berjaya didapati.

Alamat: Kampung Endah, Banting


6. Rumah Dato’ Haji Sidek

Rumah Dato' Haji Sidek
Sumber: Ultraman Belial

Bagi anda yang meminati komik dan siri animasi Anak – Anak Sidek, seperti yang diketahui watak-watak ini bukanlah fiksyen semata-mata, rumah yang diduduki keluarga Sidek ini sememangnya wujud dan ianya terletak di Kampung Kanchong Darat, Banting.

Di hadapan rumah ini terletaknya Tugu Peringatan Keluarga Haji Sidek yang dibina untuk menunjukkan penghargaan atas kejayaan anak-anaknya di dalam sukan badminton. Siapa yang tidak kenal dengan anak-anak Sidek yang pernah mewangikan nama negara sehingga ke peringkat dunia ini. Bayangkanlah, bukan mudah untuk mengatasi pesaing-pesaing antarabangsa yang termasuklah juara badminton All England. Memang hebat!

Alamat: Kampung Kanchong Darat, Banting


5. Pasar Kampuchea

Pasar Kampuchea Banting Image
Sumber: Hana Homestay Banting

Jika anda masih tidak puas membeli-belah di Banting ini, apa kata kalau anda sekeluarga singgah ke Pasar Kampuchea. Pasar yang terletak di Jalan Masjid, Kampung Kanchong Darat ini dibuka pada setiap hujung minggu. Kalau anda nak tahu, di sini anda dapat melihat bermacam jenis barangan yang termasuklah pakaian.

Kesemua barangan yang diniagakan di sini dijual di dalam harga yang jauh lebih murah dari tempat lain. Kebanyakkan peniaga yang terdapat di sini adalah dalam golongan Melayu Kemboja yang telah datang ke daerah ini sejak dua dekad yang lalu.

Alamat: Jalan Masjid, Kampung Kanchong Darat


4. Pantai Batu Laut

Pantai Batu Laut Banting
Sumber: Aini Ing

Dikelilingi oleh pokok-pokok bakau, Pantai Batu Laut adalah tempat pilihan ramai jurugambar dan juga pasangan yang ingin mengambil foto pra-perkahwinan. Pemandangan unik yang dihasilkan oleh pokok bakau ini menjadikan foto kelihatan lebih dramatik dan menarik. Jadi, jangan lupa untuk membawa kamera anda kalau ke sini.

Alamat: Pantai Batu Laut, Kampung Batu Laut


3. Rumah Api Bukit Jugra

Rumah Api Bukit Jugra Banting Image
Sumber: Noraini Lee

Di atas Bukit Jugra bukan ada satu tapi dua buah rumah api. Rumah api yang pertama telah didirikan pada zaman jajahan British dan terletak pada ketinggian 146 meter dari aras laut. Rumah api yang kedua pula dibina lebih rendah dengan ketinggian 25 meter pada tahun 1976.

Bagi anda yang berpeluang ke Rumah Api Bukit Jugra anda dapat menikmati panorama indah sekitar Kuala Langat yang menyajikan pemandangan Laut Selat Melaka dan Sungai Langat.

Alamat: Jalan Bukit Jugra, Jugra Lama, 42700 Banting


Baca: 25 Hotel Istimewa Di Kuala Lumpur

2. Kedai Buku Lao Mao

Kedai Buku Lao Mao
Sumber: Kedai Buku Lao Mao

Kedai buku yang kelihatan sudah dimamah usia ini sebenarnya cukup menarik untuk disinggahi. Terutamanya bagi anda yang meminati komik dan manga. Yang menariknya di sini, anda boleh memilih sama ada untuk membeli ataupun meminjam buku yang terdapat di kedai ini.

Antara buku yang terdapat di sini adalah One Piece, Doraemon, Dragon Ball, Detective Conan, Swordsman Marine, Gods Kingdom, Environmental Officers dan banyak lagi. Harga untuk sebuah komik adalah dalam sekitar 60 sen ke RM1.

Alamat: 119, Jalan Bunga Pekan 4, Banting


1. Masjid Sultan Alaeddin

Masjid Sultan Alaeddin Banting Image
Sumber: Syed Azharul Asriq

Masjid Sultan Alaeddin atau nama lainnya Masjid Alaeddin atau  Masjid Bandar ini merupakan salah satu masjid yang tertua di Selangor yang dibina pada awal 1900-an. Masjid yang terletak hanya 200 meter dari Istana Bandar ini adalah masjid yang digunakan oleh Sultan Alaeddin untuk menunaikan solat Jumaat, mimbar masjid ini juga sering digunakan baginda untuk menyampaikan khutbah.

Dikatakan  bahawa reka bentuk masjid ini adalah diinspirasikan daripada seni bina kerajaan Deli di Medan, Sumatera Utara. Masjid tua ini telah didaftarkan oleh Jabatan Warisan Negara di bawah Akta Warisan Kebangsaan 2005 pada tahun 2008 dan diwartakan sebagai Monumen Lama dan Tapaktanah Bersejarah di bawah Akta Bendapurba Bilangan 168/1976 pada tahun 1980.

Alamat: Kampung Sawah Tengah, 42700 Banting


Ada yang menarik perhatian anda? Siapa sangka Banting boleh jadi semenarik  ini. Terasa seperti berjalan di dalam muzium terbuka sahaja di sesetengah kawasan di Banting ini, dengan rumah-rumah kedai yang lama, kedai makan yang telah wujud berpuluh tahun dan masjid yang klasik, Banting adalah sebuah bandar yang penuh dengan nostalgia namun dalam masa yang sama tidak mengecewakan jiwa remaja anda yang menghauskan keseronokan seperti yang ditawarkan di Tadom Hill.

Tarikan-tarikan ini semua adalah hanya yang terdapat di Banting, bagaimana pula di seluruh Selangor? Kalau anda excited nak tahu, anda boleh meluangkan masa untuk membaca artikel MaiSinggah berkenaan 37 Tempat Menarik di Selangor.

Apa-apa pun, sebelum anda meneruskan rancangan untuk bercuti ke sini, jangan lupa untuk melayari booking.com untuk melihat senarai hotel menarik yang terdapat di sekitar Banting dengan harga yang berpatutan. Selamat bercuti ke Banting!

Article source: http://www.maisinggah.com/feed/

Categories
Malaysia Travel Guide

35 Tempat Menarik Di Negeri Sembilan | Panduan Lengkap Bercuti Ke Negeri Beradat

Kalau makanan pedas menjadi pilihan anda, tak perlu pertimbangkan lagi nak pergi atau tidak ke Negeri Sembilan ni, di sinilah anda dapat makan masakan Minang yang memang terkenal dengan kepedasannya ni. Jika makanan tak cukup untuk membuat anda sekeluarga datang ke sini, anda pasti tertarik dengan pemandangan bangunan-bangunan yang unik yang terdapat di sekitar dengan pengaruh Minangkabaunya.

Bukan itu sahaja, lokasinya cukup strategik berdekatan dengan KL dan Selangor. Untuk anda yang datang dari jauh, Seremban, KL dan Selangor semuanya perlu dijadikan destinasi percutian anda, masing-masing menawarkan kepelbagaian yang memeriahkan percutian anda sekeluarga.

Tak cukup menarik lagi? Atau masih tak percaya yang Negeri Sembilan ni hebat setaraf dengan destinasi pelancongan yang lain? Baca dulu senarai tempat menarik di Negeri Sembilan ni, jangan terkejut, banyak sebenarnya!

35. Pulau Burung

Pulau Burung Seremban
Sumber: Red GuestHouse

Berdekatan dengan Pantai Cahaya Negeri, Pulau Burung ini sangat menarik untuk anda menikmati alam semula jadi hutan dengan pokok-pokok paya bakau yang tumbuh di sekitar pulau kecil ini. Untuk ke sini, anda boleh menggunakan platform jalan kaki yang disediakan dari pesisir pantai PD hingga ke Pulau Burung. Jangan lupa bawa peralatan memancing sekali sebab pulau ini juga tempat yang sesuai untuk aktiviti ini.

Alamat: Pulau Burong, 71000, Negeri Sembilan


Baca: 32 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

34. Kompleks Muzium Negeri

Kompleks Muzium Negeri Sembilan
Sumber: Jeritan Minda

Tak tahu nak mulakan perjalanan anda ke mana kalau dah sampai ke Negeri Sembilan? Apa kata kalau ambil tahu tentang latar belakang negeri ini dulu? Baru sempurna rasanya bila dah tahu perkara penting tentang negeri yang dilawati, jadi jom ke Kompleks Muzium Negeri!

Kompleks Muzium ini memiliki reka bentuk tradisional Minangkabau yang pasti akan menarik perhatian sesiapa sahaja yang melalui kawasan ini. Kompleks ini terdiri daripada 3 bahagian berbeza dan salah satunya adalah bahagian Istana Ampang Tinggi yang telah berusia lebih daripada sedekad.

Bahagian lain yang terletak di Kompleks Muzium Negeri ini adalah Teratak Perpatih yang mempamerkan banyak artifak dan info sejarah. Bahagian yang terakhir adalah Rumah Negeri Sembilan yang memiliki informasi berkaitan senibina bangunan serta budaya masyarakat Negeri Sembilan pada masa silam. Satu lawatan yang sangat informatif untuk anda sekeluarga.

Waktu Operasi: Selasa, Rabu, Sabtu Ahad (10.00am – 6.00pm) | Khamis (8.15am – 1.00pm) | Jumaat (10.00am – 12.15pm 2.45pm – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Muzium Negeri, Jln Sungai Ujong, Seremban


33. Pantai Saujana

Pantai Saujana Negeri Sembilan
Sumber: Sebghin Travels

Dekat sahaja dengan Bandar Tentera Darat. Pantai Saujana merupakan pantai yang berkepanjangan 1 km, dari pantai ini anda sekeluarga boleh berjalan kaki terus ke Pantai Cahaya Negeri, syok berjalan-jalan menghirup udara segar sekitar pantai sambil bersembang bersama keluarga mengenai rancangan percutian akan datang.

Apa lagi yang menarik di Pantai Saujana ni? Kalau anda datang pada malam Ahad, bolehlah anda membeli-belah di pasar malam yang agak meriah di sini. Nak makan pula? Kedai makan memang banyak berdekatan pantai ini, dari masakan Melayu hinggalah Western, tepuk dada, tanya selera.

Alamat: Pantai Saujana, 71050, Negeri Sembilan


32. Muzium Diraja Seri Menanti

Muzium Diraja Seri Menanti
Sumber: Negeri Sembilan – Negeri Beradat

Unik dan klasik, bangunan Muzium Diraja Seri Menanti ini adalah  pada asalnya sebuah istana yang mula dibina pada tahun 1902, sebelum merdeka lagi tu, bila anda sekeluarga melangkah kaki ke dalam Muzium Diraja ni, anda akan rasa seperti benar-benar tinggal di zaman itu. Mana taknya, setiap sudut ruangan di dalam muzium ini tidak diubah sama sekali kedudukan barangan di dalamnya, semuanya di dalam posisi sebagaimana semasa ia sebuah istana pada dahulukala.

Terbahagi kepada empat bahagian berbeza iaitu Balai Rong Seri iaitu tempat takhta dan mengadap raja, Balai Raja Muda, Bilik Beradu dan akhir sekali Ruang Santapan. Pada ruangan-ruangan ini anda dapat melihat juga pameran gambar-gambar yang berkaitan dengan kawasan tersebut. Selalu tengok di dalam cerita klasik je kan, kali ni, depan mata sendiri.

Waktu Operasi: Ditutup Sementara | Setiap Hari (8.00am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Muzium Diraja Seri Menanti, 71550 Seri Menanti, Kuala Pilah


31. Jeram Toi

Jeram Toi
Sumber: Ain D’Casa Homestay

Jeram Toi telah diterokai oleh British pada tahun 1895 dan sejak itu ia menjadi sebuah lokasi tarikan ramai untuk berkelah dan bermandi-manda. Air jernih yang mengalir di sungai ini dan kawasan sekitarnya yang terjaga dengan baik menjadikan ia pilihan ramai orang pada hari cuti.

Selain itu, Jeram Toi turut memiliki dua buah kolam semula jadi, oleh itu, banyaklah pilihan untuk anda sekeluarga berseronok. Bukan itu je, keseronokan bermandian di sini berganda-ganda jadinya kerana terdapat beberapa gelongsor air yang diletakkan di kolam. Di samping ini semua, kemudahan BBQ turut disediakan. Cukup sempurna untuk dijadikan tempat bersantai bersama keluarga.

Alamat: Jeram Toi, Kampung Jelebu


30. Muzium Tentera

Muzium Tentera Negeri Sembilan
Sumber: Juleswings Militaria

Kalau anda nak tahu, Port Dickson sebenarnya turut dikenali sebagai Bandar Tentera Darat kerana di sinilah ramai tentera darat telah dilantik dan dilatih di Pusat Latihan Asas Tentera Darat, dekat sahaja dengan kawasan ini terletaknya Muzium Tentera yang memanggil-manggil untuk dilawati. Muzium ini pernah memenangi banyak anugerah, salah satunya adalah Anugerah Merit Pelancongan Malaysia pada tahun 2007 dan 2008.

Mesti ada sebab kenapa ia menerima anugerah kan? Muzium tentara ni bukan setakat menempatkan kereta kebal atau jet ya, sekali masuk sedar tak sedar, dah lebih dua jam. Yang menariknya tentang Muzium Tentera ni adalah pamerannya yang agak realistik dan meluas berkenaan ketenteraan, antaranya adalah segmen Kampung Ikhtiar Hidup yang menempatkan replika kawasan kampung yang ditanami banyak tumbuhan yang digunakan semasa dalam keadaan peperangan.

Seterusnya adalah segmen Terowong PKM yang menempatkan replika terowong yang memberikan anda dan keluarga pengalaman melihat dan merasai bagaimana peperangan antara askar Melayu dan komunis berlaku dan banyak lagi. Menarik kan?

Waktu Operasi: Rabu – Ahad (10.00am – 5.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Muzium Tentera Darat, Kem Si Rusa, Persiaran Pahlawan, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan


29. Kota dan Muzium Lukut

Muzium Lukut
Sumber: Muzium Negara

Kota Lukut merupakan sebuah kota pertahanan yang telah dibina pada tahun 1847 oleh Raja Jumaat dengan saiz sekitar 4 buah padang bola sepak. Sebuah kota yang maju dengan penghasilan bijih timah sehinggakan ia menjadi kota perusahaan bijih timah terkaya di Selangor pada masa itu.

Kalau anda nak tahu lebih banyak lagi info menarik berkenaan Kota Lukut ini, jangan lupa lawati Muzium Lukut yang menempatkan bermacam artifak yang telah ditemui di Kota Lukut. Bukan itu sahaja, anda dan keluarga juga akan mendapat pelbagai info menarik berkenaan tokoh-tokoh Lukut pada zaman silam. Sebuah tamadun yang bukan main hebat lagi.

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9.00am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Lot 730, Kota Lukut, 71010 Port Dickson, Negeri Sembilan Darul Khusus


28. Muzium Adat Jelebu

Muzium Adat Jelebu
Sumber: Negeri Sembilan My Home Town

Malaysia adalah sebuah negeri yang kaya dengan budaya, tak sah rasanya kalau keunikan ini tidak diraikan melalui pameran bukan? Untuk menyelami kehidupan masyarakat Malaysia yang pelbagai budaya ni, apa kata kalau anda beramai-ramai bersama keluarga melawat Muzium Adat Jelebu.

Terbahagi kepada empat buah galeri berbeza iaitu, Pengenalan Adat di Malaysia, Kitar Hidup yang mempamerkan adat berkaitan kelahiran, kematian, perkahwinan dan lain-lain, seterusnya, Galeri Tradisi Intelektual/ Kerajaan serta akhir sekali adalah Galeri Adat Perpatih iaitu adat yang hanya wujud di Negeri Sembilan kalau di Malaysia.  Tak cukup dengan pameran, pusat sumber dengan koleksi buku tentang adat pun ada di muzium ni!

Satu lawatan yang sangat bermanfaat terutama bagi anak-anak yang masih bersekolah untuk memperkenalkan mereka dengan budaya masyarakat yang pelbagai di Malaysia, soalan macam ni banyak keluar dalam karangan sekolah ya, jadi tak perlulah anda fikir panjang, jom beramai-ramai ke sini, sangat bermanfaat.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm) | Cuti Hari Raya Aidilfitri Aidiladha (Tutup)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Muzium Adat Jabatan Muzium Malaysia 196, Jalan Dato’ Umbi, 71600 Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan


27. Teratak Za’Ba

Teratak Za'ba
Sumber: Teratak Za’ba

Lagi bangunan dengan reka bentuk klasik yang terdapat di Negeri Sembilan adalah Teratak Za’ba yang dibina dengan menggunakan kayu Cengal. Walaupun dibina pada zaman moden dan dirasmikan pada tahun 2001, tapi memang betul-betul nampak klasik, tambahan lagi dengan hasil-hasil pertukangan Melayu yang dinampakkan pada sekitar bangunan ini.

Bercakap tentang Teratak Za’ba ni pula, kalau anda nak tahu, Za’ba juga digelar sebagai Pendeta Za’ba, seorang yang dihormati dalam bidang kesusasteraan. Begitu banyak yang telah disumbangkan oleh tokoh ini membuatkan beliau seorang yang penting untuk dikenali oleh generasi muda. Kalau anda melawat Teratak Za’ba ini, anda dapat melihat pameran Bibliografi, Peribadi dan Pakaian beliau.

Selain itu, terdapat juga Sudut Umum yang menempatkan barangan klasik yang wujud waktu kehidupan Za’ba. Jangan buang masa lagi, jom ambil tahu tentang cendekiawan negara! Penuh inspirasi yang diperlukan untuk menjadi seorang yang berilmu seperti beliau.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am -5.30pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Teratak Za’ba, Kg. Bukit Kerdas, Batu Kikir, Jempol


26. Pengkalan Kempas

Pengkalan Kempas
Sumber: NS Art Society

Terletak dekat sekali dengan sempadan negeri Melaka, sebelum ke Melaka tu jangan lupa singgah ke Pengkalan Kempas. Masuk-masuk sahaja ke Pengkalan Kempas ini anda akan dapat melihat deretan rumah kedai yang dikatakan telah berusia lebih daripada 100 tahun!

Bukan itu sahaja yang menarik di sini, di pekan kecil ini juga menempatkan beberapa tarikan yang mesti disaksikan sendiri seperti makam Sheikh Ahmed Majnun (nak tahu kisah tentang sheikh ini, anda boleh google, banyak sangat versinya), sebuah batu putih yang boleh mengesan penipuan dan batu megalith hidup yang dikatakan semakin membesar dari masa ke masa. Selain itu, bagi anda yang suka memancing, jangan lupa untuk ke Jeti Pengkalan Kempas, dapat udang galah beberapa ekor boleh kenyang perut!

Alamat: Pengkalan Kempas, 71150 Linggi, Negeri Sembilan


25. Pantai Teluk Kemang

Pantai Teluk Kemang
Sumber: Tourism Malaysia

Pantai Teluk Kemang merupakan pantai yang paling terkenal di Port Dickson, ia juga merupakan pantai yang terbesar di sini. Banyak aktiviti air yang menarik yang boleh dibuat di sini seperti jetski, banana ride, parasail dan buggy. Pantai ini juga lengkap dengan kemudahan-kemudahan seperti laluan pejalan kaki, tandas, gazebo, kedai cenderamata dan gerai-gerai makanan.

Alamat: Jalan Pantai Teluk Kemang, Taman Orkid, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan


24. Pantai Cahaya Negeri

Pantai Cahaya Negeri
Sumber: Nik Hasrawati Nik Hassan

Air laut yang jernih bak kristal, dan berpasir putih yang terasa agak lembut di tapak kaki. Dapat bayangkan? Pantai Cahaya Negeri ini boleh dikatakan sebagai yang tercantik di PD, walaupun tidaklah semahsyur Pantai Teluk Kemang. Selain itu, di sekitar pantai ini terdapat banyak tempat penginapan yang menarik, bolehlah anda menikmati pemandangan Pantai Cahaya Negeri dari bilik!

Alamat: Pantai Cahaya Negeri, 5, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan


23. Blue Lagoon

Blue Lagoon Seremban
Sumber: Arif Waliyuddin

Blue Lagoon ini tidaklah selengkap pantai yang lain, tapi masih seronok untuk bersantai di sini sebab ada sahaja beberapa buah pondok yang disediakan untuk anda berteduh sambil makan-makan bersama keluarga. Jangan lupa bawa makanan sendiri ya. Disebabkan ia tidak selengkap pantai yang lain, anda boleh menikmati pemandangan laut yang menenangkan dengan penuh privasi. Di sinilah nak sembang hati ke hati dengan keluarga tercinta.

Alamat: Tanjung Biru, Port Dickson 71050


22. Pusat Penetasan Penyu

Pusat Penetasan Penyu Glory Beach Resort
Sumber: Glory Beach Resort

Sekiranya anda ingin membawa keluarga anda merasai pengalaman indah melihat penyu menetas, bawalah mereka ke Pusat Penetasan Penyu Glory Beach Resort Port Dickson. Jenis penyu yang terdapat di sini adalah penyu karah. Bila dapat tengok puas-puas proses penetasan ni?

Kebiasaannya penyu jenis ini akan menetas dengan banyak dari bulan April ke September, telur yang dihasilkan kebiasaannya dalam 130 biji. Pada sekitar pukul 11 malam setiap hari Sabtu dan Ahad anda akan dapat melihat kecomelan anak-anak penyu yang dilepaskan ke dalam laut untuk mula hidup berdikari. Walau bagaimanapun, waktu anak-anak penyu ini dilepaskan sebenarnya bergantung kepada pihak resort juga, apa-apapun, dapatkan info daripada pihak resort terlebih dahulu.

Alamat: Glory Beach Resort, Batu 2, Jalan Seremban Tanjung Gemok 71000 Port Dickson


21. Pantai Bagan Pinang

Pantai Bagan Pinang Seremban
Sumber: Yoon Loy Yap

Pantai Bagan Pinang ini agak meriah sebab ia adalah sebuah pantai yang lapang dan berpasir bersih. Memang bestlah nak jadikan tempat berkelah. Selain daripada berkelah, anda boleh berseronok bersama keluarga sambil bermain layang-layang sebab ada beberapa gerai yang menjual layang-layang penuh warna-warni di sekitar pantai. Kalau dah penat berseronok di sini, singgah sahaja ke gerai-gerai dan trak makanan yang dibuka untuk anda mengisi perut yang lapar.

Di samping itu, sekiranya anda bernasib baik, anda dapat menyaksikan nelayan-nelayan pulang membawa hasil tangkapan mereka ke pesisir pantai, cepat-cepat keluarkan kamera sebab masa inilah nak ambil gambar suasana di sekitar pantai yang indah!

Alamat: Batu 3, Jalan Pantai, Kampung Bagan Pinang, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan


Baca: 37 Tempat Menarik Di Selangor

20. Pantai Tanjung Gemok

Pantai Tanjung Gemok Seremban
Sumber: Marita Ibrahim

Sebuah pantai yang tenang, bersih dan selamat untuk bermandi-manda. Kalau anda datang ke sini untuk berkelah, tempat paling best adalah di bawah pokok besar yang terdapat di sini. Dapatlah anda bumbung semula jadi melindungi anda daripada panahan matahari.

Kalau dah puas berkelah itu, aktiviti lain yang boleh dibuat di sini adalah menaiki tour boat. Di samping itu, untuk pengetahuan anda, Tanjung Gemuk juga merupakan tempat penetasan penyu, bukan Terengganu je yang ada. Kalau anda bernasib baik, dapatlah anda tengok penyu-penyu menetas telur di sini.

Alamat: Pantai Tanung Gemok, Jalan Seremban, Batu 1, Port Dickson 71000


19. Pulau Arang

Pulau Arang Seremban
Sumber: paepy2864

Pulau yang terletak di hadapan PD Waterfront ini kecil sahaja. Belum lagi dikomersialkan, namun  begitu, dijangka pada tahun 2020 akan disediakan kereta kabel untuk anda yang ingin ke Pulau Arang sambil menikmati pemandangan indah merentasi air laut dari PD Waterfront. Jangan lupa, tahun 2020 nanti datanglah ke sini ya!

Alamat: Pulau Arang, 71000, Negeri Sembilan


18. PD Ostrich Show Farm

PD Ostrich Show Farm Seremban
Sumber: Yen Yen

Jom naik burung unta di PD Ostrich Farm! Itupun kalau anda bawah 40kglah. Nampaknya, anak-anak jelah yang boleh naik burung unta ni. Tak apa, jangan sedih, banyak lagi aktiviti lain yang sesuai untuk anda, contohnya menunggang kuda, ataupun naik ATV, hebat juga kan?

Bagi anak-anak kecil yang comel, mereka bukan sahaja boleh mendekati dan memberi makan kepada burung-burung unta yang terdapat di sini, sebab ada banyak lagi binatang lain sebenarnya, seperti arnab, keldai dan kambing. Dah puas berseronok, jangan lupa beli barangan yang dibuat daripada burung unta di kedai cenderahati yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.30am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Dewasa RM20 | Kanak-kanak Atas 3 Tahun RM15

Alamat: Lot 1419 Jalan Kemang 13 | Batu 9, Jalan Pantai, Port Dickson 73000


17. Jelita Ostrich Farm

Jelita Ostrich Farm Seremban
Sumber: Tadika APC

Teringin nak tahu bagaimana rasanya makan telur burung unta yang sedap ni? Anda boleh dapatkannya di sini dengan harga RM80. Bukan setakat makanan, di sini juga anda boleh mendekati burung-burung unta ini untuk bergambar, memberi makan, tengok burung unta berlumba dan nak naik burung unta pun boleh.

Memang sepuas hatilah anda dapat kenal-mengenali burung-burung unta di sini. Tapi anda jangan anggap ladang ini hanya menempatkan burung unta je, sebab ada juga binatang lain seperti itik, kambing, kuda dan bangau.

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.30am – 5.00pm)

Bayaran Masuk: RM10

Alamat: Lot 1504, Batu 6, Mukim Pantai, Jalan Jelebu, 71770 Seremban


16. Sungai Timun Fireflies

Sungai Timun Fireflies
Sumber: hajahlijahandco

Anak-anak anda pasti seronok dapat melihat cahaya-cahaya kecil berterbangan di udara ibarat di dalam dunia magika tapi sebenarnya datang daripada kunang-kunang yang terbang bebas di Sungai Timun. Sungai Timun Fireflies ini dikatakan antara kawasan melihat kunang-kunang yang terbesar di Malaysia.

Bukan itu sahaja yang menjadi tarikan Sungai Timun ni, sebab di sini juga anda boleh memancing udang galah. Kalau malas nak memancing, singgah je kedai-kedai makanan laut yang banyak di sekitar Sungai Timun, banyak makanan laut yang sedap dihidangkan sebagai contoh ikan bakar, lobster dan kupang. Bila waktu dah gelap dan perut dah kenyang barulah anda mula mencari kunang-kunang ni!

Alamat: Sungai Timun Fire Flies, Rembau


15. Taman Tema Air PRIMALAND

Primaland-Port-Dickson-Seremban
Sumber: Jom Bercuti

Taman Tema Air PRIMALAND ini terletak di dalam PRIMALAND Port Dickson Resort Convention Centre. Taman Tema ini tidaklah segempak di Sunway Lagoon tapi tetap menyeronokkan untuk menghabiskan masa cuti bersama keluarga. Lengkap dengan gelongsor dan tiub spiral, ini pun sebenarnya sudah cukup menggandakan keseronokan anda yang bermandi-manda di sini, turun naik gelongsor terus ke dalam kolam, mana tak bestnya kan? Lagi best kalau tunggu bawah tong air yang besar di sini, sekali air disimbah, memang nikmatlah!

Waktu Operasi: Sesi Pagi (8.00am – 12.00pm) | Sesi Petang (12.30pm – 7.00pm)

Bayaran Masu (Hujung Minggu): Dewasa 1 Sesi: RM30, 2 Sesi: RM50 | Kanak-kanak (3 – 12 Tahun) 1 Sesi: RM20, 2 Sesi: RM30 | Kanak-kanak (2 Tahun Dan Ke Bawah) 1 Sesi: RM10, 2 Sesi: RM15

Alamat: Taman Tema Air PRIMALAND, Batu 12, Port Dickson


14. Pusat Borong Nilai 3

Pusat Borong Nilai 3
Sumber: Tourism Malaysia Central

Mari, mari, mari! Shopping sakan di Pusat Borong Nilai 3. Di sinilah anda boleh membeli banyak barangan dengan harga borong. Kakak-kakak, mak cik-mak cik, mesti kena datang ke Nilai 3 ni, ada banyak gerai-gerai pakaian borong.

Boleh rambang mata melihat pilihan pakaian yang melimpah ruah dan murah di sini. Bukan setakat pakaian, kalau anda mencari barangan perkahwinan, perabot, hiasan rumah, kraftangan, lampu-lampu hiasan, aksesori kereta dan bermacam lagilah, semuanya ada di sini.

Alamat: Nilai 3, Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, 71800


13. Rembau Crystal

Rembau Crystal Seremban
Sumber: Rembau Crystal

Bukan di Nilai 3 sahaja yang ada barangan hiasan rumah, Rembau Crystal yang terletak di Perkampungan Kristal ini menawarkan pelbagai kraftangan yang diperbuat daripada kristal oleh rakyat Malaysia sendiri. Anda nakkan apa? Lampu meja? Kelengkapan dapur? Semuanya ada. Memang sukar nak buat pilihan kalau dah dikelilingi dengan kilauan kristal ni. Bukan setakat tempat membeli-belah, di sini juga anda dan keluarga boleh melihat sendiri bagaimana barangan kristal ini dibuat.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (9.00am – 5.30pm) | Sabtu (9.00am – 5.00pm)

Alamat: Lot 1432, Perkampungan Crystal, Jalan Kampung Mulia, 71300 Rembau, Negeri Sembilan


12. Pusat Rekreasi Ulu Bendul

Pusat Rekreasi Ulu Bendul
Sumber: Negeri Sembilan

Pusat Rekreasi Ulu Bendul yang terletak di kaki Gunung Angsi ini dapat memberikan anda sekeluarga ketenangan yang tidak akan dapat dilupakan, dengan pepohon rendang yang tumbuh di sekitar pusat rekreasi ini, anda boleh berkelah sambil mendengar bunyi air sungai yang mengalir jernih.

Di samping keindahan yang menenangkan jiwa, anda juga boleh bermandi-manda di kolam besar yang turut dialirkan oleh air sungai, cukup menyegarkan. Sudah puas bersantai di sini, anda boleh mendaki sedikit ke atas bukit dan di sini anda akan menemui Snake Garden yang menempatkan beberapa ekor ular dan unggas. Yang paling best sekali, di sinilah anda dapat lihat di depan mata sendiri seekor ANACONDA! Agak besar juga. Jangan risau, semuanya diletakkan di dalam tempat yang selamat untuk anda lihat bersama keluarga.

Alamat: Pusat Rekreasi Ulu Bendul, Tanjong Ipoh, Kuala Pilah


11. Jeram Gading

Jeram Gading
Sumber: Jeram Gading

Yang menjadikan Jeram Gading ini sebuah lokasi yang unik adalah kerana terdapat dua buah jambatan gantung yang menyambung dua tebing sungai, tapi, hanya satu sahaja yang selamat digunakan.

Dinamakan Jeram Gading kerana alkisahnya pada dahulu kala gajah banyak ditemui di sekitar kawasan ini. Jangan risau, kerana itu berlaku pada zaman dahulu, sekarang ia selamat sahaja untuk dijadikan tempat berekreasi bersama keluarga. Nak berkelah di sini memang sangat menenangkan, dengan kehijauan kawasan hutan di sekitar sungai, menyejukkan mata yang memandang. Kalau anda nak menikmati keindahan Jeram Gading lebih lama lagi, anda sekeluarga boleh menginap di resort yang terdapat di sini.

Alamat: Jeram Gading, Jalan Kampung Chennah, Negeri Sembilan, 71150


10. Taman Tasik Seremban

Taman Tasik Seremban
Sumber: Hamidi Izwan

Salah satu daripada tasik yang paling tua di Malaysia, Taman Tasik Seremban ini dihiasi dengan pohon-pohon tropika yang menghijau dan bunga-bungaan yang tumbuh mekar. Di samping itu, di sini juga terdapat dua buah tasik indah dan wakaf untuk anda bersantai bersama keluarga sambil menikmati pemandangan.

Kalau anda inginkan aktiviti yang mengeluarkan peluh, trek jogging dan taman permainan turut tersedia di taman tasik ini. Tak cukup dengan itu, tarikan unik yang terdapat di sini adalah sebuah pentas terapung yang mana pada setiap minggu kedua dan keempat hari Sabtu akan diadakan Program Hiburan Sekeluarga “Serembang di Seremban”. Datanglah ke sini pada hari-hari itu ya!

Alamat: Taman Tasik Seremban, Jalan Taman Bunga, Taman Tasek Seremban, 70000 Seremban, Negeri Sembilan


9. Taman Orkid Seremban

Taman Orkid Seremban
Sumber: mpsns

Taman yang berkeluasan 1.62 hektar, Taman Orkid Seremban ini memang tempat menarik untuk meluangkan masa bersama keluarga sambil melihat pelbagai jenis pokok orkid yang berwarna-warni. Antara orkid yang ditanam di taman ini adalah Black Orchid, Tiger Orchid, Eria Rulchella, Eria Ornata dan banyak lagi, nak tahu apa yang ada, mai datang ramai-ramai.

Selain daripada orkid-orkid yang meriah dengan warnanya ini, anda juga boleh menyejukkan mata dengan menikmati pemandangan pokok yang menghijau yang terdapat di sekeliling taman dan air terjun buatannya.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 7.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma

Alamat: Taman Orkid Seremban, 70100 Seremban, Negeri Sembilan


8. Rantau Eco Park

Rantau Eco Park Seremban
Sumber: Faiz Kemas Seremban

Rantau Eco Park merupakan taman yang menawarkan pemandangan alam semula jadi yang indah untuk anda dan keluarga menjalankan aktiviti rekreasi. Antara tarikan utama yang terdapat di sini adalah kolam air yang agak luas dan seronok untuk bermandi-manda yang tersedia untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, di sini juga terdapat zoo mini yang menempatkan pelbagai jenis binatang seperti rusa, ayam, kuda dan banyak lagi. Anda boleh membeli makanan untuk diberikan kepada haiwan-haiwan di sini. Dah puas melihat haiwan-haiwan comel ni, aktiviti lasak turut disediakan untuk anda lakukan seperti berkayak. Semuanya ada di dalam satu taman.

Alamat: Rantau Eco Park, Kampung Kuala Sawah Pasir, 70300 Rantau, Negeri Sembilan


7. Gunung Angsi

Gunung Angsi Seremban
Sumber: Soo Thang

Ada dua jalan yang boleh digunakan untuk menakluki Gunung Angsi ini, yang pertama adalah melalu trek Hutan Lipur Ulu Bendul dan yang kedua adalah melalui trek Bukit Putus. Kalau anda nak yang lebih mencabar kerana perjalanan lebih jauh, anda boleh menggunakan trek Ulu Bendul, sekiranya anda menggunakan trek Bukit Putus pula, kurang 1 – 1.5 km perjalanan kalau dibezakan dengan Ulu Bendul.

Apa-apa pun, tujuannya sama sahaja, untuk sampai ke punca Gunung Angsi yang menyajikan anda dengan panorama indah banjaran-banjaran gunung yang menyejukkan pandangan mata.

Alamat: Gunung Angsi, Kuala Pilah, Negeri Sembilan


6. Batu Maloi Cave

Gua Batu Maloi
Sumber: Gua Batu Maloi Cave

Batu Maloi Cave ini merupakan sebuah gua yang agak mencabar untuk diterokai.  Boleh dikatakan 90% waktu anda berada di dalam gua ini, badan anda ditenggelami air sebab ini adalah gua bersungai. Ada yang mencecah paras pinggang dan ada juga hingga ke paras dada.

Kalau anda dan keluarga ingin melakukan aktiviti lasak ini, pastikan anda memiliki kelengkapan yang lengkap seperti headlamp yang kalis air, sarung tangan kerana anda perlu banyak menolak badan dan merangkak di dalam air, stokin, makanan yang dapat memberikan tenaga (energy bar) dan lain-lain lagi yang penting.

Sebelum anda masuk ke Batu Maloi Cave ini, anda perlu mendapatkan tour guide terlebih dahulu, ini bukan gua biasa, ia memberikan anda sekeluarga pengalaman luar biasa. Tak percaya? Cuba dulu.

Alamat: Batu Maloi Cave, Tampin,Negeri Sembilan


5. Port Dickson

Port Dickson Seremban
Sumber: Skywalker Aerial Studio

Hanyalah 1 jam sahaja dari Kuala Lumpur, kawasan ini dahulunya merupakan tempat penghasilan arang sehingga pernah diberikan nama Arang sebelum ditukarkan kepada Port Dickson. Port Dickson rasanya lebih sesuai untuk sebuah kawasan yang dikelilingi dengan pantai-pantai yang indah ni.

Memang rugi kalau tak pernah datang ke sini, sangat banyak aktiviti air yang boleh dilakukan seperti snorkeling, wind surfing, berkayak, ski air dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, rasa nak makan makanan laut fresh? Apa kata kalau anda memancing di sini. Malahan, sekiranya anda suka berlayar, anda boleh mendapatkan keahlian sementara daripada Yacht Club di sini.

Bagi anda yang datang dari Kuala Lumpur, datang sahaja ke Port Dickson kalau anda sekeluarga inginkan percutian yang meriah dengan pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan di dalam alam semula jadi.

Alamat: Port Dickson, Negeri Sembilan


Baca: 10 Hotel Terbaik Di Port Dickson

4. Hutan Simpan Sungai Menyala

Hutan-Simpan-Sungai-Menyala
Sumber: Rakan Alam Sekitar Uniten

Dengan keluasan 1,305 hektar, Hutan Simpan Sungai Menyala merupakan Hutan Dipterokarp Tanah Pamah yang terbesar di Asia Tenggara. Hutan Simpan Sungai Menyala ini bukan hutan biasa, tapi ia adalah sebuah hutan dara kerana tak pernah sama sekali dinodai dengan pembalakan, penerokaan atau lain-lain lagi. Maknanya, hutan simpan ini memang seronok untuk diredahi, kekayaan flora dan faunanya bakal mengasyikkan jiwa anda sekeluarga.

Lokasinya pula hanyalah 12 km sahaja dari Bandar Port Dickson, sampai sahaja ke Port Dickson tu, jangan lupa untuk menjadikan meredah Hutan Simpan Sungai Menyala sebagai salah satu aktiviti percutian anda!

Alamat: Hutan Simpan Sungai Menyala, Port Dickson


3. Gunung Datuk

Gunung Datuk Seremban
Sumber: Razer Mj

Gunung yang berketinggian 2900 kaki ini iaitu Gunung Datuk adalah gunung yang ke-220 tertinggi daripada 300 buah gunung yang terdapat di Malaysia. Gunung Datuk juga lebih tinggi daripada gunung lain yang terletak di Negeri Sembilan ini iaitu Gunung Angsi.

Bayangkanlah pemandangan yang dapat dinikmati sebaik sampai ke puncak Gunung Datuk, mesti lagi memukau, dengan udara yang lebih segar, di puncak yang lebih tinggi. Alang-alang dah penat mendaki jauh ke puncak Gunung Datuk, pastikan anda turut membawa peralatan berkhemah. Dapatlah melihat pemandangan matahari naik pula bangun tidur nanti.

Alamat: Gunung Datuk, Rembau


2. Lorong Seni Seremban

Lorong Seni Negeri Sembilan
Sumber: Tourism Malaysia Central

Bagaimana lagi cara yang lebih best untuk mempamerkan keunikan negara Malaysia yang pelbagai kaum ini kalau bukan melalui karya seni kreatif kan? Di Lorong Seni Seremban ini anda dapat mencuci mata melihat hasil-hasil lukisan yang melambangkan budaya kaum-kaum yang penuh warna-warni di Malaysia.

Bukan sekadar lukisan biasa, 3D pula tu! Suasana Bandar Seremban yang masih agak klasik ini menambahkan lagi aura hipster di Lorong Seni ini. Bawa kamera, selfie stick, dan apa lagi, berklik-klik non-stop lah di sini dengn pose terhebat anda sekeluarga!

Alamat: Lorong Seni Seremban, 155C, Jalan Dato Bandar Tunggal, Bandar Seremban, 70000 Seremban, Negeri Sembilan


1. Masjid Negeri Sembilan

Masjid Negeri Sembilan
Sumber: Masjid Negeri Negeri Sembilan

Kalau anda bersiar-siar makan angin di sekitar Negeri Sembilan dan ternampak sebuah bangunan yang kelihatan seperti stadium ini, kemungkinan besar itu adalah Masjid Negeri Sembilan yang dibina pada tahun 1966. Unikkan? Binaan bangunan ini juga agak simbolik dengan sembilan buah tiang, sembilan anjung tambahan, dan sembilan ruang yang mencerminkan sembilan daerah pentadbiran yang dimiliki Negeri Sembilan. Masjid yang memiliki reka bentuk Minangkabau ini memiliki 3 tingkat dengan ruangan solatnya yang menawarkan pemandangan indah Taman Tasik Seremban.

Alamat: Jalan Dato’ Hamzah, Negeri Sembilan


Banyak juga tempat menarik di Negeri Sembilan ni kan? Ini baru sahaja dengar cerita keseronokan melawati kawasan-kawasan ni, belum pergi lagi. Kalau dah pergi mesti nak datang lagi punyalah! Tak cukup sehari kalau nak ke semua tempat menarik di Seremban ni, jadi apa kata kalau bawa keluarga anda semua menginap di hotel-hotel tepi pantai yang ada di Seremban. Tak payah pening kepala nak cari di mana hotel-hotel yang best dan murah ni, pergi je ke booking.com dan di sini anda boleh pilih di hujung jari sahaja penginapan pilihan hati anda.

Dah tahu semua tempat yang best-best untuk dilawati kan? Jom kita berhenti bercerita, mula bergerak menuju ke destinasi percutian idaman hati. Semoga anda sekeluarga berseronok di Seremban!